Granični prijelaz Maljevac zatvoren treći dan, migranti povučeni 50-ak metara od prometnice

Ilustracija

Glasnogovornica Uprave policije Unsko sanskog kantona Snežana Galić kazala je da su migranti koji su prije par dana došli na hrvatsku granicu u petak povučeni 50-tak metara od prometnice, kako bi se promet mogao odvijati, ali da prema sigurnosnim procjenama to još nije moguće.

U MUP-u Unsko sanskog kantona u BiH doznaje se da je njihov Operativni štab „Migrant“ postavio zahtjev državnoj Službi za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti da odmah stave pod nadzor i ograniče kretanje stranim migrantima.

Galić podsjeća da zakoni o strancima i azilu izričito naglašavaju slobodu kretanja svim strancima koji su u procesu priznavanja izbjegličkog statusa ili dodjeljivanja azila. Kako zbog zakonskih odredbi nije moguće provoditi politiku nasilnog ograničavanja kretanja niti zabranu ulaska na teritoriju USK-a na policiji je da uvede red i osigura nesmetan promet, kazala je Galić.

Dodala je da je od početka ove godine pritisak stranaca koji žele ući u Europsku uniju velik i da je nemoguće sve držati pod kontrolom.

“U ovotjednom izvješću Operativnog štaba ‘Migrant’ Uprava policije MUP-a USK-a postavila je zahtjev državnoj Službi za poslove sa strancima Ministarstvu sigurnosti da odmah stave pod nadzor i ograniče kretanje migrantima te da im se zabrani dalje kretanje prema Unsko-sanskom kantonu, odnosno da im ograniči kretanje u Sarajevu ili ih se usmjeri prema drugim dijelovima BiH kako bi teret migrantske krize bio ravnomjerno raspoređen na čitavom području države” kaže Galić.

Prema njenim podacima na granici Maljevac danas je oko 200 migranata, u Velikoj Kladuši 400 u Bihaću, prema podacima Crvenog križa u vezi podjele hrane, oko tisuću, ali dosta je migranata koji su u privatnom smještaju.

“Mi ne možemo nekome zabraniti da iznajmljuje sobu, ali moramo znati tko su ti ljudi i odakle su, no problem je što većina stranaca nema adekvatni smještaj. Nije u redu da postave šator ispred vjerskog objekta ili prodavaonica, usred parka, a potpuno je neuvjetan i đački dom, bez prozora i osnovnih uvjeta”, kazala je Galić.

Dodala je i da su ove godine preko 250 kažnjivih djela počinili migranti, od prekršaja do međusobnih obračuna s ubojstvom, pokušajima ubojstva, silovanja, a ima i krađa i drugih kaznenih djela.