Grabar-Kitarović: Za drugi mandat ima još vremena; neka prođu izbori za Europski parlament

Izvor: Nacionalno

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u razgovoru za Dnevnik HTV-a da za odluku o drugome mandatu još ima vremena, a na pitanje kad se ona može očekivati, odgovorila je da je prerano i da treba pustiti da prođu izbori za Europski parlament.

Predsjednica je pritom poručila da nije u kampanji za drugi mandat i da o tome nije razmišljala jer bi se u suprotnom više suzdržavala u Rusiji, gdje je svim srcem navijala za Hrvatsku na Svjetskome nogometnom prvenstvu.

“Nisam u kampanji za drugi mandat, o tome nisam razmišljala. Uz našu reprezentaciju bila sam svim srcem. Da sam razmišljala o kampanji i nekakvim političkim posljedicama, možda bih se puno više suzdržavala u Rusiji i svjesno bih išla na to da ne izazovem nikakve dvojbe u hrvatskom društvu”, rekla je hrvatska predsjednica odgovarajući na pitanje hoće li nastaviti raditi u drugom mandatu i je li u kampanji.

Poručila je da u posljednje malo više od tri i pol godine čini ono što je rekla ljudima, a to je da će biti jedna od njih, da će biti njihov glas i predsjednica svih hrvatskih državljana.

O odnosu s Vladom, prema kojoj je, kako je primijećeno, bila dosta kritična i s kojom je imala oprečna mišljenja, predsjednica je rekla kako ne može isključiti da je bila kritična prema nekim njezinim potezima, ali je većina njezinih kritika bila usmjerena na posljednjih 25 godina jer, dodala je, Vlada ne može u godinu i pol svojega mandata biti kriva za procese koji se događaju godinama.

No, od Vlade očekuje veću sinergiju i brže donošenje odluka. Očekuje također da se na krilima optimizma koji se javio nakon Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji ne pusti da se taj optimizam raspline, nego da sjednu za stol i razgovaraju kako to iskoristiti u promociji hrvatskoga gospodarstva i investicija u Hrvatsku te svega onoga što je Hrvatska. Napomenula je da Hrvatska nisu samo nogometaši jer – kad je riječ o sportu – ima puno drugih sportova i sportaša, poput vaterpolista. Tu je uključila i osobe s invaliditetom, koje također ostvaruju sjajna odličja te mlade sudionike Olimpijade znanosti, inovatore i poslovne ljude.

Za odluku Europskog suda u Luxembourgu, prema kojoj Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog za direktora MOL-a Zsolta Hernadija, hrvatska predsjednica je rekla kako ne komentira sudske odluke niti se miješa u pitanje pravosuđa.

Kad je riječ o reakciji Mađarske, na njima je da o tome odluče, rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da se ona kao hrvatska predsjednica zauzima za rješavanje svih otvorenih pitanja sa svim susjedima, pa tako i Mađarskom, koja nam je uvijek bila prijatelj i bezrezervno je podržavala Hrvatsku. Rekla je kako se nada da će to biti poticaj da sjednu, razgovaraju i riješe “bilo što što je prijeporno između dviju država”.