Grabar-Kitarović se susrela s premijerom Dmitrijem Medvedevom – kaže kako je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner

Na početku drugog dana posjeta Rusiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom Dmitrijem Medvedevom. Nakon što se jučer sastala s kolegom Vladimirom Putinom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, danas je očekuje i niz drugih susreta. Tako će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske Pravoslavne crkve Kirilom.

Rusija je Hrvatskoj važan gospodarski partner, osobito u trgovini i investicijama, a velika zainteresiranost hrvatskih i ruskih gospodarstvenika za suradnju pokazuje da na objema stranama postoji izniman interes za jačanje gospodarskih veza, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak u Moskvi.

“Ovaj današnji skup i ovako velik broj nazočnih gospodarstvenika na najbolji način pokazuju da naše poslovne zajednice njeguju čvrsto i pouzdano gospodarsko partnerstvo. Partnerstvo i prijateljstvo, koje, uvjerena sam, ima i obećavajuću budućnost”, kazala je rusko-hrvatskom gospodarskom forumu predsjednica Grabar-Kitarović koja je u službenom posjetu Rusiji.

Istaknula je da njezin dolazak na gospodarski forum “potvrđuje snažnu želju i odlučnu volju hrvatske države za još bližim vezama s Ruskom Federacijom” i rekla kako je raduje opredijeljenost dviju zemalja za razvijanje odnosa u duhu prijateljstva, partnerstva, poštovanja i povjerenja kao i obostrana privrženost zalaganju za svaki uzajamno koristan i moguć oblik suradnje.

Podsjetila je da Hrvatska i Rusija ove godine obilježavaju 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa. “Prigoda je to da zajednički pogledamo u budućnost i da na novim temeljima gradimo jednu novu fazu naših odnosa”, rekla je.

Dvije države danas imaju opsežan pravni okvir i mehanizme suradnje na različitim razinama i u različitim područjima, a robna razmjena konačno ponovno raste kao i investicijska i turistička suradnja, istaknula je.

Po njezinim riječima, hrvatsko-ruski odnosi ponovno postaju dinamični i obećavajući.

“Ovdje sa zadovoljstvom ističem napore hrvatskih tvrtki da uđu na rusko tržište. Vjerujem kako će njihova prisutnost i buduće poslovne aktivnosti na ruskom tržištu produbiti i unaprijediti naše trgovinske odnose, na uzajamnu korist naših dviju država i naroda”.

Također je istaknula da su se obostrana ulaganja između Hrvatske i Rusije približila iznosu od pola milijarde eura, a kao najperspektivnija područja pokazala su se energetika i turizam u Hrvatskoj te automobilska industrija u Rusiji.

Naglasila je da će hrvatska vlada i nadalje provoditi mjere radi daljnjeg olakšavanja ulaganja i stvaranja povoljnog poslovnog okruženja.

Grabar-Kitarović je rekla da unaprjeđenje gospodarske suradnje između Hrvatske i Rusije, posebice dijelu povećavanja hrvatskoga izvoza i privlačenja investicija i turista, ostaje prioritet u razvoju ukupne bilateralne suradnje te da je promicanje trajnog i stabilnog rasta obostrano korisnih poslovnih veza “zajednička i trajna odgovornost naših dviju vlada”.

“Zajedno možemo stvoriti bolju budućnost za naše države i narode”, istaknula je hrvatska predsjednica.

Na forumu je govorio i Vladimir Pučkov, ruski ministar za izvanredne situacija i supredsjedatelj međuvladine komisije za trgovinsko-industrijsku i znanstveno-tehničku suradnju između RH i RF, koji je rekao da ruska vlada smatra Hrvatsku važnim gospodarskim partnerom.

Nazočne na forumu uvodno su pozdravili predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije (TIK) Sergej Nikolajević Katirin i predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović, te veleposlanici dviju zemalja Tonči Stanišić i Anvar Azimov.

Burilović je među ostalim rekao da će Sporazum o suradnji između HGK i TIK-a grada Moskve, koji će biti danas potpisan, još više intenzivirati gospodarsku suradnju i pomoći u uklanjanju poteškoća koje su nanijele sankcije.

Također je kazao da optimizam budi porast hrvatskog izvoza u Rusiju od 10 posto u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani.

Prema podacima HNB-a, Rusija je od 1993. do kraja 2016. u RH uložila 390,5 milijuna eura, dok je RH u istom razdoblju investirala u Rusiju 101 milijun eura.

Hina