Grabar-Kitarović: Vojska je mogla ranije pomoći u gašenju požara

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je vojska mogla ranije pomoći u gašenju katastrofalnog požara kod Splita i da treba provesti istragu o tome kako je požar buknuo i proširio se.

Smatram da je vojska mogla ranije izaći na teren… iako nisu obučeni i nemaju opremu kao vatrogasci, radi se o požaru takvog opsega da je bila potrebna svaka ruka, izjavila je predsjednica u Salzburgu nakon razgovora s predsjednicima Slovenije i Austrije.

Upitana je li zadovoljna odgovorom službi, rekla je da će potpuno mišljenje moći dati kada obiđe požarišta u Hrvatskoj kamo je poletjela odmah nakon završetka trilateralnog sastanka u tom austrijskom gradu.

Mišljenje će formirati kada dođem i vidim stanje na terenu. Vremenski uvjeti nažalost nisu išli na ruku gasiteljima i bura nije dopuštala let kanadera, no smatram da svakako treba provesti istragu kako su požari planuli, kako su se širili i na koncu spojili u jedan, istaknula je predsjednica i vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske.

Dodala je da nova strategija nacionalne sigurnosti predviđa da u takvim kriznim situacijama različita tijela bolje surađuju i rade u sinergiji, a ne da djeluju po sistemu silosa.

Grabar-Kitarović je zahvalna svima koji su sudjelovali u gašenju požara, vatrogascima, vojnicima i građanima. Zahvaljujem svima koji su uložili svoj maksimim, ne samo da stave požare pod kontrolu, nego i da spase ljudske živote, rekla je šefica države.