Grabar Kitarović poklonila Latviji knjigu “Umjetničko blago Hrvatske”

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poklonila je u četvrtak knjigu “Umjetničko blago Hrvatske” Latviji koja obilježava 100. godišnjicu neovisnosti.

Ta baltička zemlja koja posebno njeguje književno stvaralaštvo, pokrenula je kampanju u kojoj građani Nacionalnoj knjižnici daruju njima posebno važne knjige, a u godini velike obljetnice to čine i visoki dužnosnici koji posjećuju Latviju.

Hrvatska predsjednica, koja sudjeluje na neformalnom summitu 13 europskih predsjednika, knjigu povjesničara umjetnosti Radovana Ivančevića darovala je knjižnici izgrađenoj tijekom latvijskog predsjedanja EU-om 2015.

Riga je 2014. bila europski grad kulture, a prilikom preseljenja u novu zgradu organiziran je 18. siječnja “lanac knjige” kada su građani stajali u redu od 2,5 kilometra od stare do nove knjižnice i dodavali knjige jedni drugima.

“Knjiga omogućuje svima u Latviji da se upoznaju s našim kreativnim nasljeđem, one koji su već posjetili Hrvatsku i one koji planiraju biti naši dragi gosti”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ne poklanjam je samo latvijskoj Nacionalnoj knjižnici nego i narodu Latvije “koji zna što je borba za samostalnost, nezavisnost i borba za očuvanje nacionalnog identiteta”, dodala je na svečanosti na kojoj je bio i latvijski predsjednik Raimonds Vejonis.

Njjih dvoje će kasnije u četvrtak o budućnosti Europe i lekcijama naučenima iz prošlosti razgovarati s ostalim europskim predsjednicima okupljenima u tzv. Arrailos skupinu.

U palači Rundale oko 60-tak kilometara od Rige stigli su predsjednici Austrije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Estonije, Italije, Malte, Poljske, Portugala, Slovenije, Finske, Njemačke i domaćina Latvije.

Nazvana po portugalskom gradu u kojem se 2003. prvi put sastala, skupina Arrailos okuplja predsjednike zemalja članica EU-a bez izvršnih ovlasti koji na godišnjim neformalnim sastancima razgovaraju o važnim pitanjima za Europu. (H)