Grad tuži projektanta zagrebačke žičare

Grad Zagreb priprema tužbu protiv glavnog projektanta za sljemensku žičaru tvrtke Elektroprojekt d.d. jer smatraju da su zbog manjkave dokumentacije pretrpjeli štetu od ukupno 79,7 milijuna kuna, piše u utorak Jutarnji list.

Iz Grada Zagreba dostavili su jučer medijima analizu tvrtke ZEM nadzor koja je zaključila da je “iz dostavljene dokumentacije očito da je projektna dokumentacija za gradnju predmetne građevine imala znatne greške koje su Gradu Zagrebu, kao investitor, prouzročile financijsku štetu u iznosu od 63,777.746,94 kuna bez PDV-a, odnosno 79,722.183,68 kn s PDV-om”.

Nedugo nakon toga jučer su, pak, priopćenjem reagirali iz tvrtke Elektroprojekt, navodeći da su tijekom 2019. u više navrata upozoravali naručitelje da je potrebno poduzeti pravne radnje u svrhu izmjene i dopune glavnih projekata sukladno promjenama proizašlih tijekom izvođenja radova.

Budući da parcijalne izmjene po zahtjevima naručitelja u pojedinim knjigama projekata nisu usklađene i cjelovite, a ponekad su zahtjevi naručitelja bili tehnički neispravni na što se projektant očitovao da isto nije moguće izvršiti.

Po zahtjevu Grada, za okončanje ugovora, Elektroprojekt d.d. je 22. listopada 2019. godine bio dužan dostaviti sve do tada izrađene izvedbene projekte, na koji način je Elektroprojekt isključen iz projekta, iako sve podloge za izradu izvedbenih projekata nisu dostavljeni projektantima te iako je gradnja bila u tijeku čime je onemogućen i obustavljen projektantski nadzor navodi se u priopćenju iz Elektroprojekta.

Iz te tvrtke demantirali su povezanost s filmom o gradnji žičare, a odbacili su i spekulacije da su podnijeli tužbu protiv grada, što je zapravo učinila arhitektica Ana Lovinčić i njena tvrtka Arhitektura u bijelom koju su oni angažirali, donosi Jutarnji list.