Gradu Petrinji bespovratna sredstva za projekt „Grad na Kupi“

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac danas je s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricem i korisnicima, potpisala osam ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ukupna vrijednost svih potpisanih ugovora je 115 milijuna kuna, a odnose se na područje zdravstva obrazovanja te intervencijskih planova za ratom pogođena i deprivirana područja, od čega su 85 milijuna kuna (74 posto) bespovratna sredstva iz EU fondova.

Jedna od dvije jedinice lokalne samouprave koja je dobila bespovratna sredstva je i Grad Petrinja. Ugovor o dodjeli sredstava potpisao je gradonačelnik Darinko Dumbović.

-Danas smo potpisali Ugovor o projektiranju „Grada na Kupi“ u iznosu od 2 milijuna kuna. 85% sredstava je financirano novcem EU-a, a unutar toga se financira svih deset projekata koji čine „Grad na Kupi“; rekonstrukcija ulice Ivana Gundulića, rekonstrukcija Mihanovićeve ulice, šetalište K. Knežića, sanacija pješačkog mosta preko Petrinčice, sanacija mosta na Arhovoj ulici, terasa na Petrinjčici, Strossmayerovo šetalište, dio dokumentacije za rekonstrukciju zgrade za proizvodnju struje u multimedijski centar i dio dokumentacije za rekonstrukciju zgrade klaonice u multimedijski centar sa knjižnicom i kupalište sa novom sportsko-rekreacijskom zgradom, kazao je gradonačelnik Dumbović.

Sredstva je danas dobila i KB Dubrava za obnovu i prilagodbu prostora za potrebe dnevne bolnice Zavoda za bolesti srca i krvnih žila, dnevne bolnice Zavoda za gastroenterologiju i jednodnevne kirurgije i Sveučilište u Splitu. Uz Grad Petrinju i Grad Benkovac je dobio 1,1 milijun kuna za projekte ukupno vrijedne 1,4 milijuna.

– U 2018. krećemo s još intenzivnijim provođenjem Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, za koji nam je iz EU fondova dodijeljeno 900 milijuna kuna. Riječ je o važnom programu koji je specifičan po tome što su u izradi tog dokumenta sudjelovali i lokalni partneri, koji najbolje prepoznaju što je bitno za razvoj njihovih područja. I upravo je to naš cilj, decentraliziranim pristupom omogućiti kvalitetniju apsorpciju novaca iz EU fondova, a time i brži regionalni razvoj Hrvatske. Stoga, pozivam sve zainteresirane da se uključe u izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030. i zajedno oblikujemo Hrvatsku kakvu želimo – kazala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja najavljuju da će se povećati isplativost i održivost zdravstvenog sustava kroz poboljšanje učinkovitosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama smanjenjem broja prijema na akutne bolničke odjele te da je tijekom 2017. godine u zdravstvo uloženo 1,5 milijardi kuna iz EU fondova.