Povezite se

Izdvojeno

Grbin: Milanović bi trebao biti zadnji predsjednik RH koji nije izabran u Saboru

Objavljeno

-

Suspendirani potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin optužuje Vladu Andreja Plenkovića da je svojim nečinjenjem pridonijela propadanju Uljanik grupe.

“Odluka nije na meni i mogu jedno govoriti o tome što bi mi bilo draže da se dogodi. Vlada je ta koja mora donijeti odluku, a čini mi se da oni još ne znaju kakvu. Iako su od dana kad je Uljaniku odobren rescue aid kredit imali gotovo godinu i tri mjeseca. To je nedopustivo”, rekao je Grbin u razgovoru za Novi list.

Iz Vlade bi mogli reći da nisu sjedili skrštenih ruku, da su štošta pokušali, ali da se nije moglo?

“Vlada je šumski požar gasila kantom vode. Potrošili su vodu, a požar je još tu. Niti u jednom trenutku Vlada nije željela preuzeti u ruke konce ove priče i tako i odgovornost. A podsjetit ću da je Republika Hrvatska najveći pojedinačni vlasnik Uljanik grupe, a da nju zastupa Vlada. U siječnju prošle godine, pulski je SDP, pa i ja osobno, u Saboru zastupničkim pitanjem predsjedniku Vlade, tražio da Republika Hrvatska, koristeći mogućnosti koje ima, promijeni upravu Uljanika. Ali, Vlada nije ništa napravila, samo su onim ljudima koji su problem stvorili prepustili da ga pokušaju riješiti. Logično, problem se produbio. U listopadu je ta uprava napokon otišla, održana je skupština trgovačkog društva na kojoj je bio i predstavnik Republike Hrvatske, ali ništa nije napravio. Nije predložio članove nadzornog odbora koji bi štitili interese Republike Hrvatske kao dioničara, ali i kao davatelja jamstava koja se mjere milijardama kuna. Nadalje, taj predstavnik nije dao glas niti jednom predloženom članu nadzornog odbora, odnosno dijelu njih je, ali ne dovoljno da bi se nadzorni odbor formirao. I imali smo sudski postupak u kojem je sud imenovao članove nadzornog odbora, čime je izgubljeno mjesec dana u kritičnom razdoblju procesa restrukturiranja Uljanika. To je bilo djelovanje Vlade u ovom slučaju.”

Je li uopće itko kriv što jedna industrijska grana, unatoč velikoj financijskoj pomoći tijekom niz godina, propada?

“Postoji hijerarhija krivnje. Kažem da nije trenutak da se o tome govori, ali nešto se ipak mora reći. Najodgovorniji su oni koji su vodili posao, a krivi su i oni koji su ih trebali nadzirati, dakle, odgovorne su lokalne i državne vlasti.”

Zoran Milanović kao “posljednji predsjednik”

Biste li radije da Zoran Milanović bude izabran za predsjednika Republike ili da se promijeni Ustav, pa da se ukinu neposredni izbori?

“Volio bih da on bude izabran za predsjednika Republike, a da onda inicira ustavne promjene kako bi se predsjednika ubuduće biralo u Saboru.”

I Milanović se dugo zalagao za biranje predsjednika u parlamentu.

“Za Hrvatsku bi to bilo dobro. Može se populistički govoriti i o smanjenju troškova ukidanjem neposrednih izbora, ali to je daleko manje važno. Ključan je cirkus koji se stvara od svake predsjedničke kampanje, jer niz je kandidata, a Kolinda Grabar-Kitarović u tome je prednjačila, obećavao brda i doline, znajući da to, zbog ustavnog položaja, ne može ostvariti.”

Očekivanja građana od predsjednika Republike ipak su bitno smanjena?

“I meni se to čini. Tome je pridonijela i Kolinda Grabar-Kitarović, svojom kampanjom, a još i više ponašanjem za vrijeme obnašanja dužnosti. Pokazala je koliki je anakronizam ta funkcija predsjednika. Kao kandidatkinja je obećala svašta, a kao predsjednica nije od toga realizirala ništa, pa čak niti ono što je bilo u njezinoj nadležnosti.”

Znači, Zoran Milanović posljednji predsjednik koji nije izabran u Saboru?

“Idealan scenarij.”

A koliko realan scenarij?

“Vrlo realan što se tiče njegove pobjede, u slučaju da se kandidira. Iz anketa je jasno da su građani jako nezadovoljni predsjednicom Republike.”

