Gradonačelnik Ogulina Domitrović: U Ogulinu se pripremamo za najgore i nadamo najboljem

Gradonačelnik Dalibor Domitrović/N1

Rijeka Dobra izlila se u nedjelju na području Ogulina, no stanje u ponedjeljak je bolje, javlja naš reporter Antonio Zavada, koji je jutros razgovarao s tamošnjim gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem.

Trenutno stanje je puno bolje, istaknuo je i Domitrović, istaknuvši da je vodostaj pao pet metara i još je poplavljeno 100-injak objekata, a do kraja dana se očekuje potpuno povlačenje Dobre u korito.

Što se tiče struje, uži dio centra je još bez električne energije, no radnici HEP-a marljivo rade i kroz dva sata bi sve trebalo biti pod naponom.

Prognoza nažalost nije dobra, popodne se očekuje kiša, a i sutra se očekuju obilne oborine. Nažalost, prognoza nam ne ide na ruku, kazao je Domitrović, ali nada se da se neće obistiniti.

Pripremamo se za najgore, vojnici pune vreće s pijeskom, sve gradske službe su u pripremi na terenu, vojnici, javna vatrogasna postrojba, dobrovoljno vatrogasno društvo, svi su u pripremi i pripremamo se za najgori scenarij i nadamo se najboljem, kazao je za N1 Domitrović, a najgori scenari, kaže, bio bi da voda bude kao jučer ili veća.

Naime, Ogulin još pamti najtežu poplavu koja je pogodila grad 1999. godine kada je poplava bila veća no jučer, kazao je Domitrović, naime, jučerašnja je bila nešto manjeg intenziteta i poplavljeno je manje kuća te manja površina.

Kod Turkovića je vodostaj bio 20 centimetara manje visinske razlike u usporedbi s tom ’99. godinom i šteta je tada iznosila oko 35 milijuna kuna, a kolika je sada – teško je reći, napominje Domitrović dodajući da će se procjena štete raditi kad se voda povuče i isprazne objekti.

U Ogulinu građani kao da djeluju naviknuti na ovakva stanja, gotovo na godišnjoj razini su poplave, doduše, nešto manjega intenziteta, primijetio je naš reporter i upitao gradonačelnika što se može učiniti da se to riješi.

Domitrović je podsjetio na projekt “retencija Hreljin”, koji je, kaže, u visokoj fazi gotovosti i nadaju se da će biti gotov kroz nekoliko godina.

Jučer nas je posjetio premijer i obećao je da će ga uvrstiti u strateške projekte obrane od poplava u Hrvatskoj. Naša retencija bi bila obrana – jezero koje bi prihvatilo prvi val vode što bi grad dobranilo od poplave, a riječ je o investicij vrijednoj oko 120 milijuna kuna i nadamo se da ćemo kroz nekoliko godina dobiti taj sustav i biti mirniji, kazao je Domitrović.

Dodao je i da čelnik Hrvatskih voda danas dolazi u Ogulin te će obavit sastanak i izvijestiti ga o posljedicama poplave te se, opetovao je Domitrović, nadaju maksimalnom ubrzanju projekta.

Na području poplavljenog Ogulina od jutarnjih sati u ponedjeljak je angažiran 61 pripadnik Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga (NOS OS RH), s pripadajućom opremom i strojevima, a od čega je njih 24 angažirano na terenu s 12 motornih pumpi za vodu, objavio je MORH.

Tijekom noći u nedjelju na ponedjeljak na punjenju 700 vreća s pijeskom bilo je angažirano 32 pripadnika 1. Mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH, a u pripravnosti je 177 pripadnika PP NOS OS RH, koji će, prema potrebi, biti angažirani s jednim amfibijskim transporterom PTS-2, kao pomoć civilnom stanovništvu u sanaciji od poplava o čemu je jutros u Ogulinu govorio i zapovjednik Kopnene vojske Mate Ostović.