Grad Zagreb – dobitnik nagrade za najbolji grad za kvalitetu života u Hrvatskoj

U Amadria Parku u Šibeniku izabrani najbolji gradovi u šest kategorija – gospodarstvo, obrazovanje i demografija, kvaliteta života, Smart i Eco City, te Šampion EU fondova. Grad Zagreb dobitnik je nagrade za najbolji veliki grad u kategoriji kvalitete života. Osim te imao je još i nominaciju za najbolji grad u povlačenju novaca iz EU fondova.

Nagrada je uručena gradonačelniku Milanu Bandiću koji se zahvalio organizatorima na prepoznavanju truda koji se u Gradu Zagrebu ulaže u kontinuirano poboljšavanje grada i kvalitete života njegovih stanovnika.

Prema pisanju Novac.hr, Jutarnjeg lista, Zagrebu su za naslov najboljeg u konkurenciji kvalitete života u velikim gradovima konkurirali Samobor, Čakovec, Varaždin i Dubrovnik. Zagreb je “broj jedan” među velikim gradovima, među ostalim, po prosječnome dohotku po stanovniku (44.733 kuna) i po broju visokoobrazovanih.

Glavni grad je među tri najbolja velika prema kriterijima izvornih prihoda proračuna, bruto plaće zaposlenih, udjela poreznih prihoda u proračunu te udjela subvencija za gradski prijevoz u proračunu grada.

Ocjenjivanje gradova za kvalitetu života u njima odvijalo se od strane stručnoga žirija prema devet kriterija. U grupi kriterija oslonjenih na proračune gradova analizirana su, među ostalim, budžetska izdvajanja za zaštitu okoliša, sport, kulturu i gospodarenje otpadom. U sklopu ovog istraživanja napravljena je anketa među građanima o kvaliteti života u njihovim sredinama.