Grabar-Kitarović: Znam kakav je bio status Rijeke osamdesetih i nitko me ne može uvjeriti u suprotno

faH

Hrvatski nogometni prvoligaš Rijeka u ponedjeljak je zatražio i dobio službeno očitovanje Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović vezanu uz njezinu izjavu o statusu Rijeke osamdesetih godina koju je dala u nedjelju u Splitu nakon projekcije filma “Ivanova igra”, u kojoj je rekla kako je Rijeka u to vrijeme bio više rezervni klub za Partizan i Crvenu zvezdu, a koja je isprovocirala brojne negativne reakcije.

Rijeka je pismo Predsjednice objavila na svojoj službenoj internetskoj stranici nk-rijeka.hr, a u njemu je ona između ostaloga napisala:

“Kako se moje riječi pokušavaju zlonamjerno reinterpretirati, osjećam potrebu još jednom potvrditi svoj nedvosmislen stav: tadašnjim političkim utjecajima na upravu našega kluba, Rijeku se u kontinuitetu pokušavalo povezati s Beogradom. Rijeka koju sam pratila kao navijačica još od školskih dana, nije ova Rijeka danas. Najtalentiraniji hrvatski igrači, poput Grobničana Zorana Šestana, sjedili su tada na klupi, dok su neki drugi, manje talentirani, ali politički podobniji dobivali priliku. U tom kontekstu sam tadašnju NK Rijeku okarakterizirala kao rezervni klub. Znam dobro kakav je bio status Rijeke tih osamdesetih godina i nitko me ne može uvjeravati u suprotno”.Predsjednica je reagirala i na izjavu zamjenika primorsko-goranskog župana Marka Borasa Mandića koji smatra kako je ona svojom izjavom “duboko uvrijedila građane Primorsko-goranske županije” i zatražio njezinu ispriku.

“Uvrijediti sve nas koji smo 80-ih nosili crven, bijeli, plavi i dobivali od tog režimskog pendreka po Jugoslaviji batina zato što smo navijali za ‘srpski klub’… Fuj, fuj, fuj, fuj, to bi bio komentar i šokiranost na izjavu predsjednice RH, koja je duboko uvrijedila ne samo građane Primorsko-goranske županije, nego i sve građane zdravog razuma, i ne mogu ne zatražiti ispriku od osobe koja obnaša tako visoku i časnu funkciju kao što je predsjednica RH, koja mora štititi ustavni poredak, ne pozivati na podjele, na mržnju i ostale stvari koje se iz njezinog govora mogu iščitati”, kazao je Boras Mandić.

“Armada je uvijek bila simbol hrvatske Rijeke, prkosa i otpora prema hegemonističkim politikama. Uvijek sam podržavala i dalje ću podržavati svoju Rijeku, svoj nogometni klub, svoje ‘Bijele’. ‘Krepat’ ma ne molat’ je i moje životno geslo i danas i budite uvjereni kako ću prije krepat’ nego se odreći svoje Rijeke! To sam geslo spomenula i preksinoć u govoru, zahvaljujući svojoj obitelji i voljenoj Domovini, posvećujući im Fulbrightovu nagradu za životno djelo! HNK Rijeka drži kako naš klub oduvijek bezrezervno pripada svojim navijačima, svome gradu, svome kraju, Hrvatskoj i svima koji je nose na srcu!”, navela je Grabar-Kitarović.