Gradonačelnica Siska Ikić Baniček u raljama brojnih afera. Je li došao kraj samovoljne vladavine ?!

Gradonačelica Siska Kristina Ikić Baniček/Facebook

Dobre stranačke veze, prijateljstva sa čelnim ljudima iz SDP-a, druženje privatno i poslovno sa šefovima njene stranke, samo su neke “povlastice” koje uživa gradonačelnica grada Siska Kristina Ikić Baniček, koje po svemu sudeći zbog višegodišnjih malverzacija koje je provodila na svoju ruku, uz pomoć suradnika iz gradskih službi mogle bi doći kraju.

Ako se samo prisjetimo koliko je puta novinske stupce punila Kristina Ikić Baniček zbog raznih prozivanja, ako spomenemo brojne reakcije brojnih političkih stranaka iz Siska koje su nebrojeno puta prozivale Ikić Baniček na financijsko političke malverzacije, nije ni čudo da je izgleda došlo vrijeme “polaganja računa” za sve ono što je činjeno daleko od očiju javnosti, iza zatvorenih vrata kabineta gradonačelnice Ikić Baniček.

O svemu tome pisao je i naš portal no “mračnu stranu” političkog djelovanja gradonačelnice Ikić Baniček pobliže je analizirala RTL televizija, poglavito sumnjive radnje vezane su uz gradski proračun, za što je u posjedu maila u čijoj prepisci sudjeluje gradonačelnica, ali i svi njezini pročelnici. U toj se prepisci dogovaraju o metodama friziranja proračuna.

“U 2020. godini realni prihodi koje možemo očekivati od komunalne naknade su 56 milijuna, mi smo prikazali da ćemo dobiti 71.513,926 kuna. A trošimo 93.908.205, odnosno potrošili bismo 38 milijuna kuna koje nemamo”, dio je maila u čijem posjedu je ekipa RTL-ove “Potrage”. Radi se o prepisci nastaloj prije više od mjesec dana, a proračun je izglasan u petak. U objavljenom mailu vidljivo je da je među njegovim primateljima navedena gradonačelničina adresa, međutim, nije vidljiv njezin mogući odgovor, kao i sadržaj dopisa. Zanimljivo, sisačka oporba je i prije no što je mail dospio u javni prostor znala da će se proračun prikazati te da će se i vijećnicima, ali i građanima, servirati napuhani iznosi. Tako se to navodno odavno radi, no dokaza u ovakvom obliku dosad nije bilo. Novinarska ekipa provjerila je i jesu li iznosi iz spornog maila doista zaživjeli u prijedlogu proračunskih prihoda, pa je potvrđeno kako su planirani prihodi 75 milijuna, nešto viši od onoga planiranog u mailu, a iznos se napuhao za dodatnih 3,5 milijuna kuna. Evidetno je da je dogovor o friziranju stvaran. Iznosi su nerealni, a to je jasno i iz proračuna za ovu godinu.

“U šest mjeseci 30 milijuna kuna? Dakle, nije realno da će se napuniti 75 ako je oko 30 milijuna realizirano u prvih šest mjeseci. Taman da malo i bolja bude druga polovina godine, to je, ajde, 65 milijuna, no neće biti 75 milijuna”, komentirao je vijećnik Darijan Vlahov. Jedna od sudionica maila je i pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Silvija Mužek koja na ovu temu nije imala komentara.

“Ne znam ništa o tome. Nakon našeg donošenja ili ne donošenja dokumenata, odluka ide na ocjenu zakonitosti Uredu državne uprave. Proračun se uvijek realno planira jer, kao što je rekla pročelnica, on je živo biće, ali ja sam tu zakonodavno tijelo i svi dokumenti s ove sjednice, kao i sa svake druge, idu na ocjenu zakonitosti”, izjavila je Ivana Krčelić Cindrić, predsjednica sisačkog Gradskog vijeća. Na upit znači li to da, kao zakonito tijelo, kad bi znali da postoji dokument u kojem stoji da će proračun biti friziran, da bi ga svejedno poslali dalje, Krčelić Cindrić navodi da ona ne zna da je to nezakonito.

