Grad Bjelovar povukao obavijest o isplati subvencija za udžbenike na žiro-račun

Ilustracija

Nedugo nakon što je oporbeni bjelovarski SDP upozorio da bi isplata subvencija za udžbenike na žiro račune roditelja mogla dovesti do evidentiranja većeg prihoda i time do uskrate nekih olakšica, Grad Bjelovar se javio priopćenjem u kojemu je, među ostalim, navedeno da se obavijest o isplati na žiro-račun ukida sve dok se o tom pitanju ne očituje Porezna uprava.

“Vezano uz određene upite koji su se ovih dana pojavili u javnosti kontaktirali smo druge gradove, Poreznu upravu i porezne stručnjake da nam odgovore mogu li građani imati štetne posljedice u odnosu na druge olakšice koje ostvaruju. Službenici Porezne uprave uputili su nas na uputu u kojoj stoji da se takve uplate ne smatra drugim dohotkom te da ne utječu na druge olakšice”, stoji u priopćenju Grada Bjelovara.

“Uz obavijest koja je ovih dana objavljena na internetskim stranicama Grada Bjelovara, a u kojoj je navedena isključivo uplata na žiro račun, ovim putem, s obzirom na negodovanje građana i nejasnoće oko vrste računa za isplatu subvencije, povlačimo tu obavijest dok ne dobijemo službeni odgovor iz Porezne uprave o mogućnosti isplate na obje vrste računa (žiro i tekući) koji ćemo odmah po primitku javno objaviti. Posebno ističemo da će se Odluke Gradskog vijeća u cijelosti poštovati i provesti sukladno pozitivnim zakonskim propisima”, navedeno je u priopćenju.

Članovi oporbenog SDP-a u Bjelovaru ustvrdili su danas da Grad ne poštuje odluku Gradskog vijeća o subvenciji. “Prema odluci Gradskog vijeća, 300 kuna subvencije trebalo se isplatiti na tekući račun građana, ali u službenoj obavijesti Grada stoji da će se novac isplaćivati na žiro račune.

Na taj način financijska pomoć građanima evidentirat će se na poreznoj kartici prihoda, što će dovesti do povećanja prihoda, odnosno potencijalnog uskraćenja određenih prava”, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica bjelovarskog SDP-a Vanja Posavac i pozvala je roditelje učenika bjelovarskih osnovnih škola da provjere hoće li tom odlukom izgubiti prava na dječje doplatke ili druge naklade.

Gradska uprava u svome priopćenju navodi da se u Odluci Gradskog vijeća o jednokratnom sufinanciranju troškova kupnje udžbenika i radnih bilježnica u iznosu od 300 kuna za učenike osnovnih škola ne definira vrsta računa za isplatu, ali da je u obrazloženju Odluke greškom navedeno da se subvencija isplaćuje na tekući račun. To je pogreška koja ne mijenja samu odluku, ističe Grad.