Gradska groblja: Ispraćaji samo uz članove obitelji

Samobor, 27.09.2013 - Na samoborskom gradskom groblju Otruševec žena čiji identitet nije otkriven počinila je samoubojstvo, najverojatnije ručnom bombom. Arhivska fotografija prikazuje groblje u Samoboru. foto FaH/ Damir SENČAR /ds

Gradska groblja Zagreb izdala su preporuku u ponedjeljak u kojoj savjetuju građanima da ispraćaje svojih najmilijih obavljaju samo uz prisustvo članova obitelji te da sućut izražavaju naklonom.

“Preporučujemo građanima da se ispraćaj pokojnika obavljaju u krugu članova obitelji, odnosno u prisutnosti što manjeg broja osoba kako bi se izbjegli svi rizični kontakti među osobama uslijed pandemije zaraze korona virusom”, stoji u priopćenju Gradskih groblja.

Dodaju kako su poduzeli sve higijenske i sanitarne mjere zaštite zaposlenika i građana od moguće zaraze ili prijenosa koronavirusa u skladu s preporukama Stožera.

“U dvoranama za ispraćaj pokojnika na svih 28 gradskih groblja osigurali smo sredstva za dezinfekciju ruku, višekratno se tijekom dana dezinficiraju prostori na grobljima i na Krematoriju, kao i predmeti koji se koriste tijekom ispraćaja i sprovoda”, navode u priopćenju.

Građanima je preporučeno da sućut izražavaju naklonom, bez rukovanja ili drugih fizičkih kontakata te da održavaju fizički razmak na udaljenosti većoj od jednog metra.

Gradska groblja mole građane da sve upite, molbe i druge poslove s njima obave putem interneta, radi smanjenja nepotrebnog fizičkog kontakta sa zaposlenicima. Građani su zamoljeni da ukoliko dolaze u urede Gradskih groblja da se pridržavaju preporučenih mjera opreza i zaštite zdravlja građana.