Grmoja: Pupovac svojim prisustvom dao prešutnu podršku skandaloznim Vučičevim izjavama

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je u utorak izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kojima uspoređuje Hrvatsku s nacističkom Njemačkom skandaloznima, istaknuvši kako ih je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac svojim prisustvom na Danu sjećanja u Bačkoj Palanci prešutno podržao.

Odgovarajući na pitanja novinara kako komentira izjavu srbijanskog predsjednika Vučića, koji je u subotu navečer u Bačkoj Palanci na središnjem komemorativnom skupu u povodu Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe rekao da je “Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”, Grmoja je kazao kako je “hrvatska politika davno trebala prepoznati djelovanje i namjere Aleksandra Vučića”.

“Nažalost to nije bilo tako. Dok je ovdje priman s najvišim počastima, dok je predsjednica govorila da u njemu ima sugovornika, naš zastupnik (Miro) Bulj mu je jedini postavio pravo pitanje: ‘Kad ćeš doći u hrvatsku Glinu?’, a sada se svi čude na te njegove izjave. Jasno je kakvi su njegovi stavovi, kakva je politika koju on zastupa”, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare.

Činjenicu da je obilježavanju nazočio predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac ocijenio je kao prešutno podržavanje Vučićevih izjava.

“Što se tiče Pupovca, činjenica je da je on dio vladajuće većine, da imamo situaciju da jedan dio Vlade slavi Dan pobjede u Kninu dok drugi dio Vlade na Danu sjećanja u Bačkoj Palanci podržava skandalozne izjave koje uspoređuju Hrvatsku s nacističkom Njemačkom”, rekao je Grmoja.

Smatra da sada treba čuti što o svemu kaže sam Pupovac, ali i “vidjeti što će po tom pitanju napraviti premijer (Andrej) Plenković, ili ćemo, kako je rekao predsjednik Mosta Božo Petrov, ‘platiti putne troškove i dnevnicu’ za odlazak u Bačku Palanku, gdje je svojim prisustvom podržavao takve izjave”.

“Znači, očekujemo reakciju njegovih koalicijskih partnera. Ako već ne reagira zastupnik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac, onda bi trebao reagirati premijer, da konačno hrvatska javnost čuje što premijer misli o tim postupcima svojih koalicijskih partnera”, kazao je Grmoja.

Ocijenio je kako to ne znači krizu u vladajućoj koaliciji: “Koalicija je sigurna i mislim da bilo kakvi novi izbori nisu opcija za Andreja Plenkovića”. Ponovio je stav Mosta da bi Hrvatska trebala povući svojeg veleposlanika iz Srbije.