Grbin: Bez jakog SDP-a Hrvatska nikada nije mogla naprijed

Glavni odbor SDP-a održao konstituirajuću sjednicu

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je s konstituirajuće sjednice Glavnog odbora stranke poručio da Hrvatska bez jakog SDP-a nikada nije mogla ići naprijed i da će tako biti i u budućnosti.

“Na izborima koje smo netom proveli, SDP je pokazao da smo tu, da nas još ima i da možemo u našoj kampanji stvoriti ideje, prijedloge, sugestije i vizije koji će naprijed gurati ne samo našu stranku nego ono što je puno važnije – našu državu”, istaknuo je Grbin u uvodnom govoru.

SDP danas završava izborni proces.

Izborom glavnog tajnika, predsjednice Glavnog odbora, poslovnog direktora i drugih zaokružit ćemo strukturu koja će voditi našu stranku u sljedeće četiri godine. Puno važnije od toga je da ćemo se završetkom našeg izbornog procesa početi konkretno, jako, žestoko baviti onime što očekuju naše članice i članovi, simpatizeri i birači SDP-a, kazao je.

Raste govor mržnje i ekonomska nejednakost, pred valom smo ovršnih postupaka

Bez jakog SDP-a, poručio je prvi čovjek te stranke, Hrvatska nikada nije mogla ići naprijed i tako će biti i u budućnosti.

“A jaki SDP je onaj koji govori o onome što su otvorena i ključna pitanja u našem društvu. Situacija danas je takva da je govor mržnje u porastu, ekonomska nejednakost raste, pred nama je val ovršnih postupaka koji će ponovno blokirati stotine tisuće naših sugrađanki i sugrađana. Zemlja se nalazi u ekonomskoj krizi, a Vlada je povjerila Stožeru da umjesto nje, jer se valjda boji za većinu u Hrvatskom saboru, donosi odluke o tome kako će se građankama i građanima oduzeti njihove slobode i prava. Upravo u takvom trenutku jak SDP koji govori o konkretnim stvarima i konkretnim problemima našeg društva važniji je nego ikad prije”, istaknuo je predsjednika SDP-a.

Od danas, poručio je, “svi skupa gradimo SDP kao stranku koja će se boriti za ekonomsku jednakost, pravedno društvo, za uništavanje korupcije koja razdire tkivo naše domovine, stranka koja će se boriti za solidarnost, ekonomsku i svaku drugu, prije svega, stranka koja će se boriti za slobodu – slobodu od govora mržnje, slobodu da budeš drugačiji i da te zbog toga nitko ne napadne”.

Naglasio je da od danas taj jaki SDP čine svi zajedno, “sve naše zastupnice i zastupnici, članice i članovi Glavnog odbora, Predsjedništva i svih drugih naših tijela, sve naše članice i članovi koji su svjesni da ovo naše društvo može ići naprijed i biti bolje”.

Za predsjednicu Glavnog odbora SDP-a jednoglasno je izabrana bivša saborska zastupnica i pomoćnica ministra obrazovanja Marija Lugarić.

Za glavnog tajnika, s jednom glasom protiv i jednim suzdržanim, izabran je Vedran Babić, voditelj Grbinove predsjedničke kampanje, a za poslovnog direktora jednoglasno Igor Cigula.

Bernardić i Komadina od sjednice očekuju “mir i dobro”

Sjednica Glavnog odbora odvija se u sjeni sjednice Kluba zastupnika u utorak kada je većina zastupnika odbila Grbinov prijedlog kadrovskih rošada u Saboru, međutim, napetosti su se u međuvremenu primirile, a do otvorenog sukoba i raskola, kako su neki nagađali, nije došlo.

Dolazeći na sjednicu, bivši predsjednik Davor Bernardić i v.d. predsjednika Zlatko Komadina su na pitanje što očekuju od sjednice jednako odgovorili: “Mir i dobro”. Komadina je rekao da je SDP “malo nestašna stranka”, a obojica su ocijenila da neće biti problema te da će se stranka konsolidirati i nastaviti dalje.