Građani na rubu očaja: Kilogram piletine 100 kuna, a na jesen najavljena nova poskupljenja

“Pileći file na podlošku u pakiranju od 400 grama – 98 kuna kilogram, pureći file u pakiranju od 600 do 800 grama – 128 kuna kilogram. Ove cijene nismo prepisali iz nekog kataloga švedskog trgovačkog centra, nego su od kraja travnja aktualne na našem tržištu. Iako su peradari i prerađivači pilećeg i purećeg mesa od početka godine najavljivali skok cijena, malo tko od potrošača je očekivao ovo povećanje od 30 posto”, piše Jutarnji list.

U strahu od pada prodaje zbog slabe kupovne moći potrošača proizvođači mesa peradi ipak su na tržnicama ostavili maloprodajnu cijenu od 60 za pileći i 70-80 kuna za pureći file. Godinama nisu povisivali cijene i upozoravali su na nelojalnu konkurenciju i niske, dampinške cijene uvoznog mesa u trgovačkim centrima. No, od početka ukrajinske krize i problema s ptičjom gripom ni na europskom tržištu nema više jeftine piletine i puretine.

proteklih godinu dana cijena piletine na razini zemalja EU viša je za 31 posto, a u Hrvatskoj je uvijek manja za 14 posto od prosjeka EU.

– Peradari su u najlošijoj situaciji u stočarskom sektoru jer nemaju dohodovne potpore za hektare zemlje na kojima bi imali žitarice za stočnu hranu poput ostalih. Nemaju svoje žitarice i na tržišnoj su vjetrometini jer sve moraju kupovati po cijenama koje konstantno rastu – kaže Branko Bobetić, direktor Croatiastočara.

– Kukuruz je poskupio 96 posto, pšenica 90 posto, dok je soja poskupjela gotovo 50 posto. Uz to, cijena energenata, koja je također ključan faktor, drastično je porasla. Osim nafte, plin je poskupio 56 posto, a električna energija 144 posto. Kartonska ambalaža skuplja je za 39 posto, a ostali ambalažni materijali poskupjeli su za oko 30 posto – izračunali su u Vindiji.

Slične probleme imaju i u Purexu, čiji vlasnik i direktor Milivoj Dragošević kaže kako je od “početka godine do danas proizvodna cijena peradskog mesa narasla preko 20 posto, i to najznačajnije u zadnja dva mjeseca, uz vrlo vjerojatno daljnje povećanje cijena ako se rat u Ukrajini nastavi”. Od prošle žetve pšenice i kukuruza do kraja 2021. zbog spomenutih poremećaja imali su povećanje proizvodne cijene peradskog mesa za oko 30%, a najnoviji cjenovni udar žitarica podigao im je proizvodnu cijenu na više od 50%.

Otkupne cijene pšenice i kukuruza će rasti, što bi posljedično moglo utjecati na novo poskupljenje piletine i puretine, piše Jutarnji.