Grba-Bujević: Potreba fizičke udaljenosti ostat će za duže vrijeme

Zagreb, 19.03.2020. - Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Na slici Maja Grba Bujević i Davor Božinović. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

U nizu domova umirovljenika u Hrvatskoj dogodio se proboj virusa u sustav. Tijekom poslijepodneva ispitivali su se uzorci iz još nekih domova. O aktualnoj situaciji za Dnevnik Nove TV govorila je Maja Grba Bujević, članica nacionalnog stožera.

U poslijepodnevnim satima trebali su biti gotovi testovi štićenika u nekim domovima za starije. Maja Grba Bujević kazala je kako oni za štićenike iz Dicma još nisu gotovi, a u Dubrovniku su ukupno testirana 133 uzorka, od kojih je 6 pozitivnih.

Prije dva dana već je zabilježen jedan zaraženi u tom domu tako da ih je sada ukupno sedam. “U stalnoj smo vezi s dubrovačkim stožerom, mislim da su svladali problem”, kazala je Grba Bujević.

Pojasnila je koje su nove mjere uvedene u domove za starije, a u cilju sprječavanja ulaska virusa. “Uvodi se raspored djelatnika tako da rade u radnim izolacijama. Smješteni su ili u samom domu ili u organiziranom smještaju. Tako ih štitimo da ne odnesu kući zarazu i smanjujemo mogućnost da je oni unesu u dom.

Postrožujemo i druge mjere – više neće biti moguće da domovi odnose hranu nepokretnim ljudima u svojoj sredini. Nadalje, uveli smo dezo-barijere: pri ulasku i izlasku iz dvaju krila bit će tepisi natopljeni dezinfekcijskim sredstvima”, rekla je Grba Bujević za Dnevnik Nove TV

Na pitanje koliko će nam se životi promijeniti dok se ne pronađe cjepivo, odgovara: “Dosta će se promijeniti. Za dugi period će ostati ta potreba za fizičkom udaljenosti između nas, dok cjepivo ne bude spremno. Ipak, neke stvari su i dobre – brzo smo riješili puno stvari iz digitalnog društva koje inače ne bismo tako brzo uveli. Način života sigurno će nam se promijeniti”. 

Nacionalno/N1.