Milanovićeva bi kandidatura doista imala smisla samo pod uvjetom da odmah najavi da bi kao predsjednik pokrenuo proceduru ustavnog redizajna te dužnosti.

“Zoran Milanović nikad nije bio čovjek pompe i protokola. Ako se odluči kandidirati, a nadam se da hoće, vjerujem da će to učiniti svjestan da se u radu predsjednika moraju uvesti velike promjene, one se ne smiju svesti samo na obećanje preseljenja Ureda predsjednika s Pantovčaka.”

Nastavi pregledavati

Izdvojeno

Umirovljeni pilot HRZ Ivan Selak napisao svom prijatelju, generalu Krstičeviću što misli o njemu a što o predsjedniku Vade

Published

on

Piše: Ivan Selak

E moj prijatelju, moj generale, ministru obrane, ratniče. Razumijem predsjednika vlade, zaista ga razumijem. Nije on bio pod kišom čelika koji je sravnjivao Vukovar, nije bio kada je otišao Zadro. Nije on bio kad su ginuli Gromovi u užasu Petrinje, kada je otišao Matanović. Nije bio ni na Velebitu na vjetrušini i temperaturi -20, kada je otišao Gavran. Nije on bio ni ispred Mrkonjića kada je gorila zemlja i nebo, kada je otišao Pauk. Nije on bio ni kod Gradiške i gledao eksploziju aviona koji udara u zemlju, kada odlazi naš Rudi, ali ja mu ne zamjeram i nikada nikome neću zamjeriti i nikada nikoga neću nazvati kukavicom zbog ne sudjelovanja u ratu, jer su ljudi i ljudska psiha različiti.

Rat me naučio da ni oni koji su školovani za rat pokazuju i svoje ne ratničko lice (jedina dobra strana rata). Nismo svi za rat stvoreni i zato mu ne zamjeram i ne mogu mu zamjeriti jer koliko vidim, a političar nisam, dobro vodi ovu zemlju u trenucima ovih pošasti koje su nas napale-prirodna nepogoda potres i opaka bolest izazvana nevidljivim smradom od virusa.

Zamjeram tebi , jer ti si ministar obrane, ti si general ti si taj koji planiraš , organiziraš i vodiš OSRH i u ovoj situaciji, u skoro ratnoj situaciji, u situaciji u kojoj se borimo svi sa nevidljivim neprijateljom i vrlo teškom gospodarskom situacijom koja nas očekuje i koju ćemo zasigurno svi osjetiti.

Zamjeram ti jer ti trebaš sagledati i prezentirati i predsjedniku vlade i ovom narodu, naročito narodu, kakvo je stvarno stanje u HRZ glede nabave borbenog aviona. Ti si taj koji se trebaš prilagoditi trenutku situacije, trenutku vremena. Ti si taj koji mora sada objasniti silom argumenata da odustajemo od dugoročnog i relativno skupog rješenja nabave borbenog zrakoplova, ali ne odustajemo od puno, puno jeftinijeg načina rješenja tog problema na kraći rok, rok 10-15 godina. Ti si taj koji to mora objasniti i u vladi , a naročito narodu , jer će to narod i platiti. I objasni im onda, objasni im da smo usred onog rata našli rješenje, objasni da i u ovom ratu koji nanosi štetu, ali puno manju nego iz onog rata, imaš rješenje. Privremeno, relativno kratko, ali ne gasi jedino borbeno sredstvo kojim ćeš kontrolirati koliko toliko svoje nebo iznad zemlje i iznad mora. Objasni ministre da smo u ratu protiv bolesti koja na žalost odnosi živote, koja će odnijeti ne daj Bože 100 ili 500 ili tisuću života,koja uništava gospodarstvo.

Ali objasni generale, ministru obrane, prijatelju, da smo u onoj jebenoj pošasti goroj od korone, da smo u pošasti rata imali 15000 mrtvih i uništenu više od trećine zemlje. Razmišljaj tako, objasni to narodu jer narod nije glup i podržat će vas. Odustani od gluposti zvane black hawk i riješio si stvar, smanjite plaće u vojsci onima koji imaju najveće, smanjite ih sebi u vladi, ukinite jebene službene aute svim gradonačelnicima, načelnicima,gradskim i općinskim čivijama-pa imaju takvu plaću da mogu imati i koristiti svoj auto, ukinite saborskim zastupnicima sve povlastice-ak imaš relativno visoku plaću onda si stan i hranu u zg zasigurno imaš čime platiti.

