Grbin: Petrov mora objasniti svoju ulogu u aferi Agrokor

FaH

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin u srijedu je u Saboru, u izjavi novinarima, pozvao predsjednika Mosta Božu Petrova da se izjasni o razlozima svoje šutnje u aferi Agrokor, nakon što je prethodno premijer Andrej Plenković apelirao na Petrova, koji je rekao da je upravo on doveo Borisa Šavorića, da se “dobro prisjeti svega i neka govori o onome koga je on zvao”.

Grbin je ustvrdio da je Plenković zadnji koji bi bilo kome trebao postavljati bilo kakva pitanja i na njemu je da konačno da jasne odgovore o svojoj ulozi u svemu tome. “Ako i možemo prihvatiti da je snimanje predizbornog spota u Šavorićevom uredu koincidencija, iako mi je u to vrlo teško povjerovati, onda činjenica da je on svog schul-kolegu doveo na sastanak i predstavio kao osobu od povjerenja sigurno nije slučajnost. Plenković je zadnji koji bi se trebao skrivati iza bilo koga”, rekao je.

Smatra kako to ne znači i da ne treba rasvijetliti ulogu Petrova u toj aferi koji je, kaže, godinu i tri mjeseca šutio. “Šutio je kada se taj sastanak događao, šutio je kada je pukla cijela afera oko Agrokora, šutio je kada smo u Saboru govorili da jedan odvjetnički ured koji je u sukobu interesa radi na izradi lex Agrokor iako je već tada znao da je predsjednik Vlade tu osobu predstavio kao osobu od povjerenja. Šutio je kada smo u Saboru ukazali da je na mail serveru tog odvjetničkog ureda račun na koji se prijavljuju potraživanja izvanrednoj upravi pod ravnanjem Ante Ramljaka, šutio je kada su svi mediji jedno šest mjeseci pisali o ulozi Šavorića i njegovog ureda, šutio je kada su objavljeni ugovori krajem prošle godine, a šutio je čak i kada je pukla ‘afera hotmail’ i kada se saznalo za grupu Borg i tzv. Šavorićev zakon. Progovorio je tek kada ga je jedan tjednik imenom i prezimenom stavio na taj sastanak. Ako to nije dvoličnost, onda ne znam što je”, ocijenio je Grbin.

“Ne mogu govoriti o razlozima njegove šutnje. On mora reći zašto je šutio, na isti način na koji Plenković mora dati odgovore. To je nevjerodostojna politika, potpuno suprotna onome što Petrov i Most propagiraju od trenutka kada su kod javnog bilježnika ovjerili svoje potpise, tvrdeći jedno, a nakon samo par mjeseci napravivši sasvim drugo”, poručuje potpredsjednik SDP-a.

Na pitanje je li Most pouzdan, Grbin kaže da je to, prije svega, pitanje za građane, a što se tiče suradnje SDP-a s Mostom, nakon ovoga, ona mu je vrlo teška,  s obzirom na poljuljano povjerenje u njih jer “kontinuirano jedno govore, a drugo rade”.

“Istinu priznaju tek kada ih se nedvojbeno suoči s time da su nešto poduzimali. Petrov nije samoinicijativno progovorio o tom sastanku, a u Saboru smo kontinuirano govorili o svim tim sastancima. Osoba od povjerenja Petrova i Mosta, državna tajnica Sanja Mišević u Ministarstvu pravosuđa kontinuirano prima mailove skupine Borg. Što je to nego dvoličnost?”, zapitao je Grbin.

Mostovci u Saboru za sada nisu odgovarali na kritike, tek je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja o Plenkovićevu istupu rekao da je “jasno da su to spinovi i da se zna kada je Most izašao iz Vlade”. (Hina)