Gradonačelnik Dumbović traži hitan sastanak sa ministricom Divjak

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Gradonačelnik Grada Petrinje zatražio je hitan sastanak sa ministricom Divjak a vezano za problem Srednje škole Petrinja, gdje se ukida kombinirani razredni odjel.

Pismo gradonačelnika Darinka Dumbovića prenosimo u cjelosti:

Poštovana ministrice Divjak,

ravnatelj Srednje škole Petrinja, Milan Orlić, prof., upozorio me na problem ukidanja jednog kombiniranog razrednog odjela (mesar, cvjećar, voćar-vinogradar-vinar) u toj školi. Kao što Vam je poznato, Petrinja je grad na području posebne državne skrbi, iz kojeg mlade obitelji sve više odlaze.

Grad kao i cijelo područje od Kupe do Une trajno zaostaje u razvoju, pa svaka restrikcija još više otežava svakodnevni život i narušava ionako smanjenu kvalitetu života na ovim prostorima.

Srednja škola Petrinja školuje i učenike s teškoćama u razvoju, a upravo je zanimanje mesar prema HZZ – u deficitarno zanimanje. Prema do sada dostupnim podacima o broju prijavljenih kandidata, Srednja škola Petrinja imat će u ljetnom i jesenskom roku upisa sedam (7) učenika u tom razrednom odjelu, koliko je i dozvoljeno kao minimalan broj kandidata. Važno je napomenuti da postoji i interes poslodavaca.

Tako je tvrtka Interspar svim ovogodišnjim maturantima za zanimanje mesar ponudila ugovor o radu odmah nakon završetka školovanja.

Kao gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik apeliram da još jednom preispitate svoju odluku o ukidanju kombiniranog razrednog odjela (mesar, cvjećar, voćar-vinogradar-vinar) u Srednjoj školi Petrinja te dozvolite upis kako je to Srednja škola Petrinja i planirala u šk.god. 2017/18.

Molim Vas za žuran odgovor, jer su 14. srpnja 2017. godine počeli upisi, a roditelji i učenici trebaju imati pravovremene informacije o mogućnostima upisa.

Unaprijed zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam, piše gradonačelnik Darinko Dumbović.

Prigovor na ukidanje – DEFICITARNO ZANIMANJE, PPDS