Gradonačelnik Dumbović obilazi radove na projektu „Aglomeracije”

“Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“ veliki je višegodišnji projekt koji se provodi na površinom velikom području koje obuhvaća gradsko naselje Petrinja (cca 15.600 stanovnika) te prigradsko naselje Mošćenica (cca 2.500 stanovnika).

Danas je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje obišao radove na horizontalnom bušenju u Ulici Marije Gupca u Petrinji kao i ostatak radova na projektu Aglomeracije Petrinja te rekao:

„Cijela priča je da smo spasili zeleni, prirodni prostor, ništa nećemo dirati i devastirati. To je jedan teži put i skuplji put, ali za građane je u svakom slučaju bolji. Želim da kroz ovu godinu dana imamo lijepo vrijeme, da imam dobre rokove, da u tim rokovima ispoštujemo ono što treba. Bit ću sad na svakom gradilištu, obilazim od danas pa na dalje. Uvjetujem određene rokove, određena rješenja i sve ono što moramo kroz Aglomeraciju napraviti kako treba.“

Provedba ovog velikog infrastrukturnog projekta započela je 7. srpnja 2016. kada je održana svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava te Ugovora o sufinanciranju.
Projekt je ukupne procijenjene vrijednosti od gotovo 345 milijuna kuna (bez PDV-a) kojeg Europska unija sufinancira sa 71 %, odnosno s gotovo 245 milijuna kuna. Preostalih 100 milijuna kuna sufinanciraju Hrvatske vode i Ministarstvo poljoprivrede (s po 43,34 % svaki) te komunalno poduzeće Privreda d.o.o. s 13,32 %.

Davor Ljubičić, specijalist za horizontalna i vertikalna bušenja te geotehničke radove nas je izvijestio o stanju u Ulici Matije Gupca u kojoj su krenuli radovi iskapanja građevinske jame koja služi da bi se izvelo bušenje na dionici od 120 metara, te nadodao:

„Prva dionica nam je od šezdesetak metara prema mostu u Gupčevoj, a druga je u sudu. Tamo je završetak. Cijela dionica je zamišljena tako da počinje prije Mošćenice, prolazimo ispod Mošćenice drugom tehnologijom što će te vidjeti kroz petnaestak dana.

Ovdje je nastavljeno iskopom, a ovdje bušenjem, iz razloga da se ovdje ne bi rušilo postojeće drveće. Točno smo na tim pozicijama, prolazimo ispod toga. Kućne prilaze ne rušimo nego prolazimo ispod njih. Što se tiče samog bušenja, u projektu Aglomeracije će biti nekoliko vrlo interesantnih, reprezentativnih primjera bušenja. Jedna od takvih dionica će se sredinom 6 mjeseci provoditi.

Dionica prema bazenu na nasipu, to je dionica prema samom uređaju, bušenje ispod nasipa rijeke Kupe, gdje je promjer 1720 metra, a duljina bušenja 50 metara i to je gravitacijski ispust, a uz njega će biti još dva po 36 metara bušenja i promjera 1220 metra.“