Grbin: Plenković “vrlo vjerojatno” namješta sebi datum parlamentarnih izbora

Izvor. Nacionalno/D.Prša

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je u petak premijera Andreja Plenkovića da kaže datum kada će se održati parlamentarni izbori ocijenivši kako Plenković “vrlo vjerojatno” namješta sebi datum tih izbora.

“Svaki nam termin odgovara. Mislimo da bi trebalo biti što prije da se ove lopine maknu s vlasti. Ali, odluka kada će doći raspuštanja Sabora isključivo leži na Andreju Plenkoviću“, rekao je Grbin novinarima na konferenciji za novinare upitan o datumu parlametntarnih izbora.

Dodao je i kako za SDP nije problem ako ti izbori budu isti dan kada i oni za Europski parlament.

Grbin je pozvao Plenkovića neka kaže datum izbora  kazavši kako politička kultura zahtjeva da to kaže. “Neka kaže kada planira raspuštanje Hrvatskog sabora, a onda neka (Zoran) Milanović kaže kada će nakon raspuštanja Sabora sazivati izbore”, poručio je.

Upitan namješta li premijer Plenković sebi datum parlamentarnih izbora kako to smatra predsjednik Republike Zoran Milanović kratko je poručio: Vrlo vjerojatno.

Milanović je poručio u srijedu kako mu je kao predsjedniku Republike dužnost upozoriti da će svako odustajanje od uobičajenih rokova za izbore doživjeti kao prevaru, upitavši je li razlog spominjanja ranijeg održavanja parlamentarnih izbora osobni interes premijera.

Oporezovati visoke marže

Grbin je, upitan što treba napraviti u borbi protiv rastuće inflacije, ocijenio da su visoke marže najveći generator inflacije u zemlji a to naš porez na ekstra profit uopće nije uzeo u obzir.

“Ciljaj maržu. Ali ne samo da ubereš novac nego i da pošalješ jasnu poruku da – ako besramno dižeš maržu, onda ćemo ju mi besramno oporezovati i uzeti”, kazao je.

Također, drži, ako hoćemo potaknuti gospodarsku aktivnost i ulaganja u kvalitetne gospodarske procese onda trebamo trebamo omogućiti onima koji žele u to investirati da na to ne moraju plaćati porez.

I član Predsjedništva SDP-a Branko Grčić smatra da ekstra profit treba oporezivati i taj novac država prerasporediti u skladu sa socijalnim kriterijima, prije svega umirovljenicima.  Poručio je kako svrha poreza na ekstra profit nije da ga država “ubere”, već da ga vrati i preraspodjeli onima kojima je najpotrebitiji.

Mirovinu dići s 500 eura na 750 eura

Čelnici SDP-a predstavili su mjere za dostojanstven život umirovljenika čiji je cilj da se u idućih četiri godine prosječna starosna mirovina sa sadašnjih prosječnih oko 500 eura dođe na 750 eura.

Grbin je pojasnio kako povećanje mirovina žele ostvariti promjenom formule “usklađenja” tako da bi se umjesto dosadašnjeg išlo na to da ono bude u 100 postotnom iznosu koji uvažava povoljniji faktor između rasta bruto plaća ili rasta inflacije.

Također, uveli bi i “trajni dodatak” kao trajno povećanje mirovina.

“Bez trajnog dodatka u ovom trenutku jedva hvatamo korak sa prosječnom plaćom a kamoli da dođemo do onog što je normalno u npr. Sloveniji da prosječna mirovina  bude barem 50 posto prosječne plaće”, kazao je.

Pojasnio je i da trajni dodatak ne bi bio lineraran već bi brže rasle manje mirovine te bi on bio uređen zakonom tako da ostane i ne bi ovisio o nečijoj političkoj volji.