Inače, ovo nije prvi put da se u javnom prostoru gradonačelnica Ikić Baniček spominje zbog afera, a izgleda da je radi sumnjivih poslova suradnju s njome prekinuo i predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović. Naime, ova SDP-ovka trebala je biti jedna od glavnih sudionica njegove kampanje, što se dalo naslutiti i iz toga što je kampanju otpočeo družeći se s njom u brezovačkoj šumi, no izgleda da se i Milanović na vrijeme povukao svjestan da bi mu ona mogla stvarati probleme i naštetiti njegovoj kampanji. I dobro da jest, jer prije dvadesetak dana Ikić Baniček na naslovnice se probila zbog peripetija s lokalnim hokejaškim klubovima zbog čega je u središte pažnje dospio i njezin suprug Darko Baniček, kojega Siščani opisuju kao vladara iz sjene.

”Zašto gubite vrijeme na idiote koja je sankcija ako im se ne govori? Prijavit će nas Povjereniku za informiranje i žaliti se Pravobraniteljici za zaštitu invalida?”, pita se u spornim mailovima koje razmjenjuje sa svojim suradnicima ova SDP-ovka, radi čega su pomalo očekivano na noge ustali njezini oporbeni kolege iz HDZ-a tvrdeći da se oštro protive kršenju zakona i nepoštivanju odluka državnih institucija. Zasmetalo im je i manipuliranje službenim dokumentima, te očitom korištenju poluga političke moći gradonačelnice Siska.

”Cilj je uništenje jednog sisačkog sportskog kluba”, poručio je HDZ-ov Ivan Celjak reagiravši na mailove u kojima se gradonačelnica referira na Hokejski klub Siscia koji posljednjih nekoliko godina ne može dobiti pristup sisačkoj ledenoj dvorani. Usprkos dvjema arbitražnim odlkukama Hrvatskoga olimpijskog odbora i odluci sportske inspekcije kojom se Zajednici sportskih klubova Grada Siska nalaže da osigura termine za treniranje HK Sisciji, do toga nije došlo jer prema riječima odgovornih nema slobodnih termina, no, ako je vjerovati mailovima koji su procurili u javnost upravo je Ikić Baniček ta koja ima konačnu riječ u zabrani pristupa. ”Gradonačelnica je ta koja prikriva dokumente, javno i nedvojbeno govori neistinu, omalovažava osobe s invaliditetom, ‘posprdava’ se s državnim institucijama, ne poštuje njihove odluke te je kreatorica podjela u društvu i uzrok gubitka povjerenja građana u učinkovit pravni sustav”, izjavio je Celjak na konferenciji za medije.

Kao da sve to samo po sebi nije bilo dovoljno, do predstavnika medija stigao je i mail supruga Baničeka kojega je ovaj poslao ravnatelju Športsko-rekreacijskog centra Sisak pa se posumnjalo da on pokušava utjecati na odluke ravnatelja gradske ustanove, premda Darko Baniček nije zaposlenik, niti vijećnik u Gradu Sisku. Sisački HDZ-ovci sumnjaju da Siscia ne smije koristiti termine u ledenoj dvorani voljom gradonačelnice i njezinog supruga te se ujedno propitkuju je li gospodin Baniček taj koji izdaje naredbe i drugim ravnateljima, direktorima i gradskim pročelnicima.

U sukob s gradonačelnicom nedavno su ušli i predstavnici sisačkog ogranka Matice hrvatske, koje je protjerala iz njihovih prostora. Svojedobno je sisačka policija protiv Ikić Baniček pisala optužni prijedlog zbog omalovažavanja policije, koju je optužila za neprofesionalizam, ali ta je priča vrlo brzo pala u drugi plan. U drugom je planu ostao i bunt sisačkih HDZ-ovaca u povodu Dana branitelja, kada je sisački SDP predvođen gradonačelnicom, odbio dodijeliti počasne plakete generalima, Janku Bobetku i Đuri Brodarcu. Burna reakacija vijećnice, Vesne Štengl, nije tada urodila plodom, pa do danas nije odgovoreno, jesu li generali Bobetko i Brodarac ostali bez plaketa iz političkih razloga? Konfliktna Ikić Baniček, svojedobno je drsko ispreskakala i zagrebačkog gradonačelnika, Milana Bandića.

