Grčka blokira ulazak 35.000 migranata i priprema deportaciju onih koji su uspjeli ući

Ilustracija

Grčka je blokirala ulazak gotovo 35.000 migranata i priprema deportaciju stotina onih koji uspjeli ući u zemlju otkad je Turska prošli tjedan otvorila granicu prema Europi, otkrili su u četvrtak vladini izvori. 

Tisuće migranata krenulo je prema Grčkoj kada je Ankara 28. veljače otvorila granice prema Europi i prekršila obveze unutar sporazuma s EU-om iz 2016. 

Migranti koji su u Grčku ušli nakon 1. ožujka bit će prebačeni u grad Serres i deportirani u njihove zemlje, rekao je grčki ministar za migracije Notis Mitarači kasno u srijedu.

“Cilj nam je vratiti ih u njihove zemlje”, rekao je.

Ankara je optužila grčke snage za ubojstvo četvero migranata. Atena je optužbe demantirala i rekla da turske snage pomažu migrantima da prijeđu granicu. 

Obje strane koristile su suzavac u srijedu na graničnom prijelazu Kastanies. U četvrtak je tamo stanje mirno, a mnogi migranti čekaju s turske strane granice.

Turski ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu posjetio je u četvrtak pokrajinu Edirne na granici s Grčkom. Najavio je razmještaj tisuću pripadnika specijalne policije u tom području. 

Grčka je u četvrtak zabranila plovidbu oko otoka Hios, Lezbos i Samos u Egejskom moru svim plovilima osim plovilima europske granične agencije Frontex.