Svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije održana je u Novskoj, a tom prigodom dodijeljena su posebna priznanja najzaslužnijima, promovirani su novi majstori struke, pohvaljeni su najbolji naučnici i njihovi mentori. Kako je istaknuo Adolf Cvanciger, predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije, danas na području županije posluje 2100 obrtnika.

„To je jedna cifra koja je za razliku od prošloj godina u porastu tako da možemo sa zadovoljstvom konstatirati da više nemamo pad kao prijašnjih godina. Bolje da je bilo kakav rast nego bilo kakav pad. Položaj obrtnika u županiji je takav kakva je i situacija. Nalazimo se u 2019.godini sa svim problemima obrtništva koji jesu aktualni, to je problem obrazovanja, problem odljeva radne snage, pitanje nekompetentnosti, pitanje regularnih zakona koji nas sputavaju i dalje i svih drugih inih zakona koji nam na određen način sputavaju normalan rad, funkcioniranje i napredak na samom kraju“, rekao je Cvanciger.

Dodao je kako ima i pozitivnih mjera te je pohvalio sve gradove koji su se uključili u program poticanja poduzetnika i obrtnika po pitanju sufinanciranja kamata na kredite. „Nažalost proizvodna naša tendencija se smanjila već dugi niz godina i proizvodno obrtništvo nije na najmnogoljudnijoj razini. Najviše obrta dolazi iz uslužne djelatnosti, tako da je proizvodnja pala na treće mjesto. Nadamo se da se trendovi mijenjaju sa povećanjem broja obrta i nadamo se da ćemo osjetiti i mi nekakve gospodarske tendencije koje nas stavljaju u neko pozitivnije okružje nego što je to sada“, ističe Cvanciger.

Na svečanoj sjednici Skupštine Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije posebno priznanje za doprinos u poticanju i razvoju hrvatskog obrtništva i iskazanu brigu za očuvanje obrtničke kulture i baštine dobio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Grad Petrinja je pokazao prije svega svoj senzibilitet u onom dijelu kada pogledamo strategiju što su to obrtnici, mali i srednji poduzetnici koji su kroz povijest doživjeli ogromnu nepravdu, nisu uspjeli ući u obnovu svojih gospodarskih objekata, pogotovo ratom opustošenih područja – to je ona ključna priča. Kada sam preuzeo odgovornost za Grad rekao sam da proračun moramo okrenuti prema njima. Pretprošle godine smo bili prvi u Hrvatskoj upravo po poticajima, po kapitalnim investicijama oko 5% smo izdvajali iz proračuna, prošle godine 8,9% znači možemo razgovarati o gotovo 10% proračunskih sredstava koje smo okrenuli prema obrtnicima. Gledajući ono što dalje imamo i što smo napravili za Grad Petrinju, to je Intervencijski plan u koji ulažemo preko 200 milijuna kuna gdje su obrtnici moj fokus djelovanja kroz komunalnu naknadu 0 kuna, komunalni doprinosi 0 kuna. Svaki budući kredit koji poduzetnik bude digao u gradu Petrinji za proizvodno zanimanje neće platiti niti jedan posto kamate, od 0 do 5% sufinanciramo kamate, to ne postoji u Hrvatskoj. Mislim da će Petrinja upravo s tim konkretnim mjerama a ne s praznim pričama doći do rezultata i ovo priznanje je rezultat Grada Petrinje i mene kao gradonačelnika. Zahvaljujem se svom cijelom timu koji su odradili veliki posao a pogotovo Udruženju koji su prepoznali mene kao takvoga jer obično se političare koji nešto i znaju o gospodarstvu zaobilazi u velikom luku. Gledajući fokus politike smatram da je dobra ona politika koja može napraviti gospodarski obrat.“ – rekao je gradonačelnik.