Povezite se

Izdvojeno

Grbin: Kuščević pokazao da možeš 47 puta povećati vrijednost imovine ako si načelnik općine

Objavljeno

-

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin njavio je u petak da će već početkom sljedećeg tjedna u saborsku proceduru uputiti prijedlog za opozivom ministra uprave Lovre Kuščevića, koji je “pokazao kako se obogatiti do 44. Godine i 47 puta povećati vrijednost svoje imovine”.

„Trenutačno smo u fazi da moramo mijenjati tekst zbog novih saznanja da je ministar muljao s imovinom. Jučer poslije podne i danas tijekom jutra objavljene su informacije kako su ministar i supruga kupovali nekretnine, kako su te nekretnine kupili za 60 tisuća kuna kao pašnjake, a nakon toga su ih prenamijenili, savim slučajno dok je ministar bio načelnik općine u kojoj se nekretnine nalaze i danas te nekretnine vrijede 2,8 milijuna kuna”, izjavio je Grbin novinarima u Saboru.

Dakle, kazao je, ministar je opisao kako se obogatiti do 44. godine, a na ovom primjeru je pokazao kako 47 puta povećati vrijednost svoje imovine, a za to je potrebno samo jedno – da si načelnik, da mijenjaš prostorne planove i da unaprijed znaš što ćeš s prostorom u svojoj općini.

„Moramo dopuniti zahtjev, a trenutačno razgovaramo s drugim opozicijskim strankama da nas u ovome podrže i oni s kojima smo razgovarali apsolutno se slažu s nama da ministar Kuščević mora ići tako da očekujem da ćemo početkom sljedećeg tjedna podnijeti zahtjev za njegovim opozivom“, najavio je.

Svi u Hrvatskom saboru znaju što je ministar Kuščević radio i nema nikoga u Hrvatskoj u ovom trenutku tko nije svjestan kako se Kuščević obogatio do 44. godine i koliko je to pokvareno. Svatko u Hrvatskom saboru, ako ima imalo slobodne volje, podržat će nas u ovom zahtjevu, odgovorio je Grbin na pitanje jesu li tražili potporu nekih iz redova vladajućih, poput SDSS-a.

„Kolege iz SDSS-a su, na žalost, jučer na sjednici Odbora za Ustav pokazali kakav je njihov odnos prema sukobu interesa jer su već drugi put i oni i kolege iz HNS-a odbili raspravu o sukobu interesa predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Jučer su odbili da se obratimo Ustavnom sudu kako bi Sud odlučio o izuzeću. I kao što su Plenković i Dalić podnijeli zahtjev za izuzećem, sada očekujem da ga podnese i Kuščević, vjerojatno navodeći kao razlog njegov sukob s gospođom Novaković“, rekao je Grbin. Ustvrdio je i da imamo blokadu rada Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a “doslovno svakoga dana imamo neku novu informaciju o nekom novom sukobu interesa ili nešto poput Kuščevićeva slučaja, što je puno gore od toga”.

HNS i SDSS pokazali da im nije stalo do javnog interesa

„Kolege iz HNS-a i SDSS-a su pokazale da njima nije nimalo stalo do javnog interesa. Kao što smo nebrojeno puta do sada rekli, od Karamarka preko Marić pa sada do Kuščevića, svi zastupnici u Hrvatskom saboru odlučit će je li im važniji javni interes ili privatni interes ministra Kuščevića“, smatra Grbin.

Mišljenja je da se Plenković davno trebao odlučiti ne na rekonstrukciju nego na remont Vlade, a jedini način za provođenje takvog remonta su izbori, sve ostalo su samo šuplje priče.

„Mi smo tražili opoziv ministra Barišića, je li on danas ministar? Tražili smo opoziv potpredsjednice Vlade Dalić, je li ona danas potpredsjednica? Mi ćemo s inicijativama ići i dalje jer smatramo da je naša obaveza da reagiramo kada vidimo ovakvo ponašanje jednog visokog državnog dužnosnika, a vladajući preuzimju svu odgovornost za svaki dan koji taj čovjek ostaje u fotelji“, odgovorio je na pitanje jesu li njihovi zahtjevi za opozivima ministara jalovi.

