Povezite se

Vijesti

Grad Zagreb planira srušiti stari i graditi novi Dinamov stadion

Objavljeno

-

Grad Zagreb planira srušiti postojeći Dinamov stadion u Maksimiru i izgraditi novi s 30.000 mjesta, te pomoćni stadion s 3000 – 4000 mjesta, a uz bazenski kompleks gradit će se atletska borilišta i razni tereni na otvorenom.

Pročelnica zagrebačkog Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković poručila je u srijedu na predstavljanju programa javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za SRC Svetice da će se na novom Dinamovom stadionu moći igrati utakmice po svim europskim i svjetskim standardima, što do sada nije bio slučaj.

“Budući da se radi o iznimno važnom gradskom objektu, prioritetno je da se sustavno krene u izgradnju novog stadiona. Odgađanje takve odluke dovelo je do narušenog statičkog stanja stadiona i nemogućnosti da se bilo kakvim preinakama on dovede do standarda koje zahtjevaju FIFA i UEFA, zato je neizbježno uklanjanje sadašnjeg stadiona i projektiranje novog”, rekla je Jerković novinarima. 

Na pitanje hoće li Zagreb biti partner Dinamu u gradnji novog stadiona odgovorila je da su ” Dinamo i Zagreb neodvojivi”, a o vrijednosti projekta još ne može ništa reći. 

Današnji sastanak jedan je od posljednjih za pripremu natječaja urbanističko-arhitektonskog rješenja za cjelovitu zonu Svetice, koja pokriva oko 23 hektara u užem i 32 hektara u širem obuhvatu, južno okretište i podzemnu garažu. 

“Planira se novi nogometni stadion zajedno sa pomoćnim terenima i uredskim prostorima, a uz bazenski kompleks dodatno će se isplanirati velika atletska tribina s atletskim borilištima i raznim terenima na otvorenom”, kaže Jerković. 

Budući da je to jedan od najzahtjevnijih natječaja, trajat će šest mjeseci, a Jerković vjeruje da će do kraja godine biti poznati rezultati. Novi stadion trebalo bi početi graditi 2022. godine.

Na pitanje što je s planiranom gradnjom nogometnog stadiona na Kajzerici i u Blatu, Jerković je rekla da su to drugi projekti vezani za gradnju nacionalnog nogometnog stadiona.   

Predsjednica Uprave GNK-a Dinamo Vlatka Peras podsjetila je kako je 9. ožujka Dinamova skupština jednoglasno usvojila odluku o rušenju postojeće strukture Maksimirskog stadiona.

Kad Maksimirski stadion bude srušen, Dinamo će igrati na Rujevici ili na stadionu u Osijeku, ako do tada bude sagrađen.

“Veselimo se partnerskom odnosu i novom stadionu”, poručila je Peras dodavši kako bi voljeli da stadion bude izgrađen čim prije, ali ne mogu nagađati hoće li to biti 2023. ili 2024. godine.

Na pitanje kako će financirali gradnju Dinamova stadiona odgovorila je da moraju s Gradom dogovoriti partnerski odnos, no to još trebaju definirati.

Svijet

Ronaldinho pušten iz zatvora, jamčevina 1,6 milijuna dolara, ostaje u kućnom pritvoru

Published

on

Proslavljeni 40-godišnji brazilski nogometaš Ronaldinho pušten je iz paragvajskog zatvora u kojem je proveo mjesec dana nakon što je sa svojim bratom uhićen pri pokušaju ulaska u Paragvaj koristeći lažne putovnice, ali će biti i dalje u kućnom pritvoru.

Sudac Gustavo Amarilla udovoljio je četvrtom zahtjevu Ronaldinhova odvjetnika za revizijom ovoga slučaja, a brazilska nogometna zvijezda puštena je iz zatvora uz jamčevinu od 1,6 milijuna američkih dolara. Ronaldinho će nastaviti biti pod policijskom kontrolom u hotelu u paragvajskom glavnom gradu Asuncionu.

Ronaldinho i njegov brat Roberto Assis, koji mu je ujedno i menadžer, pokušali su ući u Paragvaj 4. ožujka koristeći krivotvorene putovnice, iako građani Brazila ne moraju koristiti putovnicu za ulazak u svoju susjednu državu. Braća nisu odmah uhićena već im je kazano da su dužni ostati u hotelskom apartmanu u Asuncionu.

Dva dana poslije policija ih je odvela u zatvor, a sudac je odbio puštanje uz jamčevinu, navodeći kao razlog mogućnost bijega dvojice optuženika.

