Povezite se

Gospodarstvo

Gradonačelnik Petrinje Dumbović primio posebno priznanje Obrtničke komore SMŽ

Objavljeno

-

Svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije održana je u Novskoj, a tom prigodom dodijeljena su posebna priznanja najzaslužnijima, promovirani su novi majstori struke, pohvaljeni su najbolji naučnici i njihovi mentori. Kako je istaknuo Adolf Cvanciger, predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije, danas na području županije posluje 2100 obrtnika.

„To je jedna cifra koja je za razliku od prošloj godina u porastu tako da možemo sa zadovoljstvom konstatirati da više nemamo pad kao prijašnjih godina. Bolje da je bilo kakav rast nego bilo kakav pad. Položaj obrtnika u županiji je takav kakva je i situacija. Nalazimo se u 2019.godini sa svim problemima obrtništva koji jesu aktualni, to je problem obrazovanja, problem odljeva radne snage, pitanje nekompetentnosti, pitanje regularnih zakona koji nas sputavaju i dalje i svih drugih inih zakona koji nam na određen način sputavaju normalan rad, funkcioniranje i napredak na samom kraju“, rekao je Cvanciger.

Dodao je kako ima i pozitivnih mjera te je pohvalio sve gradove koji su se uključili u program poticanja poduzetnika i obrtnika po pitanju sufinanciranja kamata na kredite. „Nažalost proizvodna naša tendencija se smanjila već dugi niz godina i proizvodno obrtništvo nije na najmnogoljudnijoj razini. Najviše obrta dolazi iz uslužne djelatnosti, tako da je proizvodnja pala na treće mjesto. Nadamo se da se trendovi mijenjaju sa povećanjem broja obrta i nadamo se da ćemo osjetiti i mi nekakve gospodarske tendencije koje nas stavljaju u neko pozitivnije okružje nego što je to sada“, ističe Cvanciger.

Na svečanoj sjednici Skupštine Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije posebno priznanje za doprinos u poticanju i razvoju hrvatskog obrtništva i iskazanu brigu za očuvanje obrtničke kulture i baštine dobio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Grad Petrinja je pokazao prije svega svoj senzibilitet u onom dijelu kada pogledamo strategiju što su to obrtnici, mali i srednji poduzetnici koji su kroz povijest doživjeli ogromnu nepravdu, nisu uspjeli ući u obnovu svojih gospodarskih objekata, pogotovo ratom opustošenih područja – to je ona ključna priča. Kada sam preuzeo odgovornost za Grad rekao sam da proračun moramo okrenuti prema njima. Pretprošle godine smo bili prvi u Hrvatskoj upravo po poticajima, po kapitalnim investicijama oko 5% smo izdvajali iz proračuna, prošle godine 8,9% znači možemo razgovarati o gotovo 10% proračunskih sredstava koje smo okrenuli prema obrtnicima. Gledajući ono što dalje imamo i što smo napravili za Grad Petrinju, to je Intervencijski plan u koji ulažemo preko 200 milijuna kuna gdje su obrtnici moj fokus djelovanja kroz komunalnu naknadu 0 kuna, komunalni doprinosi 0 kuna. Svaki budući kredit koji poduzetnik bude digao u gradu Petrinji za proizvodno zanimanje neće platiti niti jedan posto kamate, od 0 do 5% sufinanciramo kamate, to ne postoji u Hrvatskoj. Mislim da će Petrinja upravo s tim konkretnim mjerama a ne s praznim pričama doći do rezultata i ovo priznanje je rezultat Grada Petrinje i mene kao gradonačelnika. Zahvaljujem se svom cijelom timu koji su odradili veliki posao a pogotovo Udruženju koji su prepoznali mene kao takvoga jer obično se političare koji nešto i znaju o gospodarstvu zaobilazi u velikom luku. Gledajući fokus politike smatram da je dobra ona politika koja može napraviti gospodarski obrat.“ – rekao je gradonačelnik.

Gospodarstvo

U Novom Zagrebu održana tribina o iskoristivost Europskih fondova

Published

on

Dodao

U Novom Zagrebu – istok na području Hrelića održana tribina o iskoristivost Europskih fondova od strane najmlađe članice Europske unije.

Dr.sc. Nikolina Brnjac, državna tajnica za suradnju s Europskim parlamentom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova okupljenim građanima istaknula je da je samo u mandatu ove Vlade ugovoreno projekata u vrijednosti 9 milijardi €. Posebno je istaknula da je za područje Karlovačke županije ugovoreno 389,1 milijuna eura (2,96 milijardi kuna), od čega je u mandatu ove Vlade ugovoreno 376,13 milijuna eura (2,86 milijardi kuna). Dok je za područje Zagrebačke županije ugovoreno 435,1 milijuna eura (3,3 milijarde kuna), od čega 421,2 milijuna eura (3,2 milijarde kuna) u mandatu ove Vlade.

Na kraju tribine, s obzirom na to da je kandidatkinja na parlamentarnim izborima u VII. izbornoj jedinici koja pokriva i istočni dio Novog Zagreba, područje Hrelića, Buzina, Velikog polja i Jakuševca u nekoliko rečenica je predstavila izborni program i istaknula važnost ulaganja nepovratnih europskih sredstava u brzu i kvalitetnu obnovu Zagreba te razvoj kvalitete prometne infrastrukture od Rijeke preko Karlovca do Zagreba.