Grbin je najavio da će početkom sljedećeg tjedna predati zahtjev, a na predsjedniku Sabora je da odluči kada će se o opozivu Kuščevića raspravljati, ali da će to biti moguće do početka ljetne stanke 15. srpnja.

(Hina)

Nastavi pregledavati

Izdvojeno

Široka Kula-zločin bez kazne, 28 godina poslije …

Published

on

Izvor: Lika online

Prošlo je 28 godina od kada je započeo masakr civila u Širokoj Kuli. Pobunjeni Srbi su na današnji dan okupili žene, djecu i starace kako bi ih pod izlikom „zaštite“ zatvorili u podrum jedne kuće. Podrum su potom zapalili. Tako je počeo pogrom hrvatskih civila koji će na tome području odnijeti 40 života. U prvom naletu bezumlja ubijena je djevojčica Verica Nikšić (13) koja je u smrt pošla s majkom Mandicom. Njihovi posmrtni ostatci niti danas nisu pronađeni. Rodbina ubijenih civila i danas traži devetero svojih najmilijih.

Tijekom Domovinskog rata četnici i pripadnici tzv. Vojske Krajine ubijali su mještane Široke Kule, Ličkog Osika, Urija i Vukšića.

Kod spomen-obilježja „Portal hrvatske povijesti“, rad akademskog kipara Petra Dolića, u središtu Široke Kule okupilo se danas mnoštvo rodbine, ljudi iz javnog života i žitelja okolnih mjesta kako bi se poklonili mučki ubijenim žrtvama. Pijetet su im  najprije odali članovi njihovih obitelji i Antonio Milinković, ravnatelj OŠ „dr. Franjo Tuđman“ iz Ličkog Osika gdje je netom prije smrti u školu trebala krenuti Verica Nikšić. Vijenac je u ime Predsjednice RH položio izaslanik general Mladen Markač. Državni tajnik Ivan Vukić i gneral-bojnik Branko Špoljarić vijenac su položili u ime Minisrstava branitelja i MORh-a. Župan ličko-senjski Darko Milinović vijenac je položio sa pročelnicima županijskih odjela i Josipom Dragičevićem, predsjednikom ŽO Udruge djece poginulih branitelja. Slijedila su izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada Gospića, Policijske uprave ličko-senjske i članovi nezavisne liste Darka Milinovića. 

Tražeći istinu o ovom zločinu preživjeli žitelji Široke Kule su uporni, ali i vidno razočarani. U javnosti ih predstavlja Ivanka Vojvodić čiji su roditelji i veći dio šire obitelji ubijeni u ratnom bezumlju.

-Zločin se dogodio, zločin nije kažnjen jer Hrvatsko pravosuđe do danas nije odradilo svoj posao. Zato s pravom tražimo od ove države da DORH istraži, a sudstvo procesuira ove zločince. Analizom toga rada vidjet će se mnogi slabo poznati detalji. Zločinci postoje, znaju se njihova imena, ali ih se gotovo nikada javno ne spominje.  Komemoracija je kulturološki događaj, ali što nam to znači kada ne znamo detalje o stradavanju naših najmilijih. Devetero ih se još potražuje, od toga petero iz podruma prve zapaljene kuće. Za te ljude nema niti groba da im se barem poklonimo i zapalimo svijeće. A to je usistinu najmanje što danas možemo učiniti za sve stradalnike, rekla je novinarima Ivanka Vojvodić.

Za ovaj bezuman, svirepi zločin u odsutnosti se još sudi sedmorici krvnika koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu. Kako kolovođa ovoga i mnogih drugih zločina spominje se Milan Mirić (69), ratni zaopovjednik obrane Ličkog Osika (Tesligrad) koji i danas živi u Beogradu i uživa sve beneficije tzv. krajinskog junaka.

Tijekom Domovinskog rata Vrhovni sud „SAO Krajine“ osudio je za zločine samo Čedu Budisavljevića iz Ličkog Osika jer je među 40 civila ubijena i peteročlana obitelj Srbina Mane Rakića. Budisavljević je tada izbjegao služenje kazne zbog urgencije iz Beograda. Najveći broj žrtava zlikovci su bacili u jame Golubnjača I. i II. na obroncima planine Ljubovo.

Nacionalno/Lika online/M.S.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Ispred hotela Esplanade pretučen Hrvoje Petrač

Published

on

Ilustracija

Iako još iz policije nije službeno potvrđeno, u subotu navečer ispred zagrebačkog hotela Esplanade napadnut je Hrvoje Petrač.

Kako neslužbeno doznajemo Petrač je napadnut od za sada nepoznatih počinitelja dok je izlazio iz automobila.

Ispred hotela Esplanade sve do ponoći policija je obavljala očevid a Hrvoja Petrača prevezla je Hitna pomoć u bolnicu.

Razne su špekulacije o ozljedama koje je zadobio Petrač, no spominje se da su mu polomljene noge.

Spomenimo da je Hrvoje Petrač hrvatskoj javnosti postao poznat zbog otmice sina Vladimira Zagorca zbog čega je osuđen na 6 godina zatvora. Policija je Hrvoja Petrača uhitila 2006. godine, a nakon zatvorske kazne pušten je na slobodu 2011. godine. 

Nacaionalno

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Što treba učiniti da se procesuiraju počinjeni ratni zločini

Published

on

Pero Kovačević, pravni ekspert za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo u Den Haagu

Piše: Pero Kovačević

Nakon jučerašnje konferencije za novinara Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara ,koju je sazvao godinu dana nakon velikog prosvjeda u tom gradu, na kojemu se tražilo procesuiranje ratnih zločina, dobio sam dosta vaših upita kojim opravdano izražavate nezadovoljstvo što nema vidljivog pomaka u procesuiranju počinjenih ratnih zločina i pitate što bi trebalo učiniti.

Prvo valja odmah reći da se svaki počinjeni ratni zločin može vrlo lako rekonstruirati, naravno ako istragu rade i vode osobe koje imaju dovoljna znanja i edukaciju za taj posao. Naime, postoje ratni dnevnici i druga dokumentacija koja to omogućava i pomoću kojih se jednostavno može za svaki počinjeni ratni zločin analitički doći do počinitelja.

Božinovićeve radne skupine to ne mogu napraviti. Treba u sklopu DORH-a osnovati posebno tužiteljstvo za ratne zločine. Tužiteljstvo treba ekipirati i krenuti raditi svoj posao. Javnost treba znati, da DORH i druge institucije imaju na raspolaganju cjelokupnu dokumentaciju, odnosno sve dokaze izvedene na suđenjima na sudu u Den Haagu koji se odmah mogu uporabiti za procesuiranje ratnih zločina. Očito se ti dokazi ne koriste već su pospremljeni u nekom podrumu.

Ponovno napominjem da sam prije godinu otvoreno sa svojim suradnicima iz Den Haaga ponudio stručnu pomoć kako bi im pokazali kako se treba raditi na konkretnim predmetima počev od Ovčara i dalje. Naravno da smo i dalje na raspolaganju ali je znakovito da nas sustavno ova vlast izbjegava. Zašto, prosudite sami. Važno je znati, o čemu se kod nas sustavno šuti, puno je dokaza izvedeno pred Međunarodnim sudom u Den Haagu upravo u vezi počinjenih ratnih zločina na Ovčari i oni već dulje vremena stoje na raspolaganju DORH-u i policiji. Govorim o o dokazima koje sam osobno vidio i imao pravo uvida njih kao pravni ekspert za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo (npr predmet Milošević, Hadžić, Babić, Martić i tako dalje).

Istraga u vezi Ovčare i niza drugih počinjenih ratnih zločina tek treba postati ozbiljna i provedena po pravilima struke. Pravo je pitanje, zašto nije provedena i tko to spriječava, odnosno tko je to do današnjih dana činio. Zaključite sami.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije