Gradski ured za međugradsku suradnju: Netočno je da je Bandić u Rim putovao 62 puta

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava u ponedjeljak su ocijenili netočnim da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić putovao 62 puta u Rim i da na tim putovanjima nisu održani službeni sastanci.

U razdoblju od 2011. do 2016. gradonačelnik je službeno putovao u Rim 25 puta, a u 2017. je službeno putovao dva puta u Rim, stoji u priopćenju koje je potpisala pročelnica Vesna Šimić.

Priopćeno je i da se gradonačelnik Bandić sastajao sa svim svojim kolegama od 2012. do 2017. Bili su to gradonačelnici: Gianni Alemanno, Ignazio Marino, Virginia Raggi.

Osim s kolegama gradonačelnicima, sastajao se i s hrvatskom zajednicom u Rimu, veleposlanicima, hrvatskim jezičnim manjinama, a isto tako održao je i sastanke u ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije.

Na jednom od tih sastanka u Farnesini dogovorio je sudjelovanje na Svjetskoj izložbi Expo u Milanu.

“Također, želimo istaknuti, u Izjavi o namjeri između Grada Rima i Grada Zagreba, članak 2., koji je gradonačelnik potpisao s tadašnjim gradonačelnikom Alemannom u Rimu, 14. ožujka 2012., stoji ‘promocija hrvatskog jezika i kulture u Rimu’ te je u rujnu 2017. na temelju tog članka otvoren Odjel hrvatske književnosti u Europskoj knjižnici. Knjižnica je osnovana 2006. te do 2017. nije postojao Odjel hrvatske književnosti, a što je realizirano na temelju dogovora gradonačelnika u Rimu. Također, u tijeku su pregovori o daljnjoj sličnoj suradnji o kojoj ćemo javnost, kao i uvijek do sada, pravodobno obavijestiti. Na temelju gore navedenog članka 2. Grad Zagreb pomaže u radu škole hrvatskog jezika u Rimu”, priopćeno je.

U priopćenju stoji i da su o svim putovanjima gradonačelnika mediji pravovremeno obaviješteni prije i poslije svakog službenog putovanja te se sve informacije mogu naći na web stranici www.zagreb.hr.

“Budući da je upravni postupak u tijeku, a prema predmetnom zahtjevu Povjerenstava za odlučivanje o sukobu interesa, te odluka Povjerenstva nije donijeta, radi sprječavanja ometanja rada tijela koje odlučuje nije moguće kopiranje, fotografiranje i snimanje spisa vezanih za službena putovanja gradonačelnika u Rim, ali kao što smo već najavili u dokumentaciju je moguće izvršiti uvid u spis”, priopćio je zagrebački Ured za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava.