Grad Otočac u 2018. godinu sa proračunom od 58 milijuna kuna

Sjednica Gradskog vijeća Otočca/Nacionalno

U nastavku sjednice Gradskog vijeća grada Otočca koja je jučer prekinuta, na današnjem zasjedanju, nizom amandmana koje su podnijeli vijećnici koalicije HDZ, HSP, HSLS većinom glasova (9 za, 5 protiv) Grad Otočac u Novu 2018. godinu ulazi sa proračunom od 58,1 milijun kuna.

Predsjednica kluba vijećnika HDZ,HSP, HSLS Vlatka Ružić podnijela je niz amandmana na predloženi prijedlog proračuna kojim je došlo do niza prenamjena proračunskih sredstava, od čega izdvajamo prenamjenu financijskih sredstava proračunske stavke Hrvatskog radio Otočca (od 550.000 kn na 165.000 kn), Turističkoj zajednici Grada Otočca te stavki programa javnih potreba u športu.

Kako je naglasila predsjednica kluba vijećnika HDZ,HSP, HSLS Vlatka Ružić prenamjenom sredstava učinjen je iskorak kako bi se sredstva u određenim dijelovima prenamijenila na potrebite, socijalne i razvojne.

Zasigurno najsvjetlija odluka sa današnje sjednice GV Otočca, koju je predložio predsjednik GV Branislav Šutić, je izglasavanje iste po kojoj će svi učenici Osnovne škole „Zrinskih i Frankopana„ Otočac, uključivo i područne škole u 2018. godini imati besplatne školske udžbenike.

Sjednica je bila iznimno burna jer je u pojedinim momentima dolazilo i do verbalnih „obračuna“, pa je između ostalog predsjednik GV Otočca Branislav Šutić izrekao stegovnu mjeru udaljavanja sa sjednice vijećniku Josipu Grčeviću – Šerifu zbog povrede članka 131. Poslovnika o radu GV.

Iako je vijećnica Ivana Prpić nastojala pojasniti da vijećnik Grčević nije zaslužio da ga se udalji sa sjednice jer nije povrijedio poslovnik o radu to nije prihvaćeno. Vijećnik Grčević je prije odlaska sa sjednice kazao da se ispričava svim vijećnicima ali da se predsjedniku GV neće ispričati jer se nije ni jednom gestom nikome obratio niti uputio bilo kakvu primjedbu.

Gradonačelnik Stjepan Kostelac i njegov zamjenik Nenad Janković u više su navrata upozoravali da sa predloženim amandmanima i prenamjenom sredstava čine velike, nepromišljene greške te da će to dovesti do paralize pojedinih ustanova i udruga.

Gradonačelnik Stjepan Kostelac dao je niz primjedbi na predložene amandmane te konstatirao da će podržati predloženi proračun, ali da se s njim ne slaže.

„Nemojte se iznenaditi da jednog dana vrata ovog grada budu zatvorena „ – kazao je gradonačelnik Kostelac.

Predsjednik GV Otočca Branislav Šutić na kraju sjednice istaknuo je:

„Vi u stvari nećete da prihvatite činjenicu da je došao novi moment u gradu Otočcu, da napokon treba doći do kohabitacije odnosno zajedničke suradnje izvršne i zakonodavne vlasti, no ako slučajno ima nedostataka mi smo uvijek otvoreni za suradnju i ako smo negdje pogriješili možemo to zajedno i ispraviti, jer isključivo želim fair play utakmicu. Proračun je održiv, socijalan osjetljiv i razvojan za razliku od prijašnjih vremena kada su se proračunska sredstva netransparentno trošila“- kazao je predsj. GV Otočca Branislav Šutić.