Grčki nacionalisti protiv kompromisa oko imena Makedonija

Oko 50.000 ljudi koji se protive imenu “Makedonija” u budućem nazivu nekadašnje jugoslavenske republike prosvjedovalo je u nedjelju u Solunu, prijestolnici grčke Makedonije, protiv napora Atene i Skoplja da diplomataskim naporima riješe taj spor.

Među 50.000 prosvjednika velika većina su pripadnici nacionalističkih skupina, kao i krajnje desne stranke Zlatna zora, poneki svećenici, ali i izaslanstva iz dijaspore.

AFP podsjeća da je 1992., ubrzo nakon stjecanje nezavisnosti jugoslavenske republike Makedonije i kada se rodio spor oko imena, u Solunu prosvjedovalo milijun ljudi. To pitanje već 26 godina narušava odnose dviju zemalja.

Članica odbora organizatora okupljanja Irini Leonardou je kazala da traže da se ime “Makedonija” izostavi iz imena oko kojeg se dogovore dvije vlade.

“Ne dolazi u obzir da se o tome pregovora”, kazala je 59-godišnja spisateljica.

Makedoniju su pod tim imenom do sada priznale neke zemlje, uključujući SAD, Kinu, Rusiju i Veliku Britaniju. Uz Grčku, većina europskih država, uključujući Francusku i Njemačku, službeno je nazivaju Bivšom Jugoslavenskom Republikom Makedonijom. (Hina)