Optužba za korištenje krivotvorenih putovnica kasnije je dovela do istrage o mogućem pranju novca.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Vučić potvrdio da mu je sin zaražen koronavirusom i da je u bolnici

Published

on

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je u srijedu navečer da je njegov sin Danilo pozitivan na koronavirus i da je primljen u bolnicu.

“Kada je sve počelo, moj Danilo mi je rekao da predaja nije opcija. Moj prvorođeni zaražen je koronavirusom, a klinička slika mu je takva da je primljen u Infektivnu kliniku”, napisao je Vučić na svom službenom Instagram profilu.

“Sine, pobjedit ćeš ti to. Voli te tata, svi te volimo”, napisao je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić je ranije ovog tjedna u emisiji “Ćirilica” komercijalne provladine TV Happy pokazala fotografiju Vučićeve kćeri Milice i sina Danila kako rade kao volonteri tijekom epidemije koronavirusa.

„Donijela sam jednu fotografiju, ovo ne zna predsjednik, šef, ubit će me vjerojatno. Evo, ovo su njegova djeca, Danilo i Milica, koji rade kao volonteri”, rekla je Brnabić.

Vučić je sredinom ožujka, odgovarajući na pitanje zašto aktivisti Srpske napredne stranke (SNS) imaju zaštitne maske dok u zemlji vlada nestašica maski, rekao:

“Evo, moj sin i kćer su danas opskrbili obitelji 11 umirovljenika bez maske.”

Na fotografiji koju je Brnabić pokazala Danilo i Milica imaju maske.

Danilo Vučić (22) najstariji je od troje Vučićeve djece.

Jedno od pitanja koje se pojavilo na društvenim mrežama nakon Vučićeve objave je da li će predsjednik Srbije sada morati u samoizolaciju od 28 dana, što je jedna od mjera propisanih u Srbiji tijekom pandemije koronavirusa, te da li će biti testiran na virus. 

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Majdak: “Otvaranjem tržnica veliki broj OPG-a će ponovno moći plasirati svoje proizvode”

Published

on

Dodao

Nakon što je Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite RH u srijedu 8. travnja ponovno dopušten rad tržnicama uz posebne mjere, državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, u razgovoru za Hrvatski katolički radio, istaknuo je da će odluka ohrabriti poljoprivrednike posebno obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

Državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak ističe da je odluka o ponovnom radu tržnica donesena na razini Nacionalnog stožera civilne zaštite te da će se provoditi uz posebne uvjete za vrijeme trajanja bolesti Covid 19.

“U zatvorenim objektima provodit će se mogućnost prodaje poljoprivrednih proizvoda i to: mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća, odnosno ribe. Omogućeno je i da osim zatvorenih objekata i ograđeni prostori na kojima se može kontrolirati ulaz na tržnice budu u mogućnosti prodavati na malo ove proizvode. Omogućena je i prodaja iz vozila po principu zelene tržnice. Tom odlukom omogućena je prodaja voća i povrća i cvijeća za naše poljoprivredne proizvođače i OPG-ove i male poljoprivredne proizvođače.”

Odluka sadržava i sigurnosne mjere, prije svega zdravstvene. Tržnice moraju imati definirane higijenske uvjete, mora se poštivati međusobni razmak od 3 do 5 metara između prodavača te isto toliko između prodavača i kupaca, ističe Majdak i kaže da će ovaj režim posebnog rada tržnica regulirati pripadnici županijskih stožera Civilne zaštite odnosno službe koje će definirati vlasnici ili upravitelji tržnica.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede na području Hrvatske funkcionira oko 100 objekata ovakvog načina prodaje, odnosno zelenih tržnica.

“Raduje nas što će na ovaj način veliki broj OPG-a ponovno moći plasirati svoje sezonske, svježe i kvalitetne proizvode našim potrošačima. Znamo da preko zelenih tržnica, odnosno gradskih i općinskih tržnica oko 15 000 poljoprivrednih gospodarstava, uglavnom OPG-ova redovno plasira svoje proizvode i u međuvremenu je mnogo mrežnih platformi za online prodaju omogućilo prodaju proizvoda velikog broja OPG-a, ali zasigurno ovaj tradicionalni način prodaje ohrabrit će poljoprivrednike i oni će i dalje prakticirati ovaj način prodaje. Raduje nas da ova odluka dolazi u vrijeme Velikog tjedna i u vrijeme pripreme za Uskrs. Našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima važno je da mogu svoje poljoprivredne proizvode prodavati na tržnicama i ostvariti siguran prihod ovim načinom prodaje,” zaključio je državni tajnik Majdak u razgovoru za Hrvatski katolički radio.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije