Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović odao počast žrtvama genocida u Jasenovcu

Darinko Dumbović, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Petrinje danas je položio cvijeće i odao počast romskim žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu na romskom groblju u selu Uštica u neposrednoj blizini Jasenovca.

„Danas, na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu smo došli pokloniti se na ovom mjestu žrtvama jednog neljudskog režima.

U Europi je u Drugom svjetskom ratu stradalo više od tri i pol milijuna Roma, a u logoru smještenom u Uštici tijekom rata, prema dostupnim podacima, ubijeno je 16 tisuća Roma, od toga 5600 djece.

Nevini ljudi, muškarci, žene i djeca bili suočeni sa potpunim uništenjem, samo zato što su bili pripadnici jednog naroda . Hitlerovi rasni zakoni, plinske komore, geta, logori, egzekucije obilježili su vrijeme u kojem je cijelom jednom narodu, Romima, nanesena najveća povijesna nepravda.

Ovo što se dogodilo na ovom mjestu je dio naše prošlosti, ali nam treba biti velika pouka za budućnost..da se dolaskom na ovo mjesto svaki put podsjetimo kud nas može odvesti totalitarizam, diskriminacija i mržnja prema čovjeku, samo zato što pripada određenom narodu ili skupini koja se po nečem razlikuje od većine. Iz naše prošlosti moramo učiti i izvući pouke.

Zato ovo mjesto treba biti i mjesto povezivanja, ljubavi, opraštanja tolerancije, međusobnog uvažavanja i ljudskosti, ali i poruka da se ovakvo zlo više nikad više ne ponovi…“ – rekao je gradonačelnik Dumbović.

Hrvatski Sabor je na sjednici održanoj 12. prosinca 2014. godine, a na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, Odlukom prepoznao 2. kolovoz kao praznik romskog naroda i u suradnji s Kajtazijem, Savez Roma u RH „KALI SARA“ je inicirao projekt uređenja i dostojnog obilježavanja ovog mjesta stradanja Roma.