Grad Zagreb mora predati podatke o višemilijunskim isplatama odvjetnicima od 2012. do 2016.

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa donijela je rješenje kojim se Gradu Zagrebu nalaže da preda ukupne podatke o isplatama više desetaka milijuna kuna odvjetnicima i odvjetničkim društvima angažiranim od 2012. do kraja 2016.

Povjerenica za informiranje time je poništila rješenje Grada Zagreba kojim je bio odbijen zahtjev zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Šimića za dostavu informacija o ukupnim isplatama svakom od odvjetnika i odvjetničkih društava tijekom tog razdoblja.

Grad Zagreb zahtjev je odbio navodeći kako su traženi podaci poslovna tajna, no povjerenica za informiranje smatra suprotno.

U konkretnom slučaju informacije koje žalitelj (Hrvoje Šimić) traži predstavljaju informacije o raspolaganju javnim sredstvima u smislu odredbi Zakona o pravu na pristup informacijama, što znači da u konkretnom slučaju tijelo javne vlasti nije bilo dužno provoditi test razmjernosti i javnog interesa u odnosu na dio informacije iz koje je razvidno kome i u kojem iznosu su izvršena predmetna plaćanja.

Naime, raspolaganje javnim sredstvima u smislu Zakona o pravu na pristup informacijama uključuje pravo na informaciju o iznosu te imenu i prezimenu osobe kojoj je izvršena isplata, navodi se u rješenju povjerenice Anamarije Muse.

Kako Hina doznaje, Grad Zagreb je iz proračuna samo tijekom 2012. za intelektualne usluge troškovi zastupanja za dvadesetak angažiranih odvjetnika i odvjetničkih društava isplatio čak 8,2 milijuna kuna. Među odvjetnicima i odvjetničkim društvima odabranim za zastupanje Grada Zagreba bili su, među ostalima, najveće hrvatsko odvjetničko društvo Hanžeković i partneri, Mađarić i Lui, Sučević i partneri, Leko i partneri, Zajednički odvjetnički ured Frane Letica i Dalija Orešković, Krešimir Krsnik i Anita Hukelj.

Grad Zagreb je i tijekom 2013. odvjetnicima isplatio 8,2 milijuna kuna, a 2014. rekordnih 10,4 milijuna. U 2015. isplaćeno je oko 8,5 milijuna kuna, a 2016. i ove godine odvjetnicima je bilo isplaćeno malo manje.

U odgovoru Stručne službe gradonačelnika Milana Bandića navodi se da se odabir odvjetnika i njihove naknade određuju, uz ostalo, prema potrebi za zastupanje i propisanoj tarifi o nagradama i naknadi.