FaH

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin njavio je u petak da će već početkom sljedećeg tjedna u saborsku proceduru uputiti prijedlog za opozivom ministra uprave Lovre Kuščevića, koji je “pokazao kako se obogatiti do 44. Godine i 47 puta povećati vrijednost svoje imovine”.

„Trenutačno smo u fazi da moramo mijenjati tekst zbog novih saznanja da je ministar muljao s imovinom. Jučer poslije podne i danas tijekom jutra objavljene su informacije kako su ministar i supruga kupovali nekretnine, kako su te nekretnine kupili za 60 tisuća kuna kao pašnjake, a nakon toga su ih prenamijenili, savim slučajno dok je ministar bio načelnik općine u kojoj se nekretnine nalaze i danas te nekretnine vrijede 2,8 milijuna kuna”, izjavio je Grbin novinarima u Saboru.

Dakle, kazao je, ministar je opisao kako se obogatiti do 44. godine, a na ovom primjeru je pokazao kako 47 puta povećati vrijednost svoje imovine, a za to je potrebno samo jedno – da si načelnik, da mijenjaš prostorne planove i da unaprijed znaš što ćeš s prostorom u svojoj općini.

„Moramo dopuniti zahtjev, a trenutačno razgovaramo s drugim opozicijskim strankama da nas u ovome podrže i oni s kojima smo razgovarali apsolutno se slažu s nama da ministar Kuščević mora ići tako da očekujem da ćemo početkom sljedećeg tjedna podnijeti zahtjev za njegovim opozivom“, najavio je.

Svi u Hrvatskom saboru znaju što je ministar Kuščević radio i nema nikoga u Hrvatskoj u ovom trenutku tko nije svjestan kako se Kuščević obogatio do 44. godine i koliko je to pokvareno. Svatko u Hrvatskom saboru, ako ima imalo slobodne volje, podržat će nas u ovom zahtjevu, odgovorio je Grbin na pitanje jesu li tražili potporu nekih iz redova vladajućih, poput SDSS-a.

„Kolege iz SDSS-a su, na žalost, jučer na sjednici Odbora za Ustav pokazali kakav je njihov odnos prema sukobu interesa jer su već drugi put i oni i kolege iz HNS-a odbili raspravu o sukobu interesa predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Jučer su odbili da se obratimo Ustavnom sudu kako bi Sud odlučio o izuzeću. I kao što su Plenković i Dalić podnijeli zahtjev za izuzećem, sada očekujem da ga podnese i Kuščević, vjerojatno navodeći kao razlog njegov sukob s gospođom Novaković“, rekao je Grbin. Ustvrdio je i da imamo blokadu rada Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a “doslovno svakoga dana imamo neku novu informaciju o nekom novom sukobu interesa ili nešto poput Kuščevićeva slučaja, što je puno gore od toga”.

HNS i SDSS pokazali da im nije stalo do javnog interesa

„Kolege iz HNS-a i SDSS-a su pokazale da njima nije nimalo stalo do javnog interesa. Kao što smo nebrojeno puta do sada rekli, od Karamarka preko Marić pa sada do Kuščevića, svi zastupnici u Hrvatskom saboru odlučit će je li im važniji javni interes ili privatni interes ministra Kuščevića“, smatra Grbin.

Mišljenja je da se Plenković davno trebao odlučiti ne na rekonstrukciju nego na remont Vlade, a jedini način za provođenje takvog remonta su izbori, sve ostalo su samo šuplje priče.

„Mi smo tražili opoziv ministra Barišića, je li on danas ministar? Tražili smo opoziv potpredsjednice Vlade Dalić, je li ona danas potpredsjednica? Mi ćemo s inicijativama ići i dalje jer smatramo da je naša obaveza da reagiramo kada vidimo ovakvo ponašanje jednog visokog državnog dužnosnika, a vladajući preuzimju svu odgovornost za svaki dan koji taj čovjek ostaje u fotelji“, odgovorio je na pitanje jesu li njihovi zahtjevi za opozivima ministara jalovi.

Grbin je najavio da će početkom sljedećeg tjedna predati zahtjev, a na predsjedniku Sabora je da odluči kada će se o opozivu Kuščevića raspravljati, ali da će to biti moguće do početka ljetne stanke 15. srpnja.

(Hina)