Grlić Radman: Prije 30 godina bilo je nezamislivo da ćemo predsjedati EU

Zagreb, 12.09.2019. - Sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na fotografiji ministar Gordan Grlić Radman dolazi na sjednicu. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je u ponedjeljak prilikom posjeta rodnoj kući prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana kako smo pod njegovim vodstvom ostvarili vanjskopolitičke ciljeve, a Hrvatska će za dva-tri mjeseca predsjedati EU što je prije 30 godina bilo nezamislivo.

“Dr. Franjo Tuđman bio je utemeljitelj Hrvatske demokratske zajednice i moderne hrvatske države u čije su temelje utkani brojni životi hrvatskih branitelja i civila” rekao je Grlić Radman u Velikom Trgovišću uoči Dana neovisnosti i Dana branitelja Krapinsko-zagorske županije.

Naglasio je i kako danas stoga možemo uživati u blagodatima slobodne hrvatske države. “Mi koji smo pod njegovim vodstvom ostvarili sve europske vanjskopolitičke ciljeve, danas smo ponosni da možemo za dva, tri mjeseca predsjedavati Europskom unijom što je bilo nezamislivo prije 30 godina kada je u naletu velikosrpske agresije prijetio gotovo nestanak Hrvatske“, kazao je Grlić Radman.

Dodao je i kako smo, zahvaljujući volji i razboritosti prvog hrvatskog predsjednika te snažnom otporu hrvatskih branitelja i cijelog hrvatskog naroda, obranili slobodu i neovisnost te na taj način stekli ugled, snagu, legitimnost i međunarodno pravno priznanje.

Ministru vanjskih poslova domaćin je bio saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Žarko Tušek koji je podsjetio na Dan branitelja Krapinsko-zagorske županije i iskazivanje poštovanja prema njima i njihovoj žrtvi.

„Treba se uvijek sjetiti sloge i jedinstva koju je tada hrvatski narod imao i na čemu je stvorena hrvatska država. To mora biti zalog za modernu i progresivnu hrvatsku državu“, poručio je Tušek.

Nakon paljenja svijeća ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku, u organizaciji HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, u povodu Dana nezavisnosti održana je i svečana akademija.