Gradonačelnik Dumbović položio cvijeće i odao počast romskim žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu

Darinko Dumbović, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Petrinje danas je položio cvijeće i odao počast romskim žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu na romskom groblju u selu Uštica,u neposrednoj blizini Jasenovca.

Na ovom groblju nalaze se posmrtni ostaci blizu 17.000 žena, djece i muškaraca romske nacionalnosti koji su stradali tijekom Drugog svjetskog rata u zloglasnim logorima.

Gradonačelnik Dumbović o strahoti koja se dogodila u Uštici rekao je:

„Došli smo se pokloniti na ovo mjesto žrtvama jednoga neljudskog režima. U Europi je u Drugom svjetskom ratu stradalo više od 3 i pol milijuna Roma,a u logoru smještenom u Uštici tijekom rata, prema dostupnim podacima, ubijeno je skoro 16 tisuća Roma, od toga 5 600 djece. Stradali su nevini ljudi, muškarci, žene, djeca. Stradali su samo zato što su bili pripadnici jednoga naroda.

Hitlerovi rasni zakoni, plinske komore i logori, obilježili su vrijeme i u cijelom jednom narodu, Romima, kojima je nanesena jedna od najvećih povijesnih nepravdi. Ovo što se dogodilo na ovom mjestu je dio prošlosti,a to nam sigurno treba biti velika pouka u budućnosti te da se dolaskom na ovo mjesto svaki put podsjetimo gdje nas može odvesti totalitarni režim, diskriminacija, mržnja prema čovjeku samo zato što pripada određenom narodu ili skupini koja se po nečem razlikuje od većine.

Ovo mjesto treba biti mjesto povezivanja, ljubavi, opraštanja i što je najvažnije tolerancije,međusobnog uvažavanja i ljudskosti, ali i poruka da se ovakvo zlo više nikad ne ponovi.“
Hrvatski Sabor je na sjednici održanoj 12. prosinca 2014. godine, a na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, Odlukom prepoznao 2. kolovoz kao praznik romskog naroda i u suradnji s Kajtazijem, Savez Roma u RH „KALI SARA“ je inicirao projekt uređenja i dostojnog obilježavanja ovog mjesta stradanja Roma.