Povezite se

Petrinja

Grad Petrinja dobiva novu sportsku dvoranu vrijednu 40 milijuna kn

Objavljeno

-

U sklopu provedbe projekta „Unaprjeđenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“ u Maloj vijećnici Gradske uprave potpisan je Ugovor za rekonstrukciju OŠ „Mate Lovraka“ dogradnju školske sportske dvorane u ukupnom iznosu od 40.694.525,68 kuna.

Ugovor su potpisali Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje i Ilija Beara, direktor tvrtke TEH-GRADNJA d.o.o. iz Zagreba.

Gradonačelnik je ovom prigodom istaknuo: „Drago mi je da vas mogu pozdraviti u ime svojih najboljih suradnika s jednom velikom zahvalnošću, srećom, ljubavlju i entuzijazmom što imamo prema sportu kao grad koji je dugo godina imao svoje snove. Snovi koji nisu ispunjeni za mnoge generacije, mogu reći da su ovdje ljudi pokraj mene koji ispunjavaju snove. Sve je to bilo izuzetno zahtjevno, ali najveći problem je bio osigurati novce.

Kada pogledamo sve ono što smo napravili kroz društvenu infrastrukturu kao Grad u svojoj strategiji dali smo određeni prioritet prema onome što su prije svega zaslužile generacije svih športaša koji su digli grad Petrinju sa svjetskim i europskim uspjesima. Međutim, uvijek je bila tema zadnjih skoro 30 godina kada ćemo imati svoju športsku dvoranu, stoga sam još i više ponosan što sam na čelu Grada koji je sve dao od sebe da napravimo nešto što je izuzetno važno, a to je da dobijemo europska sredstva. Ono što očekujem od svih nas koji smo ovdje za stolom da ga napravimo prije svega vrlo kvalitetno, na vrijeme, i da sve ono i što budemo radili i na kraju zaradili na ovom projektu da to opravdamo građanima Petrinje jer smo danas napravili povijesno djelo ” – kazao je gradonačelnik Dumbović.


Direktor TEH – GRADNJE Ilija Beara, ovim se putem zahvalio na pruženoj prilici i ukazanom povjerenju:

„Zahvaljujem se gradonačelniku i svima koji su nam dali povjerenje da budemo glavni izvođači na izgradnji ove dvorane. Nadam se da ćemo biti dio tog ispunjenja tog zajedničkog cilja, jer i nama je cilj da to napravimo kvalitetno i uredu i na vrijeme. Ja sam prije točno 40 godina radio vodovod Petrinja-Sisak tako da je to bio jedan kapitalan projekt za ono vrijeme, a ovo će biti kapitalan projekt za ovo današnje vrijeme.”

Privremena pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine Vlasta Vuglec, istaknula je: “Dio tih sredstava je financiran iz EU sredstava iz programa unapređenje infrastrukture za predškolski i školski, znači dio EU financiranja projekta iznosi 34 milijuna 297 tisuća kuna, a preostali iznos financira se iz proračuna grada Petrinje. Radovi bi trebali započeti za 15 dana, a očekuje se da će radovi završiti za 17 i pol mjeseci.”

Petrinja

Inicijativa branitelja grada Petrinje kazneno prijavila Pupovca zbog povreda ugleda Hrvatske

Published

on

Inicijativa branitelja grada Petrinje predala je u srijedu Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv predsjednika SDSS-a Milorad Pupovaca, tereteći ga da je javnom usporedbom Hrvatske s NDH počinio kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske.

Predstavnik inicijative i ratni vojni invalid, dragovoljac Domovinskog rata iz Petrinje Ivo Vranjić rekao je novinarima ispred sjedišta Državnog odvjetništva da Milorad Pupovac 28 godina unosi nemir i razdor među hrvatski narod i huška srpski narod na hrvatski narod.

Pupovca terete da je huškačkim izjavama širio mržnju i nastavio grubo omalovažavati Hrvatsku i njezine branitelje, a da je u isto vrijeme glavna poluga koalicije koja vlada Hrvatskom.

Podnositelji su u prijavi naveli izjavu u kojoj je Pupovac nakon incidenta u Uzdolju i Đevrskama 21. kolovoza rekao da Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilirati ustaštvo u čemu važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge.

Tvrde pritom da su u toj izjavi ostvarena bitna obilježja više kaznenih djela a posebice povreda ugleda Republike Hrvatske iz 349. članku Kaznenog zakona zbog čega je, smatraju, Državno odvjetništvo trebalo već pokrenuti kazneni postupak protiv Pupovca.

