Gradonačelnik Petrinje Dumbović čestitao mladoj liječnici Marleni Ljubičić: „Petrinjke i Petrinjci se ponose vama“

Izvor: Portal 53.hr

U Maloj vijećnici Gradske uprave, Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje danas je ugostio dr. Marlenu Ljubičić, mladu liječnicu iz Petrinje koja radi na odjelu za radiologiju sisačke opće bolnice.

Naime, njen tim je 23. kolovoza izveo vrlo složen intervencijski zahvat kojim je spašen život pacijentice koja je bila u životnoj opasnosti. Radi se o zahvatu perkutane drenaže transglutealnim pristupom, koja je najsuvremenija metoda liječenja perirektalnog supralevatornog apscesa.

Laički rečeno, trebalo je izvući iz teško dostupnog mjesta gnojnu nakupinu u zdjelici kateterom kroz kožu. Navedeni zahvat je prvi put izveden u Sisku i slične zahvate radi još samo jedan liječnik u Hrvatskoj, radiolog na KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu.

„Petrinjke i Petrinjci se ponose vama“, rekao je petrinjski gradonačelnik čestitajući mladoj liječnici. Istaknuo je kako je priča o njezinom i uspjehu njezinih kolega ovih dana uspjela zasjeniti brojne negativne medijske napise o raznim problemima u zdravstvu poput dugih lista čekanja i odlazaka liječnika.

„Čestitam vam na hrabrom i dobrom djelu o kojem smo svi imali priliku čitati ovih dana. Kad sam pročitao u medijima vijest o vama i vašem zahvatu bio sam ponosan i rekao sam:

„To je moja Petrinjka“.

Pozvao sam vas da vam kažem jedno veliko hvala i izrazim poštovanje u svoje i u ime mojih suradnika. Mi u Petrinji dosta radimo na zdravstvenim projektima kroz Petrinjsku kuću zdravlja. Želimo što više senzibilizirati javnost kako bi kroz prevenciju mogli napraviti što više za zdravstveni standard“, rekao je Dumbović.

„Pročitao sam da ste napravili nešto što radi samo jedan liječnik u Zagrebu. Vi ste u toj jednoj brzoj intervenciji spasili život i u tome se ustvari vidi hrabrost pojedinca u struci koji je spreman preuzeti odgovornost. Danas je jako teško preuzeti odgovornost, pogotovo kad su u pitanju takve stvari koje su na nekom „rubu“ – hoću li uspjeti ili neću? Ako uspiješ, to je onda lijepo i to vas nosi.

To vam daje samopouzdanje, ali i svima nama. Ako ne uspiješ, to je onda problem, jer onda morate ići spavati s tim. Ja to znam, jer isto je u svakom poslu. Iz tog razloga vam želim reći hvala i da svi skupa cijenimo to što imamo kod nekih svojih sugrađanki i sugrađana za koje možda ni ne možeš pretpostaviti što mogu u danom trenutku napraviti i kakvu odgovornost preuzeti.

Petrinjke i Petrinjci su ponosni na vas. I vaši kolege s kojima sam komunicirao odaju vam priznanje i vjerujem da vam je to još veća satisfakcija kad vam struka prizna da ste napravili dobro djelo“, dodao je petrinjski gradonačelnik.

Marlena Ljubičić, dr. med., specijalist radiolog, zahvalila je petrinjskom gradonačelniku na prijmu.

„Jako sam počašćena i radosna zbog toga što ste kao gradonačelnik mog grada, moje Petrinje, prepoznali vrijednost ovog što radimo ja, moja bolnica, moj odjel, moje kolege i voljela bih da takvo priznanje tih vrijednosti doživljavamo i od drugih političara“, rekla je Ljubičić.

„U medicini je najteže preuzeti odgovornost, ali to je, barem što se mog posla tiče, jedna vrsta svakodnevice. Sa svakim nalazom koji napraviš, sa svakim pacijentom kojeg pregledaš, sa svakom dijagnozom na neki način preuzimaš odgovornost s tim što si odlučio…

Strašno me čini sretnom to što sam s kolegama uspjela u ovom zahvatu, ali to vam je zapravo rezultat višegodišnjeg truda i rada i napredovanja, ne samo mene kao radiologa – ja radim na svom Odjelu već 10 godina, nego i samog našeg Odjela.

„Sretna sam što sam ovdje kao građanka grada Petrinje, mog grada koji jako volim i stalo mi je da se ovakve pozitivne priče iznose u medije, zato što je dosta negativna percepcija u današnje vrijeme o našem zdravstvu, o liječnicima. Prema mom mišljenju položaj liječnika u Hrvatskoj je strašno loš, pogotovo u našoj županiji. Ja bih se stvarno to usudila reći“, kaže Ljubičić, dodajući kako liječnici danas ne nailaze na razumijevanje ni uprava ni ostalih vodećih struktura u zdravstvu.