Grbin: Odlukom HZZO-a građani manjih sredina dovedeni u neravnopravan položaj

FaH

Zastupnik Peđa Grbin (SDP) upozorio je u utorak kako su odlukom HZZO-a da se lijekovi za onkološke pacijente mogu davati isključivo u kliničkim bolnicama građani manjih sredina dovedeni u neravnopravan položaj, te je pozvao zastupnike koji dolaze iz takvih sredina da “zaspu” Vladu pitanjima zašto građane dovodi u neravnopravan položaj s obzirom na mjesto življenja.

Brojni lijekovi za onkološke pacijente na novoj su listi označeni oznakom KL, što znači da se mogu davati pacijentima isključivo u kliničkim bolnicama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, no bolesnih ima i drugdje, istaknuo je Grbin u Hrvatskom saboru, ustvrdivši da su u građani iz manjim sredinama takvom odlukom HZZO-a dovedeni u neravnopravan položaj.

Iako u bolnicama u njihovim mjestima postoje uvjeti za administriranje onkoloških lijekova, neće ih dobivati samo zato jer je HZZO političkom odlukom odlučio da ti lijekovi budu dostupni samo u kliničkim bolnicama, ustrajao je zastupnik.

Zamislite kako je to kad u turističkoj sezoni zbog lijeka morate putovati iz Pule u Rijeku, na plus 30 čekati ispred tunela Učka, rekao je Grbin. (H)