Grmoja: Plenković je glavni pokrovitelj korupcije u Hrvatskoj

Konferencija za medije MOST-a

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja u utorak je, vezano uz nove momente u aferi vjetroelektrane i namještenje poslova, rekao da premijer Andrej Plenković, iako pokušava, ne može pobjeći od toga da je glavni mecena i pokrovitelj korupcije u Hrvatskoj.

On je postavio ministrice Gabrijelu Žalac i Mariju Vučković te ministra Tomislava Ćorića i sve one koji su izravno i neizravno bili dio afere vjetroelektrane, a sada se pravi da ne zna ništa, ustvrdio je Grmoja u izjavi za novinare u Hrvatskom saboru.

Vidjeli smo da je bivša ministrica Gabrijela Žalac lobirala za kredit, ali to nije jedini problem u toj aferi, napomenuo je Grmoja podsjetivši da – dok je Most bio u Vladi -taj projekt nije dobio “zeleno svjetlo” jer nije imao potrebnu studiju utjecaja na okoliš, a da mu je odmah nakon Mostovog izlaska iz Vlade, ministar Ćorić dao “zeleno svjetlo”.

“To pokazuje da više Mosta u Hrvatskom saboru, županijskim, gradskim skupštinama i općinskim vijećima znači manje korupcije”, poručio je Grmoja upozorivši da je “Hrvatska prvak po korupciji u EU”.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako ne zna zašto se gurao taj projekt čije se komponente proizvode u inozemstvu, dok se istodobno nije poticalo postavljanje mikrosolara koji se proizvode u Hrvatskoj.

Novcem hrvatskih poreznih obveznika subvencionira se strana proizvodnja i zato svi plaćamo skuplje električnu energiju, ustvrdio je Grmoja.

Na novinarsku tvrdnju kako su i nakon izbijanja afere mnogi sudionici zadržali svoje pozicije, Grmoja je uzvratio kako “mafija svoje članove ne zaboravlja”.

Grmoja: Što više Mostovaca u Gradskoj skupštini, to manje Pripuza i ostalih

Građane je pozvao da kazne takvu neodgovornu politiku na predstojećim lokalnim izborima i dodao: “Što više bude Mostovaca u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, bit će manje Pripuza i ostalih koji su nogom otvarali vrata gradonačelnikova ureda, niti će imati povlašteni pristup i “shortcut” do Gradske skupštine”.

Upitan o poziciji ministra zdravstva Vilija Beroša, Grmoja je rekao da ga smatra izravno odgovornim što se neki koji su se prijavili na aplikaciju nisu uspjeli cijepiti. Najveći problem u Hrvatskoj je izostanak odgovornosti za pogreške i koruptivne radnje, dodao je.

Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot najavio je da će Zagreb, bude li izabran, pod njegovim vodstvom postati grad prijatelj poduzetnika i da će biti prvi gradonačelnik Zagreba koji će zastupati tržišnu, a ne ekonomiju rođačkih veza i socijalizma.

Preduvjet za to će biti jednak pristup prilikama i institucijama za sve, a ne da se poslovi i krediti dogovaraju ispod stola. Prave prilike će biti davane pravim poduzetnicima, a ne “rodijacima koji tezgare i podmićuju”, rekao je.

Kao prvi potez, postane li gradonačelnik, najavio je smanjenje prireza sa 18 na 15 posto, administrativne uštede na troškovima i do pet puta kako bi se smanjili troškovi građanima i poduzetnicima i pokrenulo gospodarstvo.