Gradočelnik Petrinje D. Dumbović čestito je nadolazeći mjesec Ramazana

Izvor: fb

U maloj vijećnici Grada Petrinje održan je prijem gradonačelnika Grada Petrinje, Darinka Dumbovića za glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Sisak, Alema Efendiju Crnkića, predsjednika Medžlisa islamske zajednice, Edina Safića i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje, Hajrudina Kulašića.

Gradonačelnik je predstavnicima islamske zajednice uputio iskrene čestitke povodom Ramazana te nadodao:

„Graditi zajedništvo ponekad nije lako ali u svakom slučaju to je za dobre ljude, za ljude koji žele mir. U narodima ima uvijek jedna velika inspiracija i mislim da u toj inspiraciji trebamo i u ovo vrijeme Ramzana jedni drugima čestitati i pokazati onaj dio ljubavi, tolerancije i svega onoga što smo prošli zajednički, gradeći odnose kroz Domovinski rat, kroz sve ono što smo u ratu i proživjeli.

Veliku ulogu su tu imale nacionalne manjine, zato i naš Domovinski rat ima tu jednu težinu stvaranja domovine i mi smo im tu uvijek zahvalni. Vrijednosti društva su uvijek najvažnije, sloboda ne smije biti dozirana, ja kao Hrvat ne želim biti niti u jednom trenutku više slobodan od bilo kojeg Srbina, Bošnjaka ili bilo koje nacionalne manjine.

U protivnom ako ja budem slobodniji od Vas, to neće biti slobodna domovina, mislim da smo se za to borili, zato Vam hvala i neka Vam vjera bude vječna inspiracija i ljubav za zajednički život Petrinje, županije i lijepe naše domovine“ – kazao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sisak, Alem Efendija Crnkić zahvalio se na prijemu za njihov najodabraniji i najvažniji mjesec u godini, mjesec Ramazan.

„Mi već večeras pod zalaskom sunca ulazimo u taj sveti mjesec. Prvi je put u povijesti islamske zajednice i muslimana koji žive u ovim prostorima da je Ahmedija ili predstavnik islamske zajednice ušao u ovaj prostor, što mi je drago i zahvaljujem Vam se što ste izdvojili svoje dragocjeno vremena, jer nakon Siska, Petrinja i okolica imaju najveći broj muslimanskih vjernika koji participiraju u našoj zajednici”.

Dodao je:

“Mi smo zastupljeni u svim segmentima života, kako društvenog i javnog, tako i političkog, vjerskog, karitativnog, umjetničkog, folklornog, književnog.

Islamsku zajednicu čine svih oni kojima je islam vjera, a na ovom području su dominanti Bošnjaci, Albanci, Romi i ljudi koji se izjašnjavaju kao Hrvati islamske vjere.

S te strane islamska zajednica je najstarija institucija na ovim prostorima, dakle 51 godinu kontinuiranog djelovanje, rada na ovom području.“ – kazao je Alem Efendija Crnkić.