Za politički uzlet Ikić Baniček, zaslužan je SDP-ov doajen, Davorko Vidović, isti onaj koji se svojedobno ozbiljno angažirao i agitirao za sisačku županicu – Merzel…

Zajedno sa suprugom, Ikić Baniček se angažirala svojedobno u SDP-ovom Forumu mladih, odakle je stasala u vijećnicu sisačke Županijske skupštine. Nedugo potom ušla je u Gradsko vijeće i postala gradonačelnicom, naslijedivši svog učitelja – Vidovića. Siščani, pak, već godinama sumnjaju da Ikić Baniček gradom ne upravlja samostalno, već uzde grada drži njezin suprug, Darko Baniček, koji je političku snagu stjecao u Milanovićevoj eri, radeći u Ministarstvu gospodarstva, što mu je i davalo vjetar u leđa.

Suprug Baniček u svojem gradu baš i nije omiljena ličnost – Siskom rukovodi nekorektno – ugovori i poslovi lokalnim tvrtkama bez argumenata se otkazuju, dok se u Sisak dovode kompanije iz drugih dijelova države, kojima je dodirna točka – veza s SDP-om.

”Zar Sisak nema niti jedan kvalitetan odvjetnički ured, već te poslove obavlja društvo iz Zagreba i za Grad Sisak i za sva gradska poduzeća? Zar u Sisku ne postoji netko tko bi odradio poslovnu reviziju gradskih poduzeća i ustanova, zar nema građevinskih poduzeća, već te poslove moraju odrađivati drugi?” Enigme su to koje muče stanovnike tog siromašnog grada. Ostaje nejasna i, primjerice, rekonstrukcija Šipuševe ulice odrađena bez građevinske dozvole, ali i bez zamjene dotrajale kanalizacije, a sumnjalo se da tvrtke preuzimaju rekonstrukciju bez postupka javne nabave. No, sva su ta govorkanja su bila ništa naspram afere Kopa beach, zbog koje su gradonačelnicu prozivali i oporbeni kolege. Pritom su HDZ-ovi vijećnici otišli korak dalje te su podnijeli kaznenu prijavu protiv Ikić Baniček zbog grube i nelegalne višemilijunske krađe državne imovine.

Riječ je, naime, o priči staroj nekoliko godina. U jednom od javnih nastupa, HDZ-ovci su objavili e-mail i dopis koji je gradonačelnica poslala bivšem šefu HŽ Infrastrukture, Darku Peričiću, u kojem zahtjeva od SDP-ova direktora tvrtke, da posao demontiranja pruge od Petrinje do Karlovca dobije sisačka udruga Kopa beach. Slučajno ili ne, čelnici udruge bili su istaknuti članovi sisačkog SDP-a, a šef udruge je u to vrijeme bio SDP-ov Robert Novosel, ujedno i zaposlenik sisačkog Komunalca. 

Tajnica je, pak, bila Selma Branković, supruga SDP-ova Milana Brankovića, koji je također u to doba radio u sisačkom Komunalcu, a bio je i vijećnik i dopredsjednik Gradskog vijeća. Član udruge bio je i obiteljski prijatelj prozvane gradonačelnice, Goran Kajgana. Zbog tih imena i sumnje u pogodovanje, Ikić Baniček je pozivana da podnese ostavku, što se, dakako, nije dogodilo. Iako se naknadno saznalo da je sa sređivanjem posla za koji se zauzela, bio upoznat i bivši ministar prometa, Siniša Hajdaš Dončić, kojemu su na uvid dani sporni mailovi, od svega toga nije bilo ništa.

Nacionalno/D.P./Dnevno