Tri milijuna kuna za bolnicu u Klaićevoj i Dječju kuću u Petrinji

Inicijativa predlaže da Državno odvjetništvo poduzme sve zakonom predviđene radnje i protiv osumnjičenika pred nadležnim sudom pokrene kazneni postupak kako bi proglašen krivim, a njima nadoknađena šteta u iznosu od tri milijuna kuna koje će donirati dječjoj bolnici u Klaićevoj u Zagrebu i Dječjoj kući u Petrinji.

„Mi smo ovu Hrvatsku stvorili, krvarili smo za nju, ne možemo dozvoliti da se nad 598 žrtava koje su u ove dane rujna u Petrinji pobijeni”, rekao je Vranjić prozvavši Pupovca da omaložava taj trud.

Vranjić je rekao da se od završetka Domovinskog rata 1995. na Banovini nije dogodio ni jedan incident prema srpskoj nacionalnoj manjini, upitavši zbog čega Pupovac izaziva.

Kazao je da se svakodnevno susreću s pripadnicima srpske nacionalne manjine te da žive i pate svi skupa. Pupovca je prozvao da nikad nije obišao Jabukovac, Gornju Bačugu ni obitelj Rade Dragića kojeg pet godina članovi SDSS maltretiraju, već mu se samo obratio pisanim putem.

Nismo ni pod čijim utjecajem

Predstavnici inicijative tvrde da nisu ni pod čijim političkim utjecajem, a ne zanima ih, kažu, ni tko je s kim u koaliciji.

„Mi smo stvarali ovu hrvatsku državu i nećemo je pustiti samo tako da nam se neki pojavljuju, pjevaju neki koji su pjevali u vrijeme rata, gdje nam se pokušava provući preko granice 11 srpskih vojnika prema Jasenovcu”, kazao je Vranjić.

Ne pokrene li Državno odvjetništvo kazneni postupak Inicijativa će mu svaki mjesec dostavljati preko tisuću potpisa građana Petrinje i okolice.

Ucitavanje vijesti

Petrinja

Obilježena 28. obljetnica masakra 20 hrvatskih branitelja u Kusonjama

Published

on

Brojna izaslanstva u nedjelju su položila vijence i zapalila svijeće na 28. obljetnicu masakra 20 hrvatskih branitelja u selu Kusonje kod Pakraca, koji su 8. rujna 1991. upali u zasjedu srpskih paravojnih postrojba i mučki ubijeni, a počast ubijenima dao je i ministar branitelja Tomo Medved.

 U masakru u Kusonjama na blagdan Male Gospe 1991. godine, na početku velikosrpske agresije na Hrvatsku, ubijena su 18-orica pripadnika 105. bjelovarske brigade HV-a i dvojica policajaca, čija je postrojba upala u četničku zasjedu. Zarobljene i ranjene hrvatske vojnike pripadnici srpskih paravojnih postrojba su masakrirali i zakopali u masovnoj grobnici na području Rakova Potoka. Tek u siječnju 1992. tijela hrvatskih vojnika su nakon brojnih problema ekshumirana i dostojno pokopana.

No, prigodom obilježavanja druge obljetnice masakra, 8. rujna 1993., dogodio se novi ratni zločin srpskih paravojnih postrojba. Tijekom ceremonije polaganja vijenaca u Kusonjama eksplodirala je podmetnuta mina i usmrtila trojicu časnika 105. brigade HV-a i ranila još 13-tero ljudi. Četnički teroristi postavili su minu iako je to područje bilo pod nadzorom mirovnih snaga UN-a.

Današnja komemoracija počela je u Rakovom Potoku polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, nakon čega su sudionici formirali Mimohod istine od toga Spomen obilježja do kapelice Male Gospe u Kusonjama gdje su također položeni vijenci i održana prigodna obraćanja.

Komemoraciji i Mimohodu istine nazočili su članovi obitelji, suborci, izaslanici predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora te predstavnici Hrvatske vojske, policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te državnih i lokalnih vlasti.

Ucitavanje vijesti

Petrinja

Darinko Dumbović: “Župan Žinić postao stručnjak za radioaktivni otpad i veliki dušebrižnik za naše zdravlje”

Published

on

Sramota, kratko bi se mogla prokomentirati izjava župana Sisačko moslavačke županije Ive Žinića koji je na sastanku predstavnika Unsko-sanskog kantona i Sisačko-moslavačke županije kazao da “Skladištenje radioaktivnog otpada u bivšoj vojarni Čerkezovac, nedaleko Dvora ne predstavlja nikakvu opasnost“.