“Sigurna Hrvatska za mene znači Hrvatska sa sigurnim, iskusnim i provjerenim vodstvom, ljudima koji su dokazali da mogu voditi državu i dostojno je predstavljati u svijetu. To znači Hrvatsku u kojoj imate najboljeg pregovarača za sljedeći Višegodišnji financijski okvir, Hrvatsku koja  je usprkos izazovima COVID krize zadržala stabilni investicijski kreditni rejting. To znači Hrvatsku koja se vodi stručno, racionalno, a ne populistički, s Vladom koja se može odgovorno suočiti s krizama” kazala je Brnjac.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Plenković uvjerava da hrvatske milijarde u planu za oporavak nisu ugrožene

Published

on

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak da milijarde eura namijenjene Hrvatskoj u europskom planu za oporavak od koronakrize nisu ugrožene, unatoč primjedbama nekih članica na taj dokument vrijedan 750 milijardi dolara.

Čelnici zemalja članica EU-a u petak će na virtualnom sastanku na vrhu prvi put razgovorati o planu za oporavak “EU sljedeće generacije” i prijedlogu novog sedmogodišnjeg proračuna, ukupno ‘teškima’ 1850 milijardi eura.

Iznosu plana od 750 milijardi eura, koji je predložila Europska komisija (EK), protivi se tzv. štedljiva četvorka – Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska.

Hrvatskoj je u četiri godine namijenjeno više od deset milijardi eura, tri četvrtine bespovratno, a četvrtina kroz povoljne zajmove.

Plenković je uoči sastanka rekao da hrvatske milijarde nisu ugrožene. “Ne. To sigurno ne. Mislim da možemo biti zadovoljni s obzirom da su kriteriji po kojima je radila EK bili prilično sveobuhvatni, a činjenica je i da su dvije najutjecajnije države Njemačka i Francuska podržale prijedlog Ursule von der Layen”, rekao je Plenković novinarima.

“Mislim da će na kraju konačni dogovor biti vrlo blizu ovoga što je danas na stolu. Ne očekujem neka veća odstupanja”, dodao je.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

HPB prva banka koja će izdavati Cro kartice, naručeno ih 40.000

Published

on

HPB Izvor: Nacionalno/D.Prša

Prva banka koja će moći izdavati hrvatske turističke (Cro) kartice je Hrvatska poštanska banka (HPB), koja će biti spremna za otvaranje računa i izdavanje kartica počevši od 1. srpnja, doznaje se iz Ministarstva turizma (MINT), iz kojeg iznose i da je naručeno 40 tisuća Cro kartica.

Osim HPB-a, sporazum su nakon provedenog natječaja Ministarstva turizma za poticanje domaće potrošnje u turizmu i ugostiteljstvu do sada potpisale Agram banka te POBA (Podravska banka), te se i za njih može pretpostaviti da će početi izdavati karticu, kažu na upit Hine iz MINT-a, nakon što je Vlada ovog tjedna proširila obuhvat usluga u sklopu te mjere odnosno kartice i najavila početak primjene od 1. srpnja.

“Mjeru će provoditi Ministarstvo turizma u suradnji s poslovnim bankama koje su se prijavile putem javnog poziva. To su PBZ, HPB, OTP, RBA, AGRAM banka, POBA i ERSTE, od kojih je s tri potpisan i sporazum, a očekuje se da će HPB krenuti prvi s izdavanjem. Ostale banke će se priključivati provedbi sukladno svojim mogućnostima i poslovnim odlukama”, napominju iz MINT-a.

Podsjećaju da je o toj mjeri odlučila vlada s ciljem poticanja domaćeg turističkog prometa i potrošnje, čime se zaposlenima omogućuje pristupačniji odmor, kroz povećanje primitaka po osnovi rada i isplatu naknade za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru radnika. Ta je naknada predviđena u iznosu do 2.500 kuna godišnje, kao neoporeziv primitak na koji se ne plaća porez na dohodak.

“Mjera se tehnički provodi putem Hrvatske turističke kartice (tzv. Cro kartica) u obliku elektronskog vaučera s funkcionalnostima platežne debitne kartice, koja glasi na ime radnika i ima rok valjanosti četiri godine te se izdaje pod međunarodnim kartičnim shemama Mastercard i Visa”, iznose iz MINT-a.

Plaćanje usluga tom će karticom, kako dodaju, biti moguće u svim ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge hrane i pića (restorani, kafići, fast food itd.), te u svim smještajnim objektima (hoteli, kampovi, pansioni, privatni smještaj itd.) koji prihvaćaju plaćanje putem bankovnih kartica.

Moći će se plaćati i usluga chartera ili iznajmljivanje plovila, kao i ostale turističke usluge na području Republike Hrvatske putem turističkih agencija. “Svi ugostitelji i drugi pružatelji turističkih usluga koji prihvaćaju plaćanje putem redovnih bankovnih kartica, Visa i Mastercard, moći će primiti uplatu i putem Hrvatske turističke kartice na fizičkom prodajnom mjestu putem POS terminala i nikakva dodatna prijava sa strane pružatelja usluga (ugostitelja, turističke agencije ili charter kompanije) nije potrebna”, objašnjavaju iz tog ministarstva. Ističu i da će se kartica moći koristiti cijele godine, neovisno o sezonama i na području cijele Hrvatske.

Iako ne iznose procjene koliko će se pružatelja usluga uključiti u provedbu te mjere, niti koliko ih se prijavilo za sudjelovanje i sa kakvim popustima koje bi dali korisnicima kartica, iz MINT-a kažu da vjeruju u odaziv i pružatelja usluga i poslodavaca koji će to ponuditi zaposlenicima. “Moguće je i povećanje atraktivnosti same kartice kroz ostvarivanje određenih pogodnosti, neovisno o tome je li radniku isplaćen neoporezivi dio naknade ili ne. Stoga daljnji planovi za razvoj mjere idu u smjeru da se s turističkim sektorom definira odobravanje popusta za plaćanje Cro karticom, kao i proširenje u smislu omogućavanja isplate neoporezive naknade radnicima i u javnom i privatnom sektoru”, kažu iz MINT-a.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije