Grbin: I Marić i Dalić bi zbog Agrokora mogli kazneno odgovarati

Izvor: N1

Gost Pressinga bio je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Što kažete na izvješće PwC-a o Agrokoru? Potvrđeno je da je vrijednost Agrokorovih kompanija smanjena za 13 milijardi kuna.

Ja nisam ekonomske struke tako da mi je to teško komentirati, ali i kao laiku jasno je da je iznos koji je prikazala revizija bitno drugačiji nego je prikazivan u službenim izvješćima poslovanja Agrokora. Evidentno je da izvještaji s kojima su odlazili prema stranim kreditorima i tražili kredite nisu prikazivali stvarno stanje. Za to će netko morati odgovarati. Sigurno je da je tu nešto krivo.

Je li tu trebalo danas već od Ante Ramljaka biti nešto više? Nekakva prijava?

U ponedjeljak se očekuje nastavak izvješća revizije i logično je da se zaključak da kada bude izvještaj objavljen za cijelu Grupu. Svi znamo da DORH već postupa u slučaju Agrokor, da je već u tornju i da se u Saboru već neko vrijeme dogovara osnivanje Povjerenstva, a kako bi se utvrdilo postoji li i neka politička odgovornost.

Zašto Povjerenstvo po vladajućima treba započeti s radom tek 15. studenog? Pa to je još mjesec dana. Gdje je zapelo?

Sada ću govoriti riječnikom mog kolege Bauka, sedam osmina posla je već napravljeno. Manje-više je sve gotovo, jedino što HDZ traži da tamo ne bi trebali sjediti bivši ministri i da početak rada tog Povjerenstva bude 15.11. Dopustine da završimo to. Ako mene pitate, treba li nama nekakav razlog za odgodu – ne, jer smo već ranije osnivanje Povjerenstva odgodili kaad smo raspravljali o tome u Saboru mjesecima.

Gordan Maras je izgledni šef Povjerenstva, je li to istina?

Što se tiče funkcije Predsjednika i čitavog njegovog sastava, o tome neću govoriti dok pregovori ne budu gotovi.

Velike ispravke u izvaštaju revizija, a ministar Zdravko Marić nije ništa primjetio? 2015. je on bio u koncernu, pa kako to?

Gospodin Marić, ako je znao da su bila frizirna financijska izvješća, tu više ne govorimo o političkoj odgovornosti već o kaznenoj odgovornosti. Marić bi se mogao naći u velikoj opasnosti da se protiv njega pokrene kazneni postupak.

Ja ne znam da li je Marić to zaista znao, ali s obzirom na sve reference koje ima; hvalu koju je dobio od kolega iz HDZ-a i predstavlja se kao veliki ekonomski stručnjak, onda se postavlja logično pitanje – je li on to znao. Govorim o razdoblju kada je on bio u Agrokoru.

Kada je postao ministar, dolazimo u sferu političke odgovornosti. Već sad možemo reći da se Marić kao ministar nije izuzeo od radnji vezano uz Agrokor kako se to tvrdilo. Mislim na sastanke na koje je odlazio. Ako je istina ono što Todorić tvrdi, onda je Marić znao što se loše događa u Agrokoru.

Ranije ste rekli da potpredsjednica Vlade Martina Dalić mora otići ako je, kako tvrdi Todorić, njemu prijetila. Danas se oglasiila Vlada koja kaže da je sve istraženo i da to nije istina.

Ma nemojte, mi nemamo podatak ni koje su radnje izvršene, ni tko ih je izvršio, ni na čiji zahtjev, niti koji su serveri provjeravali. To što smo danas doživjeli od Vlade je jedna obična šerada. To što je Todorić iznio, su dovoljne indicije da DROH to ispita. Ako to nije istna, to je kleveta i on za to mora odgovarati. Ako je istina što je Todorić govorio, onda bi Dalić trebala kazneno odgovarati. Dok ta dvojba ne bude provjerena, mi nećemo znati je li to što Todorić tvrdi točno.

Davor Bernardić Vas je neizravno optužio da zapravo spadate u one koji žele situaciju oko Agrokora zamutiti?

To da je ta optužba bila usmjera prema meni, ne stoji. Navest ću samo nekoliko činjenica: inicijativa za opoziv Marića, a vezano i za Agrokor, je moja inicijativa, a i prijedog za ocjenu ustavnosti lex Agrokora je moj. Ja u taj status ne ulazim, ali ako se odnosio na mene – onda je on pogrešan. Ali, ja vjerujem da nije.

Vi se tu slažete s HDZ-ovom pozicijom u potpunosti?

Ne, naša situacija nije ista. HDZ nije htio Povjerenstvo zaAgrokor. Oni nisu htjeli Povjerenstvo za Agrokor, a ja ga hoću.

Pa i oni žele Povjerenstvo.

Ne, ne želega oni, ali moraju pod pritiskom javnosti. HDZ se rukama i nogama bori da spriječi osnivanje Povjerenstva, ali je pritsak velik.

Je li to bio Vaš osobni manevar koji nije s nikim u stranci izkonzultiran?

To je u trenutku kada sam istupao javno bila odluka Predsjedništva i kluba zastupnika.

Je li Vam žao, kad je sve prošlo, a kao da se ništa nije dogodilo?

Htio sam protresti stranku i da počnemo razgovarati o stvarnim problemima, da sam je protresao jesam, a da samo počeli razgovarati o problemima – nisamo, ali prošlo je tek pet dana, još ću kolegama dati vremena.