Grabar-Kitarović razgovarala sa Šefčovičem o Inicijativi triju mora

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u ponedjeljak potpredsjednika Europske komisije zaduženog za Energetsku uniju Maroša Šefčoviča s kojim je razgovarala o Inicijativi triju mora te važnosti energetske, prometne i digitalne povezanosti srednje Europe, priopćeno je iz njezins ureda.

Grabar-Kitarović istaknula je kako Inicijativa triju mora pruža temelje za snažniji razvoj srednjoeuropskih zemalja i njihove konkurentnosti, ali i jačanja cjelokupne europske kohezije i povezanosti.

Predsjednica je također predstavila očekivanja od sljedećeg sastanka na vrhu Inicijative koji će se održati u rujnu u Rumunjskoj, a u pripremi kojeg će se poseban naglasak staviti na gospodarsku sastavnicu i suradnju s Europskom komisijom. Šefčovič je potvrdio spremnost za suradnju u područjima za koje je nadležan.

Sugovornici su se složili oko važnosti energetske diversifikacije u Europskoj uniji kao i uspostave funkcionalnog dvosmjernog plinskog toka diljem srednje Europe oživotvorenjem koridora Sjever-Jug.

Budući terminal za ukapljeni zemni plin na hrvatskom otoku Krku strateški je važan za cijelu srednju Europu, kazala je predsjednica te dodala kako će isti značajno pridonijeti energetskoj sigurnosti cijelog područja Inicijative.

Šefčovič je ukazao na razvidni nedostatak infrastrukturnih poveznica srednjoeuropskog koridora Sjever-Jug te je podržao aktivnosti koje vode rješavanju ovog pitanja pri čemu posebno mjesto u njegovu zaokruživanju zauzima upravo terminal na Krku, stoji u priopćenju. (Hina)