Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk: Najmanjim općinama status mjesne zajednice

Željko Turk, predsjednik Udruge gradova RH/Izvor: Nacionalno

Gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, iznio je prijedlog da se malim općinama da status mjesnih zajednica te da se povezivanjem poslova uštedi.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istaknuo je da je i Zaprešić poput drugih gradova donosio mjere vezane za oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, zakupnine, vrtića i škola, obustavu ovrha i obračuna katama, smanjenje rashoda proračuna i slično. Smatra da smanjenje plaća u javnoj upravi nije rješenje problema.

Otkrio je i prijedlog vezan uz smanjenje broj općina.

“Grad Zaprešić u svom sastavu ima sedam općina. Naš broj lokalnnih jedinica identičan je prosjeku Europske unije. Ne bih ukinuo niti jednu općinu, ali bi najmanjoj od njih dao status bivše mjesne zajednice čime bi se uštedjelo 10 do 15%”, rekao je Turk i pojasnio da je Udruga građana taj prijedlog poslala premijeru Andreju Plenkoviću:

“Premijer hrvatske Vlade je zatražio od Udruge gradova stavove i mišljenje. Sve smo to iznijeli u pisanom prijedlogu koji ide prema Vladi RH.”

Dodao je da se nešto može promijeniti i kod prostornih planova:

“Svaka općina mora donositi svojih šest prostornih planova, a ja kažem da to možemo promijeniti, da šest općina može donijeti jedan prostorni plan za cijelo područje. Zajedničkim poslovima smanjit ćemo troškove, a povećati učinkovitost.”