Gradonačelnik Petrinje Dumbović: U Gradskom vijeću stvorena politička prostitucija i kompleks maloprodaje i veleprodaje

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje, tijekom glasovanja, pokazalo se kakav će otprilike biti odnos snaga u Gradskom vijeću.

Za izbor HDZ-ove Magdalene Komes za predsjednicu Gradskog vijeća, uz deset vijećnika HDZ-ove koalicije „5 do 12 za poštenu Petrinju“, glasovali su i MOST-ov Petar Ćosić te nezavisni vijećnik Nikola Bartulić koji je u Gradsko vijeće ušao na listi SDP-ove koalicije „53nja u srcu“.

SDP-ova Svjetlana Lazić i HNS-ov Nenad Radošević iz ove koalicije pri izboru predsjednice Gradskog vijeća ostali su suzdržani. Suzdržani su bili i članovi koalicije „Rad za naš grad“ koji su sa svojih sedam vijećnika ostali u oporbi. U glasovanju im se pridružio i predstavnik srpske nacionalne manjine u Gradskom vijeću, SDSS-ov Milan Zubanović koji je izabran na listi SDP-a i partnera okupljenih u koaliciju „53nja u srcu“. Sličan odnos snaga bio je i kod izbora prvog potpredsjednika Gradskog vijeća, Petra Ćosića iz MOST-a.

Do prijepora je došlo prilikom izbora drugog potpredsjednika Gradskog vijeća za kojeg je predložen HNS-ov Nenad Radošević iz koalicije „53nja u srcu“. Naime, nezavisni vijećnik Anton Tadić iz koalicije „Rad za naš grad“ rekao je kako to mjesto pripada oporbi. Drži da su SDP i HNS sklopili koaliciju s HDZ-om te da više nisu oporba nego pozicija.

„Prema Zakonu i Poslovniku iz pozicije dolaze predsjednik Vijeća i jedan zamjenik. Po meni, gospodin Radošević je u koaliciji s HDZ-om, znači on je pozicija, a mjesto drugog potpredsjednika pripada opoziciji, dakle nama“, zaključio je Tadić.

Prije glasovanja o drugom potpredsjedniku Gradskog vijeća određena je stanka, nakon koje se oporbeni vijećnici više nisu vratili u Vijećnicu. Nenad Radošević je za drugog potpredsjednika ipak izabran i to s 14 glasova nazočnih vijećnika.

Oporbeni vijećnici su nakon sjednice zajedno s gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem, njegovim zamjenicima Viktorijom Kaleb i Branimirom Bešlićem te vijećnikom iz redova srpske nacionalne manjine Milanom Zubanovićem održali konferenciju za novinare.

„Mogu reći da je sama sjednica Gradskog vijeća išla svojim najnormalnijim tijekom. U ime koalicije „Rad za naš grad“ čestitam predsjednici Gradskog vijeća Magdaleni Komes koja je izabrana i zamjeniku, gospodinu Ćosiću. Međutim, tražili smo ovu tiskovnu iz samo jednog razloga. Ponukalo nas je to što smo kao koalicija doživjeli nepravdu zbog svega onoga što se odvijalo u samoj kampanji, ali ne samo u kampanji nego i kod slaganja liste i kod slaganja Gradskog vijeća“, rekao je gradonačelnik Dumbović.

S HDZ-om i njegovim koalicijskim pratnerima, kaže, nisu razgovarali ni pregovarali ni u jednom trenutku.

„Tu smo imali jasan stav. No, ono što mogu reći je da smo u razgovorima s koalicijskom listom SDP-a, HNS-a, s listom na kojoj je i nezavisni vijećnik te vijećnik iz redova nacionalne manjine ponudili smo jedno od rješenja, a to je da upravo na ovoj sjednici kandidat za predsjednika Gradskog vijeća bude Nenad Radošević.  Kad je u tajnosti, „ispod stola“ došla ponuda iz HDZ-a da gospodin Nenad Radošević bude potpredsjednik iz oporbe, time se otkrila ona slika trgovine i koalicije HDZ-a, SDP-a i HNS-a.

To je ono što je evidentno. Nama to nije prihvatljivo jer smatramo da smo mi trebali dobiti ponudu za to treće mjesto, odnosno mjesto drugog potpredsjednika Gradskog vijeća, jer  mi, koalicija „Rad za naš grad“ smo oporba u Gradskom vijeću“, rekao je Dumbović te dodao:

„HDZ je pokazao tu s SDP-om i HNS-om kontinuitet politike koja je prije svega, neću reći da je nemoralna, ali nije korektna prema biračima, jer su to napravili biračima iza leđa. Gospodin Nenad Radošević je jasno rekao da ne bi htio biti naš kandidat za predsjednika da se kao ne potroši kao predsjednik, jer kada ga kandidiraš za predsjednika Gradskog vijeća onda ima onaj rok od tri ili šest mjeseci da više ne može biti kandidiran.

Time smo razotkrili ustvari ono što je rekao i biskup Košić, da je došlo do „političke prostitucije“. Od Gradskog vijeća se napravila „veleprodaja i maloprodaja“ i to je evo priča gdje su SDP-ovi i Svjetlanini trojanski konji evidentni.

To je ono što javnost mora znati da je to nastavak koalicije koja je bila i prije kampanje i za vrijeme kampanje s likom i djelom SDP-a, Svjetlane Lazić i njezinih koalicijskih partnera na listi. Ja ovdje moram izdvojiti gospodina Milu Zubanovića koji je bio spreman, zato je danas i ovdje, da mi, nas osam, potpišemo prijedlog da Nenad Radošević bude predsjednik Gradskog vijeća.

Međutim, Radošević je to glatko odbio zbog trgovine i dogovora s SDP-om, Svjetlanom i svim ostalima. To svi građani moraju znati“, rekao je Dumbović.

Poručio je kako on kao gradonačelnik i njegovi zamjenici ne bježe od kohabitacije.

„Nadam se da će svi koji su izabrani, odrađivati posao korektno i profesionalno, u interesu svih građana“, kazao je gradonačelnik Dumbović, prenosi Portal 053.