Ne nije ovo demagogija, ovo je surova stvarnost ovog trenutka, ovog vremena…… da idem dalje ili da ti odaberem jeftinu varijantu ,ali varijantu kojom ćeš spasiti ono što ti ratno zrakoplovstvo čini ratnim , a ne vatrogasno helikopterskim. Ako ima volje rješenje ćeš naći. Dragi moj generale i svi dragi moji generali ovo nije vrijeme kad se može sakriti iza Zadre, Babića, Gavrana, Pauka, Rudija i onda na njihovoj pogibiji nažicati čin (čast izuzecima), ovo je vrijeme u kojem moraš pokazati da si ti i Zadro i Babić i Gavran i Pauk i Rudi.

Istupi čovječe, objasni i narod je to shvatio i u gorim trenucima. Objasni i ne odustaj jer iznevjerit ćeš ne mene, tko sam ja ?? Iznevjerit ili izdati ćeš ove ranije nabrojane.
I na kraju moj ministre da te podsjetim na Ivana Mažuranića

Nije visok, tko na visu stoji,
nit je velik, tko se velik rodi,

već je visok, tko u nizu stoji
i visinom nadmaša visine,

a velik je, tko se malen rodi,
al’ kad pane, golem grob mu treba.

E moj prijatelju, moj generale, ministru obrane, ratniče. Razumijem predsjednika vlade, zaista ga razumijem. Nije on bio…

Objavljuje Ivan SelakČetvrtak, 2. travnja 2020.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Miro Bulj zatražio minutu šutnje na saborskoj sjednici za prvog poginulog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

Published

on

Saborski zastupnik Miro Bulj danas je na sjednici sabora zatražio, kad se niti jedan drugi saborski zastupnik toga nije sjetio, da se dužnim pijetetom minutom šutnje oda počast prvom poginulom redarstveniku Josipu Joviću, a u povodu 29. objetnice njegove pogibije na tkz. “Krvavi Uskrs” 31.ožujka 1991. godine.

“Misim da bio bio dobro da se i u Saboru prisjetimo prve žrtve, prve suze za slobodu, i dobro se sjećati tog trenutka, tog zajedništva, a Josip Jović kao prva žrtva je u biti primjer za ašto se trebamo boriti u teškim vremenima za hrvatsku i da njihova žrtva nije uzaludna, stoga je red da se i ovdje u Hrvatskom Saboru prisjetimo i odamo počast prvom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću i svim hrvatskim braniteljima koji su utkali u temelje hrvatske Domovine.

MIRO BULJ ZATRAŽIO MINUTU ŠUTNJE ZA JOSIPA JOVIĆA

ZATRAŽIO SAM DANAS U HRVATSKOM SABORU MINUTU ŠUTNJE ZA POGINULOG HRVATSKOG REDARSTVENIKA JOSIPA JOVIĆASmatram obavezom da se u Hrvatskom saboru prisjetimo prve žrtve, prve suze HRVATSKE ZA SLOBODU. Dobro se u ovim trenucima prisjetiti tog zajedništva, a Josip Jović kao prva žrtva za SLOBODU HRVATSKOGA NARODA je primjer kako se trebamo boriti u teškim vremenima za HRVATSKU.Počivao u miru Božjem🙏🙏🇭🇷🇭🇷

Objavljuje Miro Bulj u Srijeda, 1. travnja 2020.

ZATRAŽIO SAM DANAS U HRVATSKOM SABORU MINUTU ŠUTNJE ZA POGINULOG HRVATSKOG REDARSTVENIKA JOSIPA JOVIĆA

Smatram obavezom da se u Hrvatskom saboru prisjetimo prve žrtve, prve suze HRVATSKE ZA SLOBODU. Dobro se u ovim trenucima prisjetiti tog zajedništva, a Josip Jović kao prva žrtva za SLOBODU HRVATSKOGA NARODA je primjer kako se trebamo boriti u teškim vremenima za HRVATSKU.

Počivao u miru Božjem🙏🙏🇭🇷🇭🇷

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Predsjednik Milanović odao počast redarstveniku Josipu Joviću

Published

on

Povodom 29. obljetnice akcije „Plitvice“ i pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović zapalio je svijeću kod spomen-obilježja Josipu Joviću na Plitvičkim jezerima, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednika RH.

U pratnji Predsjednika Republika bio je savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, a izaslanik Predsjednika Republike brigadir Darko Podrug, načelnik Ureda zapovjednika HRM-a zapalio je svijeću na grobu Josipa Jovića u Aržanu.

Kao prva žrtva Domovinskog rata, Josip Jović poginuo je na Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, navodi se u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije