Povezite se

Petrinja

Gradu Petrinji dodijeljena nagrada “Gradovi za jednakost”

Objavljeno

-

U Maloj vijećnici Hrvatskog sabora održan je završni događaj i dodjela nagrada projekta Gradovi za jednakost. Nositelji projekta, Hrvatski pravni centar i Udruga gradova, predstavili su rezultate i aktivnosti projekta s ciljem poticanja gradova na unaprjeđenje svojih praksi u ostvarivanju jednakosti među građanima. Sedam gradova s najboljim ocjenama, među kojima je i Grad Petrinja, su ovog ljeta dobrovoljno sudjelovali u Indeksu”Gradovi za jednakost”.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović/Izvor: Radio Banovina

Nagrada je dijeljena u dvije kategorije: mali i veliki gradovi. Gradu Petrinji dodijeljena je nagrada za treću najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti u kategoriji malih gradova. Nagradu je u ime Grada Petrinje preuzeo gradonačelnik Darinko Dumbović, koji se u svom obraćanju zahvalio na nagradi i istaknuo probleme grada Petrinje, koja je puno izgubila i uništena u ratu i u startu je bilo teže natjecati se sa ostalim gradovima dobitnicima nagrade, čime je još veća vrijednost ove nagrade za Grad Petrinju.

Indeks „Gradovi za jednakost“ razvijen je kako bi se istaknule i podijelile različite mjere koje gradovi poduzimaju u provođenju antidiskriminacijske politike, odnosno izjednačavanju mogućnosti među građanima. Indeks omogućuje vrednovanje i rangiranje gradova u Hrvatskoj na temelju njihove prakse u području razvoja lokalne demokracije, dobrog upravljanja i osiguranja dostupnosti javnih usluga za posebno osjetljive društvene skupine, prenosi Radio Banovina.

Petrinja

Završeni radovi energetske obnove na upravnoj zgradi Komunaca i Privrede

Published

on

Radovi na energetskoj obnovi upravne zgrade Komunalca Petrinja i Privrede Petrinja su završeni, a obišao ju je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, zajedno sa Ivanom Kordić, pročelnicom Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja.

Gradonačelnik je tom prigodom istaknuo: „Čestitam Komunalcu i Privredi što su našli vremena i za sebe te djelatnicima koji su se uključili da ovaj projekt bude gotov, kao i izvođačima radova. Mislim da u ovim teškim trenucima koronavirusa i svih onih mjera koje imamo da je ovo jedan dobar događaj za Strategiju Grada Petrinje komunalnih poduzeća.

U Gundulićevoj ostaje komunalno poduzeće Komunalac, a Privreda se seli u Kotvu koju smo kupili za oko 4 milijuna kuna te mislim da je to jedna dobra investicija uz 2 milijuna kuna što smo odvojili za vrtić. To su objekti koji će dati ne samo sadržaj i neku vrstu samostalnosti, samobitnosti nego i svih ostalih udruga koje nemaju prostora. Veselim se što će se ovdje napraviti novi asfalt i nadam se da ćemo uspjeti zajedničkim radom još više oplemeniti standarde i uvjete živote grada.“ – zaključio je gradonačelnik.

Vlado Lovreković, direktor Komunalca d.o.o.

Vlado Lovreković, direktor Komunalca d.o.o., naglasio je: Ukupna investicija uređenja fasade, izmjene stolarije, tavanskih prostora i uređenje dvorišta iznosi oko 500 tisuća kuna. S uređenjem dvorišta krećemo slijedeći tjedan koje bi trebalo biti gotovo za sedam dana. Dobit ćemo više parkirnih mjesta za djelatnike i još pet mjesta za građane.“ – rekao je Lovreković.

Ucitavanje vijesti

Petrinja

VIDEO/Grad Petrinja i ove godine obilježava Dan Europe predstavljajući svoje projekte

Published

on

Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje/Screenshot

Vijeće Europske unije u Milanu je 1950. godine donijelo odluku da se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe. Dan Europe obilježava se raznim događajima i manifestacijama u mnogim gradovima pa tako i u gradu Petrinji.

Grad Petrinja poznat je kao lider po povlačenju sredstava iz Europske unije u Sisačko-moslavačkoj županiji, o čemu svjedoči i njegov šest puta veći proračun čija je trenutna vrijednost 420 milijuna kuna. Taj položaj će nastojati zadržati i dalje korištenjem mogućnosti koje pruža Europa s ciljem poboljšavanja komunalne, društvene i gospodarske infrastrukture grada.

Nekoliko godina zaredom Grad Petrinja svoje projekte predstavljao je građanima u Gradskom parku, ali uslijed nastalih promjena uzrokovanih aktualnom pandemijom koronavirusa, poznatijeg kao Covid 19, ove godine to činimo online prikazivanjem videa koji obuhvaća najznačajnije projekte grada.

Ujedno ovom prilikom zahvaljujem se svim projektnim timovima u Gradu Petrinji, gradskim ustanovama i poduzećima koji cijelo vrijeme odrađuju nevidljivi, administrativni posao i na sebe su preuzeli odgovornost pripreme i provedbe svih projekata, kazao je gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović.

Ucitavanje vijesti

Petrinja

Petrinja: Cehu frizera i kozmetičara grad donirao zaštitnu opremu za rad

Published

on

Cehu frizera i kozmetičara grad Petrinja donirao zaštitnu opremu za rad

Zaštitnu opremu za rad (jednokratne ogrtače za bojanje, zaštitne maske, vizire, dezinficijense) u vrijednosti 25 tisuća kuna gradonačelnik Grada Petrinje, Darinko Dumbović, uručio je danas predstavnicima Ceha frizera i kozmetičara Grada Petrinje koji su gradonačelniku uputili zahtjev za pomoć u nabavi zaštitne opreme.

Cehu frizera i kozmetičara grad Petinja donirao zaštitnu opremu za rad

“Ono što je na kraju taj ružan trag COVID –a 19 ostavio je da taj kontakt, taj posao, taj život i sve one mogućnosti s kojima čovjek želi pokazati ustvari da je čovjek, da može brinuti o sebi, o svojoj obitelji, da može brinuti o gradu, mi sada moramo život graditi na jednoj određenoj distanci. Hvala na lijepim riječima, međutim mene ne treba senzibilizirati jer dolazim kao poduzetnik, čovjek koji sam cijeli život živio i radio i stvarao kroz obrtništvo, kroz biznis i sebe i svoju cijelu obitelj i znam što znači ne imati i imati pa ne imati, znam što su oscilacije, znam što su krize i znam što je ova kriza donijela i svjesni smo toga ako nam ta svijest cjelokupna bude bila prema toj krizi jasnija i ako je budemo vidjeli otvorenih očiju i ako budemo pružili jedni drugima ruku da pomognemo kada možemo. Ovo je poruka i za druge cehove koji se mogu organizirati i da dođu po tu neku pomoć koja je „prva pomoć“ možemo reći jer sad su mnogi poduzetnici u jednom koma položaju u kojem moramo dati umjetno disanje a umjetno disanje je u ovom slučaju uvijek najbolja pomoć – materijalna i financijska, znači ne trebamo lijepih priča i što bi mi svi trebali i programe i td. – trebaju nam konkretne pomoći, ovo je konkretna pomoć. Neka ta konkretna pomoć bude početak nečega što bi mi mogli zajednički vidjeti kako usmjeriti te pomoći prema jednom od najsamostalnijih slojeva društva – to ste vi koji gurate novce u sam proračun.

Cehu frizera i kozmetičara grad Petrinja donirao zaštitnu opremu za rad

Mjera koja je napravljena što se tiče poreza na dohodak koja je oslobođena od strane države da mi od te mjere, kao od dohotka, Grad živimo i to je taj novac koji je jedini opravdan i koji može doći, Vlada je donijela tu mjeru, međutim mi nismo dobili još ni jednu lipu beskamatnog kredita jer oni su tu mjeru dali na račun gradova i dali su na račun da ćemo mi dobiti od banke i od ministarstva beskamatni kredit s kojim ćemo to što se vas oslobađa poreza na dohodak namiriti, mi to još ne dobivamo. Znači naš račun je prazan, država je reagirala promptno ali na račun lokalne samouprave i to je ono što nije korektno. Želim da znate da ni nama nije lako, mi smo ostali bez dijela sredstava, s druge strane jako nam je drago da i država i mi svi skupa možemo odvojiti za vas, vi gurate novce u proračun, vi ste ti koji nama trebaju, nama trebaju ljudi koji stvaraju nove vrijednosti, vi ste nova vrijednost društva i ja ću vas uvijek poštivati kao takve.“ – kazao je gradonačelnik Dumbović.

Predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Grada Petrinje Vlatka Pavičić Šimić, zahvalila se gradonačelniku na vrijednoj donaciji u ime svojih kolega, te dodala:

„Nama je ova pošiljka od velike važnosti i jako velike pomoći. Nažalost, ona nam je dostatna samo za 15 dana rada. Ako Grad bude u mogućnosti nam barem s još jednom pošiljkom, ako ne ništa, mi kad radimo-stvaramo pa ćemo pokušati iznaći mogućnosti i za ovo. Voljela bih naglasiti da našem području gdje djeluje ovaj Ceh niti jedan načelnik niti gradonačelnik se nije odzvao, neki čak nisu ni odgovorili i puno vam hvala što razumijete malog čovjeka i nas male obrte i što ste podržali naš zahtjev i što ste nam izašli u susret. U salonima su počele gužve, mi se pridržavamo mjera, smanjena nam je količina rada, samo jedna je djelatnica u smjeni, smanjen broj mušterija. Za sada nećemo dizati cijene, zbog ove donacije, ali ako se pokaže skupljim morat ćemo krenuti i s tom nepopularnom mjerom.“

Ucitavanje vijesti

Najčitanije