Župan Žinić očito kao stručnjak iz tog područja konstatirao je da
otpad nije opasan po ljudsko zdravlje i prirodu, te da je u pitanju neznanje. Nije propustio dodati da je u pitanju i negativna kampanja koja se vodi u županiji od strane nekih čelnika.

Na njegovo stručno, politički obojeno i interesno lobiranje prvi je oštro, sa činjenicama i argumentima reagirao saborski zastupnik i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović:

Dumbović: Župan Žinić postao stručnjak za radioaktivni otpad i veliki dušebrižnik za naše zdravlje

Županova izjava zabrinjava jer nam je poručio da se razumije i u radioaktivni i ostali otpad , pa nas uvjerava da nam zdravlje nije ugroženo, štoviše ispada da promovira zdravi zivot , ekološko voće i povrće i ruralni razvoj u županiji gdje će se skladištiti radioaktivni otpad sada (a u budućnosti i tko zna kakav još.)
A kako on to ne bi znao kad je bio i “vođa puta” autobusom koji je vozio u Krško sve one koji su htjeli vidjeti kako iznad odlagališta otpada uzgajati ekološke jabuke i drugog voća, pa da onda tamo viđeni model preneseno i u Dvor i okolicu Trgovske gore. Tako pravi župan brine o građanima svoje županije.
Već je jednom dio županije, točnije Moslavina bila potencijalno odlagalište, ali su imali političku podršku , taj su problem “ prebacili” preko Kupe i sad mirno spavaju po tom pitanju.

A kad župan jedne županije uvjerava građane i javnost da odlaganje radioaktivnog otpada na području te županije nije za njih opasno i da nema razloga za zabrinutost, to treba biti signal svima da jako dobro razmisle kakvu su to vlast izabrali.
I dok se drugi župani bore za svoje krajeve, za njihov razvoj, proglašavaju zaštićena područja i čuvaju svoje nacionalne parkove, župan Žinić se slaže da bi Sisačko – moslavačka županija trebala biti mjesto odlaganja svakojakih otpada, ma kako se oni zvali…

Foto: H.J.

Kao gradonačelnik Petrinje, drugog po veličini grada u Sisačko – moslavačkoj županiji, kao saborski zastupnik, a prije svega kao odgovorni građanin nikad se neću složiti s ovakvim načinom razmišljanja, niti vođenja takve politike.

Moje aktivnosti oko ovog problema župan Žinić je više puta već okarakterizirao kao “politikanstvo”, a sada proziva lokalne čelnike koji “ iz neznanja vode negativnu kampanju”.

Ako je to što radim “neznanje” , onda sam ja ponosan što se u tom neznanju borim za Banovinu i Sisačko – moslavačku županiju, za prirodna bogatstva ovog kraja, kestenove šume, najveće u Europi, čistu i nezagađenu prirodu, za ruralni razvoj i ekološku proizvodnju kojoj ne treba markica takvog otpada .
I ne vrijedi se županu zaklinjati u demografsku obnovu, bogatu povijest Banovine, Zrinske i Frankopane, Domovinski rat.., otišli su mladi, a uz ovakvu politiku, otići će još mnogi, ostat će nam prazna Banovina.
Moj stav oko Trgovske gore je jasan, nikad ga nisam krio i nisam se skrivao iza nikakvih stranaka i visoke politike. Jasno i glasno, bez puno uvijanja sam pozivao građane na prosvjede, da pokažu svoje nazadovoljstvo i protivljenje, a i za saborskom govornicom sam govorio o odlagalištu Čerkezovac i bio glas onih koji su me u Sabor izabrali..

Pamtim i županovu izjavu da Petrinja nije ugrožena jer je od Trgovske gore udaljena 60-70 km!!! Što to znači? Da su ugroženi oni koji su bliže???!!! Gdje i na kojem kilometru je granica ugroženosti???

Nisam i neću promjeniti stav i mišljenje ni kad nas ovakvi “ stručnjaci” uvjeravaju da mirno spavamo, jer valjda bi morali biti zadovoljni što smo baš mi ti “sretnici” čija je županija izabrana za skladištenje otpada kojeg nitko ne želi, poručio je Darinko Dumbović.



Ucitavanje vijesti

Najčitanije

Impressum I Kontakt I Oglašavanje I Uvjeti korištenja © 2019 Nacionalno.hr