Grad Petrinja – Grad prijatelj djece!

Počasni naziv: Grad Petrinja – prijatelj djece dodijeljen je danas svečano Gradu Petrinji, a Odluku o istom primio je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje. Svečanost dodijele ovog najvišeg javno društvenog priznanja održana je danas u Zagrebu, a uz gradonačelnika Dumbovića prisustvovali su i članovi Koordinacijskog odbora Grada Petrinje na čelu s Izabelom Žilić, glavnom koordinatoricom Odbora. Odluku su uručili prof. dr. sc. Alida Salihagić Kadić, predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“ i predsjednica Saveza DND-a Hrvatske te prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije i voditelj Radne skupine za reviziju metodologije akcije.

Nakon primitka ovog velikog priznanja gradonačelnik Dumbović obratio se prisutnima ne skrivajući svoje zadovoljstvo i rekao: „Zaista sam danas posebno sretan, a uvjeren sam i moji suradnici koji su i te kako protekle dvije godine intenzivno radili kako bi prikazali i predstavili što sve naš grad čini za svoju djecu, ali i što planiramo dalje. Nije nam bio cilj samo dobiti naslov Grad prijatelj djece, nego nas je vodila velika želja i potreba da naš grad učinimo mjestom ugodnog i lijepog života svih građana, a posebno djece i mladih. Putujući Lijepom našom, po našoj županiji, prema Sisku ili Velikoj Gorici, ili Kutini, na ulazu u neke gradove ili općine nailazio sam na ploču, na kojoj piše: Grad – prijatelj djece i na podlozi je dječji crtež! Uvijek mi je bilo nekako žao što Petrinja nije među njima. Zato sam prije 2 godine rekao svojim suradnicima da je došlo vrijeme je da se i mi pokrenemo u tom smjeru.
Kad smo se okupili i formirali ovo Koordinacijsko tijelo napravili  smo naš plan.
Danas dvije godine poslije iz završnog izvješća se vidi da smo puno radili, a kako? I koliko dobro? A onda je došlo vaše ocjenjivanje. I eto -USPJELI SMO!
Smatram da Grad u suradnji, komunikaciji i partnerstvu s ustanovama, udrugama, roditeljima, volonterima, svim zainteresiranima, može stvoriti puno pozitivnih promjena.
Petrinja je grad koji vodi brigu o svojoj djeci i njihovim potrebama, u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima, ali mislim da uvijek MOŽEMO I MORAMO VIŠE. To možete vidjeti iz naših izvješća, a i uvjeriti se na terenu.
Kao gradonačelnik sam posebno ponosan na brojne projekte koje smo završili ili one čija realizacija kreće. Posebno kroz Intervencijski plan, 200 milijuna kuna za poboljšanje kvalitete života građana, svih uzrasta, od vrtićke dobi do treće životne dobi. Grad na Kupi, sportska dvorana, izgradnja još jednog vrtića, nekoliko sportskih igrališta. Prvi i jedini u županiji smo energetski obnovili vrtić, imamo bebin fond, sufinanciramo školsku kuhinju, uz napomenu da su škole pod ingerencijom županije. U skladu sa svojim mogućnostima pomažemo mladim sportašima, jer Petrinja je grad sporta. Tu su brojne udruge koje brinu o djeci i mladima. Kroz Petrinjsku kuću zdravlja okupljamo sve koji rade na području prevencije i brige za zdravlje svih dobnih skupina, pa tako u sve zdravstvene akcije, gdje je to moguće, uključujemo djecu i mlade.
Suradnja Grada Petrinje  s UNICEFOM, Društvom Naša djeca i drugim relevantnim partnerima donijela nam je poboljšanje kvalitete života naših najmlađih građana.
U projektu Grad – prijatelj djece napravljeno je jako puno posla. Zahvaljujem vam što ste prepoznali naš rad. Hvala na lijepim riječima pohvale, ali bez pravog tima ne bi bilo tako. Izabela Žilić je u Koordinacijskom odboru imala odlične suradnike iz različitih područja, ali su veliki i značajni doprinos dali i naši pročelnici, voditelji, direktori, svi stručni suradnici. Ocjenjivala se i naša komunalna priča, gospodarstvo, socijala, vrtić, škole, zdravstvo, odnosno sve što grad financira i pomaže i što je djelokrug našeg rada!
Svečanost dodjele priznanja održana je u sklopu Godišnjeg savjetovanja koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ na kojoj se danas puno pričalo o Petrinji.
Petrinja je dobila i Povelju za naj-akciju u 2017. godini  i to za akciju: „#oslikajmodjetinjstvo“.
Ovom prigodom učenici Srednje škole Petrinja pod mentorstvom Vesne Boltužić, prof. i Dajane Knežević, prof. predstavili su svoju putujuću izložbu pod nazivom „Konvencija o pravima djece“, dok je Martina Boltužić Dževerlija, predsjednica DND-a Petrinja prezentirala program ovogodišnjeg petrinjskog Dječjeg tjedna kao primjer dobre prakse.

Bravo za Petrinju!