Grabar-Kitarović: ‘Stranice prošlosti treba zatvoriti i okrenuti se budućnosti’

Obraćajući se okupljenima na Kninskoj tvrđavi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da nema veće časti nego biti danas u Kninu. Posebno je pozdravila sve sudionike Oluje. “Sjećamo se poginulih u Domovinskom ratu, prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Zajedništvo je bilo temelj naše povjesne pobjede i obnove, i ono treba biti temelj naše budućnosti”, rekla je. Istaknuvši da je Oluja bila odlično organizirana operacija, briljantno izvedena te da je hrvatski vojnik bio vođen pravednim ciljem oslobođenja zemlje.

“Slaveći ovu pobjedu, ona nas moralno i politički obvezuje na oprost i pomirenje. Kao predsjednica, Hrvatica i majka želim izraziti žaljenje zbog srpskih žrtava u Oluji. Hrvatski narod nije želio rat i ne veseli se ničijoj tuzi, vjerujemo u zajedničku budućnost svih građana. Hrvatska čini sve da osigura uvjete za povratak Srba, a čini to unatoč tome što inspiratori pobune nisu platili ni kune za obnovu svega što su četnici razorili u četiri godine granatiranja, bombaridranja, paleži i pljačke. Hrvatska će uz punu zaštitu nacionalnih i državnih interesa dati aktivnu i konstruktivnu potporu ulasku Srbije u EU”, rekla je predsjednica.

Sloboda i mir dar je vas, hrvatskih branitelja, budućim naraštajima. Imamo sve pretpostavke za optimizam. Svakom građaninu Hrvatske, a osobito mladima, moramo omogućiti budućnost u kojoj će Hrvatska svima biti dom nade, pravde i života, rekla je. Imamo bogatu baštinu, rekla je Kolinda Grabar Kitarović, dobre ljude i vrijedne radnike , uzorne učenike i pobjedničke sportaše, te dobre gospodarske pokazatelje i novi optimizam, a on će, rekla je, biti i bolji s boljom investicijskom klimom i standardom.