Grad Petrinja donira 125.000 kn za Covid laboratorij

Grad Petrinja Zavodu za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije donirao je sredstva za uspostavu dijagnostike na SARS-CoV-2 virus u mikrobiološkom laboratoriju u Petrinji. Radi se o iznosu od 125 tisuća kuna, a simbolična predaja čeka dr. Inoslavu Brkiću, ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo SMŽ održana je u Maloj vijećnici Grada Petrinje.
Ček je uručio Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje koji je ovom prilikom rekao: „COVID – 19 je sigurno jako puno promjeno naše živote, on nas je gurnuo u jednu novu distancirajuću priču na neki novi oprez, na nešto što se možda svaki čovjek trebao zapitati kada se dignemo ujutro što si učinio za svoj kraj, za svoju sredinu, za svoje prijatelje, za svoju obitelj da bi živio na distanci i da bi shvatio da je ova epidemija bolest koja je nevidljiva, ona je tu među nama i ona je nemilosrdna. Moja obitelj je to prošla, zahvaljujem se vama doktore što ste kao prvi čovjek Zavoda za javno zdravstvo SMŽ dali taj kontakt, zahvaljujem se u ime svih jer znam da ne činite razliku,ali puno je značilo živjeti sa bolešću i proživjeti to i izvući tu pouku.
Ne bih to nikome poželio. Previše smo se opustili kada smo došli na onu nulu i nikada u životu nisam bio pesimista i ostajem optimista ali nešto mi je govorilo previše smo relaksirani nemojmo to raditi. Ništa više nije isto u proračunu Republike Hrvatske ni u lokalnim proračunima, gradovima, općinama, kao što bi trebalo biti, sve je to puno drugačije i sad se mi moramo zaokrenuti prema vama i želimo biti dio te humanitarne priče koja puno znači za struku i ljude, za bolesnike i mislim da smo napravili dobro djelo. Vi ste humanisti, jako puno se odričete, znamo da kadrova nema i svi ćemo se morati pobrinuti za taj zdravstveni standard, novac će morati biti dostupniji i kvalitetniji i sadržajniji prema zdravstvu, vi ste prva linija i moramo paziti na vas kada je u pitanju i sama epidemija. Ovo je samo jedna mala gesta neka to bude početak neke dobre suradnje.“ – zaključio je gradonačelnik.
Dr. Brkić naglasio je kako će uspostavljanje ove dijagnostike značajno koristiti žiteljima Sisačko- moslavačke županije u ovoj, ali i mogućim budućim pandemijama jer pravovremena dijagnostika znači puno u sprječavanju širenja bolesti, zaustavljanju epidemije i spašavanju života i zdravlja ljudi. Zahvalio je gradonačelniku Dumboviću na dosadašnjoj suradnji te pohvalio napore koje je Grad poduzeo vezano za epidemiju bolesti COVID-19 kako bi se spriječilo širenje bolesti.
Ana Nikić Hecer, voditeljica Službe za mikrobiološki laboratorij u Zavodu za javno zdravstvo SMŽ zahvalila se Gradu Petrinji na ovoj donaciji te dodala kako će se ovim sredstvima kupiti zaštitni kabinet koji je važan u mikrobiologiji i uopće za rad sa zaraznim uzročnicima.
Tajana Juzbašić, voditeljica mikrobiološkog laboratorija u Petrinji, istaknula je: „Za dijagnostiku COVID – 19 bolesti je potreban prostor, oprema i educirani ljudi, prostor imamo, jako je lijep i odličan uz određene preinake koje nisu velike i koje su već jednim djelom u tijeku, taj prostor će biti adekvatan, od opreme je zaista prvi taj zaštitni kabinet i to je zaista važno. Od opreme mi imamo PCR aparat i prateći uređaj, nabavili smo ga za našu rutinsku dijagnostiku urogenitalnih infekcija i za to je izvrstan bez dileme i za naš kapacitet u tom smislu je izvrstan no međutim kada imate ovakvog uzročnika kapacitet koji mi možemo raditi s tim aparatom je 24 do 36 uzoraka dnevno ako je to više onda moraju biti drugačiji uređaji.“- rekla je Juzbašić.