Grad Dubrovnik od 2017. godine ‘povukao’ oko 17 milijuna kuna iz EU fondova za predškolski odgoj

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je u srijedu u Dubrovniku kako je od 2017. godine iz fondova EU ukupno ‘povučeno’ oko 17 milijuna kuna za potrebe predškolskog odgoja, energetsku obnovu ili nadogradnju zgrada te program jednosmjenske nastave.

Franković je napomenuo kako se samo u 2019. godini obnavljaju četiri zgrade – dvije škole i dva vrtića, a posebno je zadovoljan što se svi radovi obavljaju kvalitetno. Najavio je kako se uskoro otvaraju novi natječaji za sredstva Europske unije.

„Osnovni nam je cilj ostvariti preko 20 milijuna kuna vrijedan projekt energetske obnove sportske dvorane Gospino polje. Pripremili smo svu dokumentaciju i čekamo natječaj, a riješit ćemo i tribine i svlačionice, klimatizacijski sustav, krov i fasadu. Dvorana će izgledati potpuno drukčije“, najavio je dubrovački gradonačelnik te ocijenio kako je u korištenju fondova EU prva kasnila država.

„Za vrijeme Vlade Zorana Milanovića trebalo nam je najmanje dvije godine da sustav ‘povlačenja’ proradi. A 70 posto sredstava koja se trenutno koriste ‘povučeno’ je u mandatu Andreja Plenkovića“, rekao je Franković i osvrnuo se na situaciju u Dubrovniku.

„Do 2017. godine Dubrovnik nije iz fondova EU povukao ni lipe, a od tada do danas se približavamo 100 milijuna kuna. Obećao sam da ćemo sigurno do kraja mandata doći skoro i do milijarde kuna. Vjerujem da ćemo to iskoristiti“, istaknuo je Franković.

Kao otegotnu okolnost naveo je završetak trenutnog proračunskog razdoblja fondova EU, ali se nove mogućnosti otvaraju od 2021. godine.

„Ne želimo čekati, već radimo na pripremi projekata. Od kulturne baštine do vrtića, škola i doma umirovljenika, a posebni naglasak stavljamo na prometne projekte jer se tu mogu ‘povući’ značajna sredstva, možda i veća od milijardu kuna, ako budemo spremni“, objasnio je Franković.

Na vrtiću Ciciban razina energetske učinkovitosti podignuta s D na razinu između A i B

Franković je u srijedu obišao dječji vrtić Ciciban gdje je nakon energetske obnove razina energetske učinkovitosti zgrade s razine D podignuta na razinu između A i B.
Energetska obnova zgrade dječjeg vrtića Ciciban jedan je u nizu projekata u predškolskom odgoju kojim se podiže kvaliteta infrastrukture za najmlađe. Ukupna vrijednost ulaganja iznosi 1.477.699,25 kuna, a Grad Dubrovnik je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost EU te iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU osigurao 1.017.837,44 kuna bespovratnih sredstava, što čini gotovo 70 posto vrijednosti projekta.

Radovima u dječjem vrtiću Ciciban posve je obnovljeno krovište zgrade, grijani prostor od 903 kvadratna metra toplinski je izoliran s unutarnje ili s vanjske strane, a radovi su između ostalog obuhvatili i ugradnju nove PVC stolarije s dvostrukim izolacijskim staklom i zaštitom od sunčevog zračenja, ugradnju solarnih kolektora i ostale opreme za pripremu tople vode.
Dječji vrtić Ciciban izgrađen je 1972. godine, a 2003. godine doživio je dogradnju i nadogradnju.