Grlić Radman: Hrvati su nakon potresa pokazali zajedništvo kao ’91.

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je kako su Hrvatska i Hrvati izvan zemlje pokazali zajedništvo kao u Domovinskome ratu nakon nedavnoga potresa koji je pogodio Banovinu te je izrazio zadovoljstvo solidarnošću zemalja Europske unije.

„Mislim da je to dobar poticaj kako možemo zajedno kada je najteže. Onda smo jedinstveni, onda diše hrvatsko srce kao jedno. Hrvati su u vrijeme potresa bili zajedno kao ’91.“, rekao je Grlić Radman za Televiziju Herceg-Bosne iz Mostara u intervjuu objavljenom u nedjelju na portalu televizije.

Pritom je naveo kako su se brojni Hrvati, organizacije i katoličke misije izvan zemlje doslovno organizirali dan nakon potresa.

„Oni su u roku od 24 sata otvoriti posebna račune, slali su pomoć tako da je i ovoga puta hrvatski narod bio uz domovinu. Zato jača naša odgovornost i hrvatske Vlade, naša zahvala i obveza odužiti se Hrvatima izvan zemlje. Mi smo oslonjeni jedni na druge kada to treba. Posebno mislimo na Hrvate u Bosni i Hercegovini“, dodao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Po njegovim riječima, Hrvatska je nakon potresa ponovno postala svjesna prednosti članstva u Europskoj uniji.

„Razina solidarnosti je iznad očekivanja. Tu Hrvatska može biti zadovoljna na koji je način solidarnost iskazana i zbog osjećaja da nismo sami“, rekao je Grlić Radman istaknuvši da su nakon potresa svoju pomoć ponudile i brojne zemlje izvan Europe.