Grad Zagreb do sada povukao 150 milijuna eura iz europskih fondova

Hina

Grad Zagreb povukao je u protekle četiri i pol godine oko 150 milijuna eura, a zadnji veliki projekt koji se financira europskim sredstvima je rotor u Remetincu, izjavio je u utorak u Bruxellesu zagrebački gradonanačelnik Milan Bandić.

“Iako nam je prethodna vlada postavila neke limite, Grad Zagreb je uspio u protekle četiri godine aktivirati 150 milijuna eura iz europskih fondova. Naš zadnji projekt jest rotor u Remetincu za koji ćemo dobiti 200-tinjak milijuna kuna, što je 85 posto ukupne investicije, a koje grad neće morati financirati iz svoga proračuna”, izjavio je Bandić, koji u Bruxellesu sudjeluje na konferenciji gradonačelnika glavni gradova zemalja članica EU-a.
Konferencija je posvećena kohezijskoj politici, javnim investicijama i urbanoj agendi u kontekstu sljedećeg višegodišnjeg proračuna Europske unije za razdobolje od 2021. do 2027.  Na konferenciji je sudjelovala i povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu i potpredsjednik Komisije za zapošljavanje, rast, investicije i konkuretnost Jyrki Katainen.
Bandić najavljuje da će se iz europskih sredstava financirati i tračnička veza do zagrebačke zračne luke te centar za gospodarenje otpadom.
Gradonačelnici glavnih gradova zemalja članica EU-a usvojili su i deklaraciju u kojoj traže od EU-a da osigura i pojača kapacitete za javne investicije, pridonese boljem životu u gradovima, socijlanoj koheziji i konkurentnosti.
U deklaraciji se izražava žaljenje zbog toga što je Europska komisija predložila manje sredstava za kohezijsku politiku za sljedeće sedmogodišnje proračunsko razdoblje, ističući da je kohezijski proračun posebno važan “kao jedna od najvidljivijih eurposkih politika u svakodnevnom životu građana”.