Gradske ljekarne pokrenule proizvodnju vlastitog antiseptika i maski

Gradska ljekarna Zagreb, koja je u sastavu Zagrebačkog holdinga, odnosno Grada Zagreba, doskočila je nestašici maski i dezinfekcijskih sredstava pokretanjem vlastite izrade.

Nakon prvog potvrđenog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj građani su je masovno kupovali te proizvode pa je danas na ulazu ljekarni uobičajen natpis kako maski ni dezinficijenasa trenutačno nemaju.

U Gradskoj ljekarni Zagreb, međutim, odmah su se počeli pripremati za moguću epidemiju te su osigurali sirovine za izradu sredstava koja djeluju kao antiseptici. Tako su u svojem galenskom laboratoriju izradili novi napredan antiseptik naziva DERMSEPT ET.

Kako objašnjavaju, već godinama izrađuju kremu koja služi kao dezinficijens za medicinske instrumente u ginekološkim ordinacijama, a može se koristiti i za dezinfekciju ruku od koronavirusa. Iskustvo u izradi te kreme primijenili su proizvodnji antiseptika u spreju.

Najavili su i proizvodnju antimikrobne i antivirusne kreme u tubi, a s URIHO-om je pokrenuta proizvodnja zaštitnih maski.

“Riječ je o višekratnim maskama napravljenima od sto posto pamuka koje su perive. Gradske ljekarne Zagreb naručile su za početak jednoslojne maske, a dalje će postupati prema potražnji. Maske će najprije biti dostupne u našim dežurnim ljekarnama”, poručila je ravnateljica Gradskih ljekarni Zagreb Nada Jambrek istaknuvši da bi cijena ovih hrvatskih zaštitnih maski trebala biti oko osam kuna, donosi Večernji list.